Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ-ΑΡΧΑΙΑ ΚΙΡΡΑ: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Η Αρχαία Κίρρα ως επίνειο του μαντείου των  Δελφών εκμεταλλευόταν τους προσκυνητές που επέλεγαν τον εύκολο θαλάσσιο δρόμο για να πάρουν τον χρησμό της Πυθίας . Οι προσκυνητές ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν δασμούς στη πόλη , να προσφέρουν θυσίες στους Ναούς Απόλλωνα, Άρτεμης και Λιτός, να κοιμηθούν μια νύχτα και ύστερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο αρχαίο μονοπάτι Κίρρας Δελφών δίπλα στη κοίτη του Πλείστου Ποταμού. 
  Από το 595 έως 585 προ Χριστού διεξήχθη ο 1 Ιερός Πόλεμος ,λόγω οικονομικής «παρενόχλησης» των προσκυνητών,  μεταξύ της Κίρρας και 3 κυριότερων  δυνάμεων  της τότε Δελφικής Αμφικτιονίας: των Θεσσαλών , που ήταν μια από επικρατέστερες δυνάμεις στο ελλαδικό χώρο, των Αθηναίων και των Συκιώνιων. Οι αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι οι βαθύτεροι λόγοι του πολέμου ήταν η επιθυμία των Θεσσαλών να επικρατήσουν οριστικά όλων των πόλεων των Φωκέων και των Συκιωνιών να απαλλαχτούν  οριστικά από τους Κιρραίους πειρατές που δρούσαν στον Κορινθιακό κόλπο και ενοχλούσαν τις θαλάσσιες εμπορικές συναλλαγές των Συκιώνιων. Τον χερσαίο αποκλεισμό της Κίρρας ανέλαβαν οι Θεσσαλοί με αρχηγό τον Ευρύλοχο και οι Αθηναίοι με τον αρχηγό τον Αλκμαίονα και κατά του Παυσανία  ο ίδιος ο Σόλων ήταν παρόν στον συμμαχικό στρατό. Τον θαλάσσιο αποκλεισμό ανέλαβαν οι Συκίωνοι με τον αρχηγό τον Τύραννο Κλεισθένη. Λόγω δυνατών οχυρώσεων της  Κίρρας η πολιορκία κράτησε 10 χρόνια ( 2 χρόνια σε άλλες πηγές) και έληξε με τη χρήση βιολογικού όπλου. 
  Οι σύμμαχοι είτε βρήκαν έναν κρυμμένο υδραγωγό είτε χρησιμοποιήσανε τον Πλειστό ποταμό που ύδρευε τη Κίρρα. Μετά από την συμβουλή ενός Ασκληπιάδη ιατρού Νεβρό , πρόγονο του Ιπποκράτη της Κω, έκαναν φράγμα στα νερά του ποταμού και ρίξανε στα νερά μεγάλη ποσότητα του φυτού ελλεβόρου, που υπήρχε στη αφθονία στη περιοχή της Αντίκυρας. Μετά από τις μερικές μέρες όταν οι κάτοικοι της Κίρρας διψούσαν και το δηλητήριο  που εμπεριείχε  το φυτό είχε ποτιστεί το νερό οι σύμμαχοι άνοιξαν το φράγμα και το δηλητηριασμένο νερό πήγε στη πόλη. Το αποτέλεσμα ήταν ακατάσχετη διάρροια στους υπερασπιστές των τειχών της Κίρρας και η παράδοση της πόλης. Ο οργανωτής του σχεδίου ήταν ο Κλεισθένης η κατά του Παυσανία ο ίδιος ο Σόλων. Η χρήση δηλητηρίου στο πόσιμο νερό καταδικάστηκε έντονα την εποχή εκείνη και δεν επαναλήφθηκε ποτέ κατά τα χρόνια της αρχαιότητας. Η επιστημονική συμβουλή του ιατρού και προγόνου του Ιπποκράτη για να «δηλητηριαστούν» οι κάτοικοι της Κίρρας με ελλέβορο  έκανε τον Ιπποκράτη να σκεφτεί το γνωστό σε όλους τον Όρκο του  με την κύρια αρχή : «Ωφελλέειν, μην βλαπτείν» .
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι με τον ελλέβορο ο μάντης και θεραπευτής Μελάμπους θεράπευσε την τρέλα των θυγατέρων του βασιλιά του Άργους Προέτου και τα συμπτώματα παρόμοια με την δηλητηρίαση με τον ελλέβορο εμφάνισε ο Μέγας Αλέξανδρος πριν απο το θάνατο του.

         

                                                                             







































Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η Φρανκφούρτη των μουσείων

Η Φρανκφούρτη διαθέτει άνω των 25 αξιόλογων και ενδιαφερόντων μουσείων , που είναι μαζεμένα  σχεδόν όλα στην άλλη πλευρά του ποταμού Μάιν και ολόκληρη η περιοχή του Sacheshausen λέγεται «η Ακροποταμιά των Μουσείων» . Στα τέλη Αυγούστου γίνεται το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Φρανκφούρτης με συμμετοχή των 3 περίπου εκατομμυρίων επισκεπτών με πολλές παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, το φεστιβάλ της «Ακροποταμιάς των Μουσείων» .Εκτός αυτού, κάθε χρόνο στα τέλη του Απριλίου πραγματοποιείται η «Νύχτα των Μουσείων» με όλα τα μουσεία να είναι ανοιχτά ολόκληρη τη νύχτα. Υπάρχει ενιαίο εισιτήριο διάρκειας 2 μερών στη τιμή των 18 ευρώ και οικογενειακό εισιτήριο για την τριμελή οικογένεια στη τιμή των 28 ευρώ.

1.      Το πιο γνωστό μουσείου της Φρανκφούρτης είναι το μουσείου του Σταίντελ (Stadel) από το 1815 με 3000 πίνακες ζωγραφικής, 100.000 σχέδια και χαρακτικά και μια βιβλιοθήκη των 115.000 τόμων.

2.      Το μουσείο διαθέτει στη συλλογή του τα αριστουργήματα του Ραφαηλ, Μποτιτσελλι, Τισιανο, Ντύρερ, Μονε, Σεζαν, Ρενουαρ,Ρούμπες, Ρέμπραντ,Γκωγκεν,βαν Γκόγκ. Το μουσείο του Σταίντελ έχει το πιο πλήρες ευρωπαϊκή συλλογή έργων ζωγραφικής από τους Ανώνυμους Δασκάλους του 1300 μέχρι σήμερα.

3.      Το δεύτερο γνωστότερο μουσείου της πόλης είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Senskenberg, με τεράστια συλλογή των δεινοσαύρων .

4.      Πολύ ενδιαφέρον έχει το Μουσείο των Εικόνων και το μουσείο των Εφαρμοσμένων Τεχνών με εξαιρετική  συλλογή.

5.      Μεγάλη επισκεψιμότητα έχουν  το Γερμανικό Μουσείο Κινηματογράφου και   το Μουσείο Παγκόσμιας Κουλτούρας.

6.      Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Γερμανικό μουσείου Επικοινωνιών με ασυνήθιστα εκθέματα και τη μεγαλύτερη συλλογή γραμματοσήμων στο κόσμο και το Αρχιτεκτονικό Μουσείο με το τμήμα των ουρανοξυστών να έχει την τιμητική της.

7.      Οπωσδήποτε πρέπει να δείτε το Ιστορικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο και μουσείο Χρημάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

8.      Αξίζει μια επίσκεψη το Εβραϊκό Μουσείο της Πόλης με εκθέματα από τη ζωή της Εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

9.      Πολύ ενδιαφέρουσες  και ασυνήθιστες εκθέσεις μπορεί να δει κανείς στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και στο Μουσείο του Giersch με εκθέματα ντόπιων καλλιτεχνών.