Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Μάλτα ( Malta Island)

Η Μάλτα ( Malta Island) είναι ένα μικρό νησί του Μεσογείου, νότια της Σικελίας. Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρους του κράτους της Μάλτας. Το νησί πρωτοκατοικήθηκε πριν το 3.500 π Χ και οι πρώτοι οικισμοί είναι οι αρχαιότεροι της Ευρώπης. Το 1000 π Χ το νησί αποικήθηκε από τους Έλληνες και ονομάστηκε η Μελίτα από το εξαιρετικό μέλι που είχε. Λόγω της απίστευτης στρατηγικής θέσης το νησί διαδοχικά κυριεύθηκε από Φοίνικες, Καρχηδόνιους, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Βανδάλους, Άραβες, Νορμανδούς, το Βασίλειο της Αραγονίας και το 1530 το νησί δόθηκε στους Ιωαννήτες Ιππότες της Ρόδου. Έκτοτε η τύχη της  Μάλτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Ιππότες. Το 1565 η Μάλτα των Ιπποτών άντεξε τρομερή πολιορκία των Τούρκων . Η επίσημη κυριαρχία των Ιπποτών τελείωσε το 1797 όταν ο Ναπολέων κατέλαβε τη Μάλτα. Από το 1800 μετά από το ναυτικό αποκλεισμό το νησί ανήκει στην Βρετανική Αυτοκρατορία. Η  γενναιότητα των Μαλτέζων φάνηκε περίτρανα στις επιθέσεις και βομβαρδισμών των Ναζί κατά της πολιορκίας της Μάλτας από το 1940 έως 1942 στο 2 Παγκόσμιο Πόλεμο.  Μετά από αυτή ο  Βασιλείας της Βρετανίας απονέμει το 1942 στη Μάλτα το Σταυρό του Αγίου Γεωργίου που κοσμεί τώρα τη σημαία της.  Το 1964 μετά από την περίοδο πολιτικής αστάθειας έρχεται η ανεξαρτησία του κράτους από της Βρετανία και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Το νησί και το κράτος είναι ιδιαιτέρα δημοφιλής τουριστικός προορισμός και δέχεται κάθε χρόνο 2,5 εκατομμύρια επισκεπτών, νούμερο τετραπλάσιο των κατοίκων της. Είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση στη Μάλτα, απέχει 1,5 ώρα αεροπορικώς από την Αθήνα.


       1. Το κύριο αξιοθέατο του νησιού πλην της πρωτεύουσας του τη Βαλέτα που αναφέραμε σε ξεχωριστή ανάρτηση είναι οι γραφικές (αρχαίες σε πλειονότητα)  πόλεις και οικισμοί της, που σε συνδυασμό με το υδάτινο στοιχείο της θάλασσας προσδίδουν μια ξεχωριστή ομορφιά και εντυπωσιάζουν τον ταξιδιώτη.  

   2. Οι τρεις πόλεις , η λεγόμενη Cottonera, είναι η ένωση των τριών αρχαίων πόλεων, την Birgu, την Isla  και την Bormla. Η αρχαιότερη από αυτές , η Birgu ξεκίνησε ως ελληνική αγορά –αποικία.  Μετά  με τη πάροδο του χρόνου  οι 3 πόλεις που διαθέτανε ισχυρές οχυρώσεις κ μεγάλο λιμάνι ενδιάμεσα τους, εξελιχτήκαν    σε  κύρια αμυντική γραμμή του νησιού, που άντεξε κ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποτυχημένη πολιορκία της Μάλτας από τους Τούρκους  το 1565.

   3.  Η Μαλτα είναι μοναδικό μέρος της Ευρώπης που υπάρχουν πολλοί οικισμοί του προϊστορικού ανθρώπου από τη Λίθινη εποχή. Οι δυο γνωστότεροι,  τα  Hagar Qim και η  Mnjdra , που χρονολογούνται πριν το 3600 π Χ, είναι άκρως ενδιαφέρονται και εντυπωσιακά. Μικρότερος οικισμός βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης Bugibba, όπως και η υπόγεια νεκρόπολη Half Saflieni Hypogeum, μια επιβλητική κατασκευή του 3000 π Χ.

   4. Δεν πρέπει κανείς να χάσει την απογευματινή βόλτα στα δυο πανέμορφα παραθαλάσσια χωριά, το Marsaxlokk και την  Marsaskala, η ξεχωριστή μαλτέζικη αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τις πολλές επιλογές για την μαλτέζική κουζίνα θα σας γοητευόσουν.

   5. Στην άλλη πλευρά του νησιού ο αναγνώστης θα βρει δυο διπλανά θέρετρα , την Bugibba  και την Qawra , με πολλά ξενοδοχεία και πολλές επιλογές για κολύμβηση σε όμορφες παραλίες.

   6. Θα αναφέρουμε τις εξαιρετικές πόλεις την Mdina και το Rabat σε ξεχωριστή ανάρτηση, όμως δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε την Mosta, για να δείτε την διάσημη Ροτόντα της Μοστα, μια εκκλησία της Παναγίας, χτισμένη στο πρότυπο του Πάνθεου της Ρώμης.

   7. Στη Μάλτα παρά την βραχώδη ακτή βρίσκονται μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Ευρώπης, όπως η Χρυσή Ακτή, η Ακτή του Αγίου Παύλου, όπου ναυάγησε το καράβι που ταξίδευε, την «πισίνα» του Αγίου Παύλου και αρκετές άλλες , όπως το Ancor Beach.  Εκεί μπορείτε να δείτε το χωριό του Ποπάυ , που κτίστηκε το  1979 για της ανάγκες των γυρισμάτων του  μιούζικαλ «Ποπάυ ο Ναύτης» με τον Robin Williams σε κεντρικό ρόλο και παρέμενε μέχρι τότε πόλος έλξης των παιδιών  .



   8. Επισκεφτείτε το Εθνικό Πάρκο Park tal-Majjistral , με σπάνιους φυσικούς σχηματισμούς και ευρήματα από την Λίθινη περίοδο, όμορφους μικρούς κολπίσκους και ενδιαφέρουσες διαδρομές .

   9. Για την ξέφρενη νυχτερινή διασκέδαση μπορεί κανείς να πάει στις «σύγχρονες» 3 πόλεις της Μάλτας, στο St.Julian, στη  Silema και στη  Gzira. Πολλά νυχτερινά κλαμπ, μπαρ και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες προσφέρουν κάθε είδους διασκέδαση.

   10. Στη Μάλτα κάθε χρόνο γίνονται παρά πολλά φεστιβάλ, που μαζί με το Μαλτέζικο Καρναβάλι κλέβουν την παράσταση. Από τα πιο γνωστά είναι το Malta Mediterranen  Folk Music Festival, Malta Jazz Festival, Malta Arts Festival και Notte Bianca.

   11. Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί για την Μαλτέζικη κουζίνα, κράμα Αραβικής, Ιταλικής και Μεσογειακής κουζινών, τα πιάτα είναι φτιαγμένα με απλά αγνά υλικά αλλά με απίστευτους  συνδυασμούς. Δοκιμάστε το Pastizzi, μικρά τυροπιτάκια, το Qurabaghli mimli και Brungiel mimli –γεμιστά κολοκυθάκια και αγκινάρες. Δοκιμάστε εξαιρετικά πιάτα από το κρέας κουνελιού , το εσκαργκό από τους  χοχλιούς – bebbux και δοκιμάστε εξαιρετικό αναψυκτικό από τα νεράντζια το Kinnie

                                                  

                                                             
































































































                                                    
                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου