Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Η Αγία Πετρούπολη (Sankt Petersburg)

Η Αγία Πετρούπολη (Sankt Petersburg) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, η Βόρεια Πρωτεύουσα της χώρας με πληθυσμό  τα 5 εκατομμύρια . Αποτελεί πολιτιστικό κέντρο της Ρωσίας, το μεγαλύτερο λιμάνι της και κέντρο της βαριάς βιομηχανίας και υψηλών τεχνολογιών. Κτίστηκε το 1703 από τον Πέτρα Μέγα στα πρότυπα της Βενετίας στο δέλτα του ποταμού Νεβά, γιαυτό και λέγεται "Βενετία του Βορρά" και οι γέφυρες που έχει έιναι περισσότερες σε αριθμό από τη Βενετία και Άμστερνταμ μαζί! Λόγω της ψηλής γεωγραφικής της θέσης από το Μάιο μέχρι και τις αρχές του Αυγούστου έχει τις «Λευκές Νύχτες», όταν ο ήλιος είναι σχεδόν όλο το 24ωρο στον ουρανό,  που μαζί με 18.000 ιστορικά κτήρια και ανάκτορα και τις γέφυρες του ποταμού που ανοίγουν να δημιουργούν ανεπανάληπτο θέαμα. Ως Λένινγκραντ για 900 μέρες άντεξε την πολιορκία από ναζιστικά στρατεύματα στο 2 Παγκόσμιο Πόλεμο  με θύματα 800.000 πολίτες της. Εύκολη είναι η πρόσβαση, το καλοκαίρι με κατευθείαν πτήση της Aegean και το χειμώνα μέσω της Μόσχας.

      1.      Το κυριότερο αξιοθέατο είναι η πλατεία του Ανάκτορα, που το Χειμερινό Ανάκτορο των Τσάρων , τεράστιο και όμορφο  κτήριο μπαρόκ ρυθμού που στεγάζεται το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, το Ερμιτάζ , η κολόνα του Αλέξανδρου 1 και το κτήριο του Γενικού Επιτελείου του Στρατού δημιουργούν ανεπανάληπτο ανσάμπλ.

      2.      Ο ναός του Αγίου Ισαάκ, έργο του Μονφερραν, με τρίτο μεγαλύτερο θόλο στο κόσμο,(επιβάλλεται να ανεβείτε στη κολονάτα, η θεα της πόλης θα σας αποζημιώσει) ,  ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Καζάν, με πιο ιερή εικόνα της Παναγίας των Ρώσων και Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Αίμα, που κτίστηκε στο σημείο που σκοτώθηκε ο Τσάρος ο Αλέξανδρος 2 ( διαβάστε για της συνθήκες θανάτου του).

      3.      Να δείτε το οχυρό του Αγίου Πέτρου και Παύλου στη όχθη του ποταμού Νεβά, στον Ναό του οχυρού όπου  βρίσκονται όλοι οι τάφοι  των Τσάρων της Ρωσίας της δυναστείας των Ρομανόφ, ‘όπως του Μέγα Πέτρου και Μέγα Αικατερίνης.

      4.      Πρέπει να δείτε τα πανέμορφα ανάκτορα των Γιουσούποβ, των Μαρμάρων, το κάστρο-ανάκτορο του Αγ. Μιχαήλ, του Στρογάνοβ, του Σερεμετιεβ και το ανάκτορο Μπελοσελσκι-Μπελοζερσκι.

      5.      Οπωσδήποτε να δείτε το Καθεδρικό Ναό και Μοναστήρι του Σμολνιι, αριστούργημα του Ιταλού Rastrelli, όπως και τους Καθεδρικούς Ναούς του Αγιου Νικολάου και του Αγίου Βλαδίμηρου. Μην ξεχάσετε να δείτε την Εκκλησία αφιερωμένη στην Ναυμαχία του  
      Cesme ,με ελληνική συμμετοχή και την εκκλησία Αγίας Τριάδας με κολόνα από τα  τούρκικα πυροβόλα.

      6.      Να πάτε μια βόλτα στο Θερινό Πάρκο με εξαιρετική περίφραξη 18 αιώνα και πολλά αγάλματα , να κάνετε ξενάγηση με πλοιάριο στο δέλτα του ποταμού Νεβά με εξαιρετικό ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, να θαυμάσετε τις γέφυρες του ποταμού και μοναδικά αμσάμπλ κτηρίων στις όχθες της Fontanka και της Moika, 2 παραπόταμων του Νεβά!

      7.      Να επισκεφτείτε το ηρωικό καταδρομικό “Aurora”, που με τη βολή του έδωσε σήμα για την έναρξη της Οκτωβριανής Επανάστασης και το παγοθραυστικό-θρύλο”Krasin”

      8.      Κλείστε εισιτήρια για μπαλέτο η όπερα στο Θέατρο Μαριίνσκιι, κάντε μια βόλτα στη λεωφόρο Νέβσκιι με εξαιρετικά δήγματα πολλών αρχιτεκτονικών ρυθμών και αν είστε εκεί στις αρχές καλοκαιριού , απολαύστε τις «Λευκές Νύχτες» με γέφυρες που ανοίγουν .

      9.      Να δείτε το Μπρούτζινο Καβαλάρη (Μέγας Πέτρος) του Falkone, την τεράστια αψίδα του θριάμβου στον πόλεμο με τον Ναπολέοντα και να μπείτε στο μοναστήρι του Άγιου Αλέξανδρου Νεβσκιί με γνωστή νεκρόπολη του με τους τάφους του ίδιου του Άγιου, των  Ντοστοέβσκιι, Μποροντίν, Ριμσκιι-Κορσακοβ και πολλών άλλων.

      10.  Οπωσδήποτε μπείτε σε πιο βαθύ μετρό του κόσμου με πανέμορφους σταθμούς-έργα τέχνης, να επισκεφτείτε το νησί στο κέντρο της πόλης, την Νέα Ολλανδία και μην χάσετε ευκαιρία για ωραία ξενάγηση στις σκεπές των κτηρίων της Αγίας Πετρούπολης, θα σας μένει αξέχαστη για μια ζωή.

      11.  Δείτε το μνημείο της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τα ναζιστικά στρατεύματα στο 2 Παγκόσμιο Πόλεμο  και το νεκροταφείο του Πισκαρεβσκ, που είναι θαμμένοι 800.000 κατοίκους της πόλης που δεν άντεξαν τη πείνα και κακουχία του αποκλεισμού της πόλης για τις 900 μέρες!

      12.  Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω 2 μονοήμερες εκδρομές :
Α) Στο Kronstadt , στο νησί στο Φινλανδικό Κόλπο, βάση του Βαλτικού Στόλου και στα οχυρά που προστατεύανε την πόλη από τη θάλασσα

Β) Στη πόλη Viborg , στο ισθμό της Καρέλιας  με όμορφο κάστρο και φύση.

             
                                                              






                                                                        
                                                                         






                                                                        








                                                                     
                                   






                                                                         










                                                                          



                                                                        










                                                                       




                                                                           



                         
                                                                          







                                                                      



                                                                         




                                                                        








                                                                        





                                                                          














































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου