Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ: ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΑΜΦΙΣΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ ? ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΕΡ ΛΩΡΕΝΣ ΑΛΜΑ-ΤΑΝΤΕΜΑ!

 

Ο σερ Λώρενς Άλμα Τάντεμα ήταν βρετανικός ζωγράφος ολλανδικής καταγωγής, γεννημένος  το 1836  στην οικογένεια συμβολαιογράφου στην πόλη της Βόρειας Ολλανδίας Dronrijp και ήταν το 6 παιδί στο σπίτι . Η μητέρα  του ήθελε τα παιδία της να ξέρουν να έχουν καλλιτεχνική φλέβα , τους έβαλε να μαθαίνουν  ζωγραφική και όλοι τους παρακολουθούσαν  μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του τοπικού  ζωγράφου . Από το γυμνάσιο ο μικρός Λώρενς λάτρευε την ιστορία και την μελετούσε με ιδιαίτερο ζήλο  . Μετά από την ξαφνική διάγνωση της φυματίωσης και «περιμένοντας τον θάνατο»   ο έφηβος Τάντεμα αφοσιώθηκε πλήρως  στην ζωγραφική και μελετούσε την τέχνη της από το βιβλίο του Λεονάρντο ντα Βίντσι για το πώς να γίνεις ζωγράφος.  Η αρρώστια υποχώρησε και ο Λώρενς συνέχισε να σπουδάσει ζωγραφική στην Ακαδημία της Αμβέρσας και αργότερα , τελιωνοντας τις σπουδές του εκεί , ξεκίνησε και  για  3 χρόνια μελετούσε σε βάθος την ιστορία , αρχιτεκτονική και ενδυμασία των αρχαίων λαών . Ακολούθησαν  και αλλες σπουδές του και η εργασία του στο εργαστήριο του πολύ γνωστού τότε Βέλγου ζωγράφου τον Χέντρικ Λεις . 

   Στα 26 του χρόνια , το 1862 ο Τάντεμα άρχισε    να δουλεύει αυτόνομα και σταδιακά έγινε ακαδημαϊκός ζωγράφος ευρωπαϊκού επιπέδου.  Από τότε  το στυλ του ζωγράφου ξεχώριζε για  απίστευτη λεπτομέρεια σε όλα και μεγάλη γκάμα ξεχωριστών χρωμάτων,  πάνω σε ιστορικό γεγονός ή πρόσωπο.  Το 1869 μετά από τα καινούρια προβλήματα υγείας και την αδυναμία των ιατρών του Βελγίου να βάλουν μια συγκεκριμένη διάγνωση ο Λώρενς Τάντεμα μετακομίζει στο Λονδίνο του τέλους της Βικτωριανής Εποχής. Εκεί ξεδιπλώνεται το πλούσιο ταλέντο του και ο   Τάντεμα καταξιώνεται ως   ζωγράφος ιστορικών θεμάτων και σκηνών της καθημερινής ζωής από τη ρωμαϊκή ιστορία και τα έργα του είχαν τεράστια δημοτικότητα στις μεσοαστικές τάξεις της βικτωριανής Αγγλίας.

  Ο Λώρενς δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα , αλλά έχει επισκεφτεί 3 φορές την Ιταλία , ήταν λάτρης της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής τέχνης, θαύμασε την αρχαία πολύ της Πομπηίας και ζωγράφισε πάρα πολλά έργα με τα θέματα της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης.

  Ένα από τα καλύτερα του έργα ήταν «Οι γυναίκες της Άμφισσας» όπου ζωγραφίζει το 1889  ένα στιγμιότυπο από το  έργο « Τα Ηθικά» του Πλουτάρχου . Ο φιλόσοφος περιγράφει ένα γεγονός του 3 Ιερού Πολέμου , όπου οι ακόλουθες του Θεού Διόνυσου οι Θυιάδες αλλόφρονες παραπλανώντας μακριά από την περιοχή τους έφτασαν στην Άμφισσα , εξουθενωμένες και χωρίς ακόμα να βρουν τα λογικά της έπεισαν στην αγορά της πόλης να κοιμηθούν .  Εκείνη την εποχή , το 354 π Χ. η Άμφισσα , η πρωτεύουσα των Οζολών Λοκρών γνώριζε την φωκική κατοχή , μετά από τις επιτυχημένες επιχειρήσεις του φωκικού Στρατηγού Ονόμαρχου . Στην πόλη υπήρχε η φρουρά φωκέων μισθοφόρων. Οι γυναίκες της Άμφισσας , φοβούμενες οι  στρατιώτες θα πειράξουν τις γυναίκες αυτές και η πόλη θα καταραστεί από τους θεούς , έτρεξαν στην αγορά , περικύκλωσαν τις Θυιάδες και προστάτευαν τις μέχρι να   ξυπνήσουν . Όταν οι Θυιάδες ξύπνησαν οι γυναίκες της Άμφισσας τους πρόσφεραν φαγητό και τους οδήγησαν έξω από την πόλη για να πάνε στην περιοχή τους.  Αυτό το γεγονός το απαθανάτισε ο Σερ Λώρενς Αλμα Τάντεμα με μεγάλη μαεστρία και ταλέντο. Το έργο « Οι γυναίκες της Άμφισσας» στάλθηκε στην Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι του 1889, οπού το μεγαλύτερο αξιοθέατο , που έκλεψε τις εντυπώσεις , ήταν ο γνωστός πλέον σε όλους Πύργος , που έκτισε ο Γούσταβος Άιφελ ειδικά για την έκθεση.  Ο πινάκας του Τάντεμα εντυπωσίαζε , όπως  αναμενόταν, και κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο. Σήμερα ο πίνακας "Οι γυναίκες της Άμφισσας" βρίσκεται στο Μουσείο Τεχνών  " Clark Art Institute" στην πόλη Williamstown στην Μασαχουσέτη. 

Ο Τάντεμα ζωγράφισε συνολικά 408 πίνακες και περισσότερα από τα 300 έργα είχαν θέμα την Αρχαία Αίγυπτο, την  Ελλάδα και την Ρώμη. Στο σπίτι του ζωγράφου βρισκόταν στην υπερόπτη θέση το ρητό του Ιπποκράτη  «ο Βιος βραχύς , και η Τέχνη μακρά» . Υπάρχει ισχυρισμός ότι ο Οσκαρ Ουάιλντ στο έργο του «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ»  περιγράφει το εργαστήριο του Λώρενς Τάντεμα.  Το 1899 η Βασίλισσα Βικτώρια του  απέμενε τον τίτλο του Ιππότη και έγινε  μόλις όγδοος  μην Βρετανός ζωγράφος που πήρε  τον τίτλο του Σερ ( μετά απο τους άλλους  Ολλανδούς  ζωγράφους ,  τον Πάουλ Ρούμπενς και τον Άντονι βαν Ντάικ).  Ο Σερ Λώρενς  Άλμα Τάντεμα πέθανε το 1912 στην ηλικία των 76 ετών από τις επιπλοκές του έλκους στομάχου στο Βισμπάντεν και θάφτηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.


                                                             



                                                                               

       

















































 

  σερ Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου