Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Φιλιππούπολη (Plovdiv)


Η Φιλιππούπολη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Πόλη Θρακική, Μακεδονική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Οθωμανική και Βουλγαρική  ταυτόχρονα. Η ιστορία της ξεκινάει πριν από 6.000 χρόνια από την Νεολιθική Εποχή  και είναι  μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Ο ιδρυτής της πόλης θεωρείται ο Ευμολπίας, μυθικός βασιλιάς των Θρακών, ο γιός του Ποσειδώνα. Η Φιλιππούπολη έχει αδελφοποιηθεί   με την Θεσσαλονίκη.  Πολύ εύκολη πρόσβαση από την Ελλάδα  οδικώς με πολλές  επιλογές, θα συνιστούσα την διαδρομή μέσο Πομακοχώριων και της λίμνης Dospat με απίστευτη φυσική ομορφιά.

   1.      Το κυριότερο αξιοθέατο της Φιλιππούπολης είναι η παλιά πόλη, με το ισχυρό Θρακικό κάστρο και τα απομεινάρια της Αρχαίας Ευμολπιάδας.

   2.      Θαυμάστε μέσα στη παλιά πόλη 3 εκκλησίες : την εκκλησία της Παναγίας (Sveta Bogoroditsa) χρονολογίας του  9 αιώνα , την Αγιά Μαρίνα του 1565  και την εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης με εξαιρετικές εξωτερικές τοιχογραφίες.

   3.      Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης και δείτε τα πολλά παλιά αρχοντικά σπίτια του τέλους του 19 αιώνα : το αρχοντικό του Μαυρίδη, όπως επίσης και τα αρχοντικά  των Danov,  Hindlian, Balabanov, Nedkovich, Atanas Kratsev

    4.      Θαυμάστε την Ρωμαϊκή πόλη : το αμφιθέατρο χωρητικότητας 3.000 θεατών σε εξαιρετική κατάσταση που λειτουργεί ως χώρος παραστάσεων και συναυλιών, Ρωμαϊκό Φόρουμ , Ρωμαϊκό Ωδείο και Υδραγωγείο.

    5.      Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το Αρχαίο Ρωμαϊκό Στάδιο, κτισμένο το 2 αιώνα μετά Χριστού στα πρότυπα του Αρχαίου Σταδίου των Δελφών. Το Αρχαίο Στάδιο βρίσκεται στην κεντρική διασταύρωση των δυο μεγαλύτερων εμπορικών δρόμων της Νέας Πόλης και είναι τόσο αρμονικά ενσωματωμένο στο σύγχρονο ιστό της πόλης που προκαλεί θαυμασμό για την ιδέα και λύπη για τις αντίστοιχες περιπτώσεις στις δικές μας πόλεις!

    6.      Περπατήστε στη Νέα πόλη και προσέξτε τα κτήρια νεοκλασικού  και μπαρόκ ρυθμού του 18 και 19 αιώνα.

    7.      Προσέξτε το δεύτερο παλαιότερο  τζαμί της Ευρώπης , κτισμένο στις 1364 , το Dzhumaya Mosque.

    8.      Η Φιλιππούπολη έχει πολλά μουσεία, με το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό, Εικονογραφικό και του μουσείο των Φαρμάκων να ξεχωρίζουν.

    9.      Μη ξεχάσετε να πάτε βόλτα στην όχθη του Έβρου με πολλά νησάκια , όπως επίσης να ανεβείτε στο υψηλότερο  λόφο της πόλης να δείτε το άγαλμα του Σοβιετικού Στρατιώτη (άτυπο γνωστό ως Αλιόσα) του 2 Παγκοσμίου πολέμου 30 μέτρων ύψος και να θαυμάσετε ταυτόχρονα την εξαιρετική θέα της πόλης.

    10.  Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω να δει το μοναστήρι Bachkovo και το κάστρο του Assen στο Asenovgrad, αρχαίο πέρασμα από κοιλάδα του Βουλγάρικου Έβρου.



                                                                
























                                                                   




















                                                                     




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου