Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Δρέσδη (Dresden)


Δρέσδη (Dresden) , μοναδική , πανέμορφη άλλα  και πολύπαθη πόλη  της Ανατολικής Γερμανίας. Με παρατσούκλι «Το Παρίσι της Γερμανίας» λόγω της κοιλάδας του Έλβα , η οποία  ήταν ο λόγος που από το 2004  συμπεριλαμβανόταν στο κατάλογο της UNESCO «Παγκόσμια Κληρονομία». Μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που έχει αφαιρεθεί  το 2009 από τον ίδιο κατάλογο (διαβάστε γιατί). Μεγάλη καταστροφή υπέστη από αδικαιολόγητο ( δεν έχει στρατιωτικούς στόχους μόνο τα στρατιωτικά νοσοκομεία) βομβαρδισμό των συμμάχων (Αμερικανών και Άγγλων) στις 13-15/2/1945 με 30.000 νεκρούς λόγω του ανεμοστρόβιλου της φωτιάς που δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις . Ισοπεδώθηκε ολοσχερώς το 75%!!! ιστορικού κέντρου της πόλης και μόνο το 2012 έχουν τελειώσει οι εργασίες ανοικοδόμησης της παλιάς πόλης ακριβός  όπως ήταν πριν . Εύκολη πρόσβαση , 2 ώρες από το Βερολίνο και 2 ώρες από τη Πράγα.

1.     Το κυριότερο αξιοθέατο της Δρέσδης είναι το ανάκτορο Τσβίνγκερ, κτισμένο σε ρυθμό μπαρόκ, κτήριο μοναδικής ομορφιάς που φιλοξενεί και τη πινακοθήκη των παλιών ζωγράφων με το αριστούργημα του Ραφαέλο Σάντι «Μαδόννα Σιξτίνα».
2.     Το δεύτερο μοναδικό πράγμα που ξεχωρίσει αυτή τη πόλη είναι η θεα στη κοιλάδα του Έλβα με τα ανάκτορα και το ποτάμι να δημιουργούν αξέχαστο ανσάμπλ.
3.     Οπωσδήποτε πρέπει να δείτε στο ανάκτορο των πριγκίπων (Dresdner Residenzschloss) την μεγαλύτερη συλλογή κοσμημάτων στην Ευρώπη  Grunes Gewoble.
4.     Θαυμάστε τη Όπερα της Δρέσδης , το Καθεδρικό Ναό και  την εκκλησία της Παναγίας ( Frauenkirche) , που έχει ισοπεδωθεί ολοσκαιρός και οικοδομηθεί ξανά. Τα μαύρα τούβλα είναι τα παλιά που έχουν διασωθεί και διατηρηθεί και τα κίτρινα είναι τα καινούρια.
5.     Περπατήστε στο Dresden Baroque Quarter, μια περιοχή με πολλά πανέμορφα κτήρια σε στυλ μπαρόκ.
6.     Δείτε το μεγαλύτερο στο κόσμο πανό από το πορσελάνη με 25.000 πλακάκια που απεικονίζει τη παρέλαση των πριγκίπων ( Furstenzug)
7.     Μην ξεχάσετε να κάνετε 2 πράγματα στη Δρέσδη: να πάτε μια βόλτα με παλιό (1901) εναέριο τραμ και να κάνετε βόλτα στο Έλβα με ποταμόπλοιο για να δείτε τη κοιλάδα του ποταμού και τη γέφυρα «Γαλάζιο Θαύμα»
8.     Τα περίεργα της Δρέσδης : παλιά καπνοβιομηχανία σε σχήμα τζαμιού ( Yenidze), το ομορφότερο γαλακτοπωλείο του κόσμο ( βιβλίο Γκίνες) και μια μικρή περιοχή στη νέα πόλη με 5 μοντέρνας αρχιτεκτονικής κτήρια (Kunstofpassage)
9.     Η Δρέσδη έχει πάρα πολλά και αξιόλογα μουσεία, με την Πινακοθήκη των Παλιών Ζωγράφων, το Γερμανικό Μουσείου Υγιεινής και Στρατιωτικό Μουσείο να ξεχωρίζουν.
10. Οπωσδήποτε πρέπει να πάτε μια μικρή βόλτα  στο Grober Garten και στα προάστια της πόλης να δείτε τα 3 κάστρα του Έλβα : Shloss Albrechtsberg, Lingnershloss και Shloss Eckberg
11. Η περιοχή γύρω από τη Δρέσδη είναι παράδεισος για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη, του προτείνω 4 μονοήμερες εκδρομές:
Α) Στη «Σαξονική Ελβετία» , στο Εθνικό Πάρκο με  όμορφα βουνά (Elbe Sandstone mountains)
Β) Στο ανάκτορο Moritzburg , κτίσμα του 1542 με πανέμορφο πάρκο
Γ) Στο κάστρο Konigstein, επιβλητικό κάστρο πάνω σε βράχο
Δ) Στη μεσαιωνική πόλη Bautzen, την πρωτεύουσα των Σέρβων της Λουσατίας.


.
                                                         











                                                                    








                                                                  









                                                                        


                                                                            









                                                                             
                                                                    










                                                                             
                                                                            
















                                 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου