Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Η Βασιλεία (Basel)




Η Βασιλεία (Basel) είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας. Ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους  το 15 π.Χ ως μια οχυρωμένη  θέση στον Ρήνο, για να υπερασπίζει τη παλιότερη ρωμαϊκή αποικία στον Ρήνο την Augusta Raurica . Η πόλη είναι λιμάνι που διακινεί τα προϊόντα μέσω του ποταμιού μέχρι το Ρότερνταμ. Πολύ ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα αυτής της πόλης η τοποθεσία της  στο Τριεθνές  στα σύνορα της Ελβετίας, της  Γερμανίας και  της Γαλλίας και προσφέρεται ως εξαιρετική βάση για εκδρομές. . Είναι το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής βιομηχανίας της Ελβετίας  και το Πανεπιστήμιο της πόλης είναι το αρχαιότερο της Ελβετίας. Εύκολη πρόσβαση στη Βασιλεία , απέχει μόνο μία ώρα οδικώς από τη Ζυρίχη. 

       1.      Το κυριότερο αξιοθέατο της Βασιλείας είναι η Παλιά Πόλη. Επιβλητική παρουσία των τεσσάρων  πυλών της Μεσαιωνικής οχύρωσης της πόλης  και τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης προσφέρουν εξαιρετική ευκαιρία για εξερεύνηση.
       
       2.      Το δημαρχείο της Βασιλείας στη κεντρική πλατεία της πόλης Marktplatz, κτισμένο το 1501 με Αναγεννησιακό ρυθμό,  δικαιολογημένα θεωρείται το ομορφότερο της Ελβετίας

      3.      Θαυμάστε το Καθεδρικό Ναό της πόλης το  Munster, ρομανό-γοτθικού ρυθμού, με εξαιρετικά βιτρώ και παρεκκλήσια. Οπωσδήποτε ανεβείτε στο κωδωνοστάσιο του Αγίου Μαρτίνου για να απολαύσετε τη μοναδική θέα στον Ρήνο, στη πόλη άλλα και στην διπλανή Αλσατία και γερμανικό Μέλανα Δρυμό.

      4.      Επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ, η πρώτη προτεσταντική εκκλησία της Βασιλείας, κτισμένη με εξαιρετικό νέο-γοτθικό ρυθμό.

       5.      Οπωσδήποτε να κάνετε βόλτα στις όχθες του Ρήνου και βαρκάδα στο ποτάμι, που κάνει στροφή 90 μοιρών μέσα στη πόλη και δημιουργεί το λεγόμενο γόνατο του Ρήνου, χωρίζοντάς τη πόλη στα δύο.Κάντε μια βόλτα στη μεγαλύτερη πεζή γέφυρα του κόσμου που ενώνει τη Βασιλεία με τη γαλλική Huningue και γερμανική τη Wiel am Rhein.
   
       6.      Στη Βασιλεία υπάρχουν άνω των 20 μουσείων, προτιμήστε το Kunstmuseum με ιμπρεσιονιστές , το Fondation Beyeler και το εξαιρετικό μουσείο ντιζάιν  Vitra Design Museum.

       7.      Από τα περίεργα της Βασιλείας : η πόλη διαθέτει 3 σιδηροδρομικούς σταθμούς, τον Ελβετικό και Γαλλικό που συστεγάζονται σε ένα όμορφο κτήριο του 19ου   αιώνα και τον Γερμανικό , στην άλλη άκρη της πόλης και ο αγώνας κολύμβησης στο Ρήνο,  Basel Rheinschwimmen,  που διεξάγεται κάθε χρόνο του καλοκαίρι.

       8.      Αν είστε τυχεροί και είστε στη πόλη στην αρχή του καρναβαλιού, τότε θα δείτε ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά ξεφαντώματα με νεκροπομπή, μεγάλες ομοιόμορφες ομάδες με φανταχτερά κοστούμια και θεματικές εκδηλώσεις , που ξεκινάνε στις 4 το πρωί  τη πρώτη Δευτέρα και κρατάνε 3 μέρες.

       9.      Οπωσδήποτε δοκιμάστε τα παραδοσιακά φαγητά της Βασιλείας : την καρναβαλική σούπα Fasnacht, σούπα με αλεύρι, τυρί, συκώτι, κρεμμύδι και κόκκινο κρασί   και το γλυκό Massmogge, με γέμισης πραλίνας φουντουκιού.

       10.  Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω 3 ημερήσιες εκδρομές :
Α) Στην Αλσατία και Colmar ( βλέπε ανάρτηση με το Στρασβούργο)
Β) Στο γερμανικό Μέλανα Δρυμό , ένα πανέμορφο δάσος
Γ) Στο πολύ ενδιαφέρον ανοιχτό μουσείο στη ρωμαϊκή αποικία Augusta Raurica


                  
















                                                                           
                                                                         












                                                                       








                                                                   








                                                                      



                                                                       



                                                                         

















                                                                     









                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου