Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Στάραγια Λάντογα (Staraya Ladoga)

Στάραγια Λάντογα (Staraya Ladoga) είναι η πρώτη πρωτεύουσα του κράτος των Ρως,  χτισμένη το 753 μετά Χριστού στη όχθη του ποταμού Βόλχοβ  από τους Βαράγγους πάνω από ένα οικισμό της νεολιθικής εποχής. Εκεί κατόπιν πρόσκλησης των σλάβων ανέλαβε τη διακυβέρνηση του κράτος των Ρως ο πρώτος ηγεμόνας του ο Ρούρικ και ο διάδοχος του ο Ολέγκ. Από την Στάραγια Λάδογα ξεκινούσε η Εμπορική Οδός Βαράγγων –Ελλήνων και η πόλη  αποτελούσε για πολλά χρόνια μεγάλο πνευματικό και εμπορικό κέντρο  των Ρώσων. Στο μεσαίωνα συνεχώς  άλλαζε  χέρια μεταξύ σουηδών και ρώσων μέχρι που το 1703  οριστικά κατέληξε στα ρώσικα χέρια μετά από τη νίκη του Μέγα Πέτρου στο Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο.  Σήμερα η κωμόπολη συγκαταλέγεται στο Κατάλογο της UNESCO  «Παγκόσμια Κληρονομιά»  μαζί με τις άλλες πόλεις του Ασημένιου Δακτυλίου της Ρωσίας. Έχει δύσκολη πρόσβαση, απέχει 140 χιλιόμετρα (2 ώρες οδικώς )  είτε 2 ώρες με ιπτάμενο δελφίνι δια μέσα του ποταμού Νέβα και λίμνης Λάδογα από την Αγία Πετρούπολη.

  1. Το κυριότερο αξιοθέατο είναι το Μουσείο –Εθνικό πάρκο Στάραγια Λάδογα με το κρεμλίνο-ακρόπολη , δυο μοναστήρια με τις παλιότερες ορθόδοξες εκκλησίες της Ρωσίας.
 2. Δείτε το κρεμλίνο , με την ιστορία του να κρατάει από το έτος  950 και η τωρινή μορφή είναι από το 15 αιώνα. Εξερευνήστε τους πύργους, το διπλανό οχυρό, δείτε την υπόγεια οδό διαφυγής προς το ποτάμι Βόλχοβ.
  3. Μέσα στο κρεμλίνο θαυμαστέ την μοναδικής ομορφιάς ξύλινη εκκλησία του Άγιου Δημήτρη της Θεσσαλονίκης και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 1165 με σπάνιες τοιχογραφίες από τον βίο του Άγιου .
  4. Επισκεφτείτε το μοναστήρι της Κοίμησης Θεοτόκου με μοναδική εκκλησία , κτίσμα του 1160 και πλούσια ιστορία. Η πρώτη γυναίκα του Μέγα Πέτρου ήταν μοναχή εκεί .
  5. Μην ξεχάσετε να δείτε το όμορφο και ασυνήθιστο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου με αμυντική δομή . Ξεχωρίζει η μοναδική στην Ευρώπη η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, κτίσμα του 1863 που είναι κράμα του αρχαίου ρωσικού και ρομανικού ρυθμού.
  6. Περιπλανηθείτε στο μοναστήρι και δείτε τη Χρυσή Πύλη του 1697 , την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το καμπαναριό και τα κελία των μοναχών.
  7. Κάντε μια βόλτα στη κωμόπολη για να δείτε την ρωσική ξύλινη και πέτρινη αρχιτεκτονική των σπιτιών, την οδό των Βαράγγων  και μνημείο των πρώτων πριγκίπων των Ρώσων τον Ριούρικ και Ολέγκ.
  8. Περπατήστε στην όχθη του ποταμού Βόλχοβ και επισκεφτείτε τις άλλες εκκλησίες και τα μοναστήρια γύρο από την πόλη, του Αγίου  Βασίλη , του Αγίου Αλέξιου και την μοναδική εκκλησία του Ιωάννου Προδρόμου.
  9. Έξω από τη πόλη μπορείτε να δείτε ένα από το αρχαιότερο  ρωσικό οχυρό το Loubsha, που κτίστηκε στο τέλος του 6 αιώνα μετά Χριστού και τους τύμβους   τον Ριούρικ και τον Ολέγκ
  10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια εκδρομή με βάρκα από την Στάραγαι Λάδογα μέσο του ποταμού Βόλχοβ στη μεγαλύτερη λίμνη της  Ευρώπης και δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου τη Λάδογα με τις εικόνες της φυσικής ομορφιάς του τόπου να σας μένουν αξέχαστες για μια ζωή.


                                                                         











































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου