Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Μάιντς ( Mainz)

Το Μάιντς ( Mainz) είναι  η αρχαία ρωμαϊκή πόλη Mogontiacum, στην αριστερή όχθη του Ρήνου , κτισμένη το 13 προ Χριστού , που μαζί με την Κολωνία και Τριρ αποτελούσε τις πιο σημαντικές Ρωμαϊκές πόλεις βόρεια των Άλπειων. Στο Μεσαίωνα ήταν σημαντική πόλη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με έναν από τους επτά τεράστιους αυτοκρατορικούς ναούς να βρίσκεται στο Μάιντς. Στη πόλη γεννήθηκε, έζησε και εκτύπωσε το πρώτο βιβλίο στην ιστορία ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος. Σήμερα το Μάιντς είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτο . Εύκολη είναι η πρόσβαση στη πόλη, απέχει μόνο 40 λεπτά οδικώς από τη Φρανκφούρτη.

  1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Μάιντς είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου , τεράστιο οικοδόμημα ρωμανικού ρυθμού , κτισμένο το 975-1001, ένα από τα 7 αυτοκρατορικούς ναούς της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας .

  2. Το δεύτερο αξιοθέατο της πόλης είναι η παλιά  πόλη, περπατήστε στα γραφικά σοκάκια, δείτε τα απομεινάρια ρωμαϊκών οχυρώσεων, υδραγωγείου και θεάτρου , όπως επίσης και των μεσαιωνικών οχυρώσεων με «Ξύλινο» και «Σιδερένιο» Πύργο .

  3. Θαυμάστε τα όμορφα κτήρια μπαρόκ , αναγεννησιακού και ροκοκό ρυθμού, το παλάτι του πρίγκιπα Εκλέκτορα, την όπερα  και το μεγαλύτερο στη Γερμανία σιντριβάνι αναγεννησιακού ρυθμού. Κάντε μια βόλτα στην οδό των Αυτοκρατόρων , την Kaiserstrasse.
  
  4. Οπωσδήποτε να μπείτε στον ναό του Αγίου Στεφάνου για να θαυμάσετε τα παράθυρα της εκκλησίας με τα βιτρώ που έκανε ο Μαρκ Σαγκάλ . Ασυνήθιστα χρώματα , φιγούρες και τα σκηνικά θα σας εντυπωσιάσουν.
  
  5. Εξερευνήστε άλλες εκκλησίες του Μάιντς : τον Άγιο Ιωάννη κτισμένη του 7 αιώνα, τα απομεινάρια της εκκλησιάς του Αγίου Χριστόφορου, μνημείο συμμαχικών βομβαρδισμών του 2 Παγκόσμιου Πολέμου , την εκκλησία του Τίμιου Σταυρού. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να δείτε τις δύο εκκλησίες ροκοκό ρυθμού με εξαιρετική διακόσμηση : τον Άγιο Πέτρο και τον Άγιο Αυγουστίνο.
  
  6. Επιβάλλεται η επίσκεψη σας στο μουσείο του Γουτεμβέργιου και του πρώτου βιβλίου. Θαυμάστε το πρώτο τυπωμένο  βιβλίο του κόσμου, τη Βίβλο, το πρώτο μουσικό βιβλίο και άλλα σπάνια εκθέματα.

  7. Ανεβείτε στο οχυρό , που προστάτευε  την πόλη επί αιώνων (Citadel) και κάντε ένα περίπατο στην όχθη του Ρήνου, θαυμάζοντας τη γέφυρα του Theodor-Heuss.

  8. Επισκεφτείτε το   αρχαιολογικό  Ναυτικό μουσείο, την μουσείο- πινακοθήκη Landesmuseum με πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα και τους πίνακες Παλιών Ζωγράφων, το δεύτερο μουσείο του Γουτεμβέργιου , Ρωμαϊκό-Γερμανικό ιστορικό μουσείο.

  9. Κάνοντάς βόλτα στη νέα πόλη θαυμάστε το κτήριο του Πανεπιστημίου του Μάιντς και επισκεφτείτε τον όμορφο Βοτανικό Κήπο, από τα μεγαλύτερα της Γερμανίας.

  10. Όταν θα είστε στο Μάιντς μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα δυο  τυριά  που μόνο εκεί υπάρχουν: το Spundekase, ένα κρεμώδες τυρί και το Handkase, ένα τυρί από ξινόγαλα με πικάντική γεύση .

  11. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω 2 μονοήμερες εκδρομές :
Α) στη πόλη Bacharach, με κάστρο, κουκλίστικη παλιά πόλη και σπίτια με χαγιάτι.
Β) στη διπλανή αυτοκρατορική πόλη , Worms , με τεράστιο καθεδρικό ναό και μεσαιωνική οχύρωση.

                                                                         

































































                                                                               


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου