Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Λειψία (Leipzig)

Η Λειψία (Leipzig) είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σαξονίας , που ιδρύθηκε το 900 μ.Χ. από σλαβικό φύλλο  και το 1165 πήρε το στάτους της πόλης. Μεγάλη ώθηση στη πόλη έδωσε η ίδρυση του πανεπιστημίου το 1409, ένα από τα αρχαιότερα της Ευρώπης. Οι φιλόσοφοι Νίτσε, Λίμπκνεχτ,  Μπλοχ, ο ποιητής Γκαίτε, ο μαθηματικός Λάιμπνιτς και ο μουσικοσυνθέτης Βάγκνερ ήταν  οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου της Λειψίας.  Πολυπόθητη είναι ιστορία της πόλης, με πολλούς πολέμους. Αποκορύφωμα ήταν η Μάχη των Εθνών το 1813 με συμμετοχή μισού εκατομμυρίου στρατιωτών κατά την διάρκεια των Ναπολεονιών Πολέμων και τον βομβαρδισμό των συμμάχων στο τέλος του 2ου  Παγκοσμίου Πολέμου με αποτέλεσμα την σημαντική διάλυση του ιστορικού κέντρου που δεν ξαναφτιάχτηκε ποτέ όπως ήταν πριν. Μεγάλοι μουσικοί όπως ο Μπαχ , ο Βάγκνερ, ο Σούμαν και ο Μέντελσον –Μπαρτόλτυ όπως και ο ποιητής Σίλερ δημιούργησαν στην Λειψία. Ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου, με το μήκος πρόσοψής του να φτάνει τα 298 μέτρα και επιφάνεια 83.460 τετραγωνικά μέτρα. Η πόλη της Λειψίας  είναι αδελφοποιημένη  με τη Θεσσαλονίκη. Εύκολη είναι η πρόσβαση στη Λειψία, απέχει 1 ώρα και 15 λεπτά με τρένο και 2 ώρες οδικώς από το Βερολίνο.

  1.  Το κυριότερο αξιοθέατο της Λειψίας παραμένει, παρά των βομβαρδισμών του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου,η Παλιά Πόλη Αναγεννησιακού ρυθμού με τα αριστουργήματα του Παλιού Δημαρχείου (1567 ) και το Νέο Δημαρχείου ( 1905) να κλέβουν την παράσταση.

  2. Εξερευνήστε τα σοκάκια τη Παλιάς Πόλης , δείτε το κτήριο Alte Wage του 1555,  το Meyersche House , τα ολόκληρα τετράγωνα με κτήρια μπαρόκ ρυθμού και αρκετά κτήρια ρομαντικού ρυθμού κτισμένα στις αρχές του 20ου αιώνα.

  3. Δείτε τις 3 γνωστότερες εκκλησίες της Λειψίας, την εκκλησία του Αγίου Θωμά, που ο ίδιος ο Μπαχ ήταν για 27 χρόνια ο μαέστρος της περίφημης χορωδίας αγοριών, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και την Ρωσική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Αλεξίου  στην μνήμη των Ρώσων στρατιωτών των Ναπολεόντιων πολέμων.

  4. Απολαύστε και την Νέα Πόλη, που είναι κράμα πολλών αρχιτεκτονικών ρυθμών, από το ρομαντικό του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, το σοσιαλιστικό ρεαλισμό μέχρι την μοντέρνα αρχιτεκτονική του τέλους του 20ου και αρχές του 21ου αιώνα.

  5. Δείτε το κτήριο του ιστορικού Πανεπιστημίου της Λειψίας μαζί με τον ουρανοξύστη του City-Hochhaus , ύψους 142 μέτρων, το Μέγαρο Μουσικής, την Νέα Όπερα, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το  κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου και το κτήριο του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού σταθμού του κόσμου.

  6. Να μπείτε σε 22 εμπορικά κέντρα που βρίσκονται σε ιστορικά κτήρια του 19ου αιώνα, άλλα οπωσδήποτε  να επισκεφτείτε το AuerbachCellar στο Madlerpassage , όπου ο νεαρός φοιτητής Γκαίτε πίνοντας με τους φίλους εμπνεύστηκε τη σκηνή με τον Μεφιστοφελή να αγοράζει τη ψυχή τον Δόκτορα Ιωάννη Φάουστ.

  7. Η Λειψία έχει πάρα πολλά μουσεία, προτιμήστε το Grassi Museum , το μουσείο του Μπαχ και τα μουσεία –οικίες του Μέντελσον, του Σίλερ και του Σούμαν.

  8. Οπωσδήποτε να πάτε να δείτε το τεράστιο μνημείο για τη μάχη των Λαών, με τη συμμετοχή 500.000 στρατιωτών  που ο συμμαχικός Προύσσο-Αυστριακό-Ρώσικος στρατός μετά από 3 μέρες μάχης κατατρόπωσε το στρατό του Ναπολέοντα, αφήνοντας πίσω στο χώμα 120.000 νεκρούς. 

  9.  Επιβάλλετε αν είστε στη Λειψία, να πάτε να δείτε το Πανόραμα Asisi, με μοναδική παράσταση επί του ευρωπαϊκού εδάφους και να απολαύσετε την συναυλία της παγκόσμιας φήμης χορωδίας αγοριών της Εκκλησίας του Αγίου Θωμά ιστορίας από 1212 , με τον Μπαχ να διευθύνει τη χορωδία για 27 συνεχόμενα χρόνια από το 1723 έως 1750.

  10. Δείτε το καλύτερο στο κόσμο το Ζώο της Λειψίας, που ο άνθρωπος κινείται με περιορισμό και τα άγρια ζώα είναι σχεδόν ελεύθερα και να πάτε βόλτα στο δάσος δίπλα στο ποτάμι White Elster μέσα στα προάστια της πόλης.

  11. Πρέπει να δοκιμάσετε τις 4 σπεσιαλιτέ της Λειψίας : το Leipziger Allerlei, ένα χορτοφαγικό πιάτο με καραβίδες, τα 2 είδη γλυκών , το Lerchen, ένα αμυγδαλωτό γεμιστό κέικ , το Reformationbrotchen, μια πάστα και το Quarkkeulchen, μια γλυκιά τηγανίτα με πολλά παραδοσιακά υλικά.

  12. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια μονοήμερη εκδρομή στη πόλη Weimar , την γενέτειρα της Δημοκρατίας της Βαιμάρης. 


                                                             




































































                                                               








































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου