Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Μπέργκαμο (Bergamo)



Το Μπέργκαμο (Bergamo) είναι μια όμορφη μικρή πόλη της Λομβαρδίας. Κτισμένη στα αρχαία χρόνια από τους Κέλτες στους πρόποδες των Άλπεων, πήρε το όνομα από τον τοπικό θεό Bergemius. Το 49 προ Χριστού ήταν μεγάλη ρωμαϊκή πόλη . Ακουλούθησε  η ουννική κατοχή υπό τον Αττίλα. Στο μεσαίωνα, μετά τον Καρλομάγνο, το Μπέργκαμο ήταν το μήλο της Έριδας μεταξύ του Μιλάνου και Βενετίας. Το 1859 ο Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι απελευθέρωσε τη πόλη από την αυστριακή κατοχή και την προσάρτησε στο ενωμένο βασίλειο της Ιταλίας. Στο Μπέργκαμο υπάρχει ξεχωριστή ατμόσφαιρα του μεσαίωνα και μεγάλη παράδοση στη μουσική και χορό. Ο γνωστός χορός Bergamask, ο μυθικός βασικός χαρακτήρας ιταλικής κωμωδίας ο Αρλεκίνος ( Τρουφαλντίνο) "γεννήθηκαν" στο Μπέργκαμο.  Ο μουσικοσυνθέτης Γκαετάνο Ντονιτσεττι και ο γλύπτης Giacomo Quarenghi κατάγονται από την πόλη. Πολύ εύκολη η πρόσβαση στη πόλη με κατευθείαν πτήση από την Αθήνα με Ryanair και απέχει οδικώς μόνο 50 λεπτά από το Μιλάνο.

  1.Το κυριότερο αξιοθέατο του Μπέργκαμο, είναι η Παλιά Πόλη δύο επιπέδων, την Άνω Πόλη (Citta Alta) και η Κάτω Πόλη (Citta Bassa) που συνδέονται μεταξύ τους με ένα τελεφερίκ.

  2. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της Άνω Πόλης , ξεκινώντας από τη Piazza Vecchia με το παλάτι του Κυβερνήτη, το Palazzo Nuovo και ανεβείτε στον Πύργο Torre di Combito , ύψους 54 μέτρων, είτε στο Καμπαναριό ( Campanone) με εξαιρετική θέα της πόλης.

  3. Επισκεφτείτε τις τρεις μεγάλες εκκλησίες της παλιάς πλατείας με ξεχωριστή εσωτερική διακόσμηση, την Santa Maria Maggore, τον Καθεδρικό Ναό το Duomo  μαζί με το Βαπτιστήριο και το Παρεκκλήσι Chapel  Colleoni όπου είναι θαμμένος ο γνωστότερος κυβερνήτης του Μπέργκαμο.

  4. Ανεβείτε στο φρούριο του Μπέργκαμο, τη Citadel, εξερευνήστε τις οχυρώσεις του 14ου αιώνα και ανεβείτε στο κεντρικό πύργο Rocca με τη θέα όλης της περιοχής να κόβει τη ανάσα.

  5. Κάντε μια βόλτα στη Κάτω Πόλη ( Citta Bassa) με τα εντυπωσιακά κτήρια του Αναγεννησιακού ρυθμού, όμορφα πάρκα και πλατείες.

6. Οπωσδήποτε να μπείτε στις 2 μικρές εκκλησίες , την Chiesa del Santo Spirito και Chiesa dei Santi Bartolomeo e Stefano , για  να δείτε  τις τοιχογραφίες του παγκοσμίου φήμης Βενετικού ζωγράφου, Lorenzo Lotto.

  7. Το Μπέργκαμο έχει πολλά μουσεία , προτιμείστε όμως τη Accademia Carrara με τα αριστουργήματα του Ραφαήλ Σάντι, Σάντρο Μποτιτσέλλι , Τιεπόλο, Καναλέττο και πολλών άλλων.

  8. Επισκεφτείτε δυο εξαιρετικά κάστρα λίγο έξω από την πόλη, το Castello di Malpaga και το Castello di Pagazzano.

  9. Μην ξεχάσετε να βρείτε εισιτήρια για την παράσταση του Γκολντόνι  «Ο υπηρέτης των δύο αφεντάδων» στο θέατρο Ντονιτσέττι και να γνωρίσετε τον Τρουφαλντίνο από το Μπέργκαμο.

 10. Για το «ανήσυχο» ταξιδιώτη  προτείνω μια ασυνήθιστη μονοήμερη εκδρομή, στο αυτόνομο εργατικό οικισμό του τέλους του 19ου αιώνα, στο Crespi dAdda , που συγκαταλέγεται στο κατάλογο της UNESCO «Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς».



                                                     

























































      


                                                               





                                                             


















                                                              




                                                                   









































































































































1 σχόλιο:

  1. Οι φωτογραφίες σου είναι πολύ κατατοπιστικές για την περιοχή. Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή