Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Πότσδαμ (Potsdam)


Το Πότσδαμ (Potsdam) είναι μια όμορφη  γερμανική πόλη , πρωτεύουσα του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου . Η πρώτη αναφορά για την πόλη έγινε το 928 ως ένας σλάβικος οικισμός. Τη μεγαλύτερη άνθηση το Πότσδαμ, το γνώρισε ως κατοικία των Προύσσων Βασιλείαδων στα χρόνια της Πεφωτισμένης Δεσποτείας. Ιδιαίτερα στη διακυβέρνηση του  Φρειδερίκου Β' του Μεγάλου απο το 1740 έως το 1786 όπου για 3 χρόνια έμεινε στη πόλη ο ίδιος ο Βολταίρος. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στη πόλη από τον βρετανικό βομβαρδισμό στις 14/4/1945 που προξένησαν τη καταστροφή 850 κτιρίων και του βασιλικού ανάκτορου. Η πόλη τον Ιούλιο του 1945 φιλοξένησε τη Διάσκεψη του Πότσδαμ όπου οι ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισαν για τη τύψη της ηττημένης Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το Πότσδαμ ήταν στα σύνορα με το Δυτικό Βερολίνο και η γέφυρα Glienicke του ποταμού Havel, ήταν τόπος ανταλλαγής κατασκόπων (βλέπε ταινία «Η Γέφυρα των Κατασκόπων» με τον Τομ Χανκς) . Πολύ εύκολη είναι η πρόσβαση στη πόλη , απέχει μόνο 25 λεπτά με προαστιακό από το κέντρο του Βερολίνου.

 


  1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Πότσδαμ  είναι το ανσάμπλ των 18 ! ανακτόρων της πόλης και των προαστίων της που είναι καταχωρημένοι στον κατάλογο της UNESCO « Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς»

  2.Το γνωστότερο είναι το παλάτι Sanssouci , σήμα κατατεθέν της πόλης,  χτισμένο το 1747. Το ανάκτορο βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους μεγάλους αμπελώνες που  κατεβαίνουν διαδοχικά προς το σιντριβάνι. Η εσωτερική διακόσμηση του παλατιού σε στυλ μπαρόκ είναι εξαιρετική και η πινακοθήκη του παλατιού φιλοξενεί έργα μεγάλων ζωγράφων. Δίπλα βρίσκεται και ο τάφος του Φρειδερίκου  Β´ του Μεγάλου.

  3.  Το δεύτερο ομορφότερο παλάτι είναι το Νέο Παλάτι , χτισμένο το 1769 σε ρυθμό μπαρόκ. Σε αντίθεση με το ανάκτορο Sanssouci τον επισκέπτη τον εντυπωσιάζει η εξωτερική διακόσμηση με τα εκατοντάδες αγάλματα στην οροφή του παλατιού.

  4. Οπωσδήποτε εξερευνήστε όλο το πάρκο Sanssouci , θαυμάστε το Περίπτερο του Τσαγιού , τον Μήλο, το Βοτανικό Κήπο, το Ανάκτορα –Θερμοκήπιο,Belvedere,  Charllottenhof και το υπόλοιπο πάρκο που κρύβει πολλές άλλες εκπλήξεις .

  5. Μην ξεχάσατε να πάτε βόλτα στον Νέο Κήπο του Πότσδαμ για να δείτε το Μαρμάρινο Παλάτι και το παλάτι Cecilienhof, που έγινε η Διάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων το 1945.

  6. Αξίζει μια βόλτα στο διπλανό προάστιο Babelsberg , με το ανάκτορο και τον κήπο με πολλά ενδιαφέροντα μικρά ανάκτορα και οι πύργοι να αποτελούν έκπληξη για τον επισκέπτη.

  7. Ξεχωρίζει και η Παλιά Πόλη του Πότσδαμ, με τη πλατεία της Παλιάς και Νέας Αγοράς, με το παλιό Δημαρχείο της πόλης , Ολλανδικό Τετράγωνο. Δείτε και τις  τρείς παλιές πύλες μέσα στον οικιστικό ιστό και τα γραφικά σοκάκια του Πότσδαμ με τις πολλές καφετέριες , τους πλανόδιους ζωγράφους και μικρά μαγαζάκια για τα ψώνια.

  8. Οπωσδήποτε πρέπει να πάτε στο παραδοσιακό ρώσικο χωριό μέσα στη πόλη, που χτίστηκε με παραδοσιακή ξύλινη τεχνοτροπία για τα μέλη ρωσικής στρατιωτικής  χορωδίας ( διαβάστε την συγκλονιστική ιστορία της) το 1827, μαζί με την εκκλησία του Αλέξανδρου του Νεβσκιι . Αυτός ο παραδοσιακός ξύλινος οικισμός είναι καταχωρημένος ξεχωριστά στον κατάλογο της UNESCO.

  9. Το Πότσδαμ είχε αρκετά μουσεία, προτιμήστε όμως το μουσείο του κινηματογράφου και την επίσκεψη στο Film park Babelsberg , το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό στούντιο  παραγωγής ταινιών.

  10. Κάντε βαρκάδα στο τεράστιο πόταμο Havel και δείτε τη γέφυρα Glienicke όπου γινόταν η ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

  11. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια ενδιαφέρουσα ημερήσια εκδρομή στη πόλη Werder που βρίσκεται στο νησάκι του  ποταμού  Havel.

                                                    
                                                         









                                                           







                                                                









                                                                             














                                                             


















































                                                              







                                                               





                                                             









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου