Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Μέγα Νόβγκοροντ (Novgorod)



Το Νόβγκοροντ , η Μέγα Νόβγκοροντ (Novgorod) είναι μια ιστορική και σημαντική πόλη της Ρωσίας και της Ευρώπης που βρίσκεται στο ποταμό Volkhov και στη λίμνη  Ilmen . Αναφέρεται στη ρωσική γραπτή παράδοση από το 859 μετά Χριστού και αποτελεί μια από της κοιτίδες του Ρωσικού πολιτισμού. Στα χρόνια του Μεσαίωνα ήταν μετά την Κωνσταντινούπολη, η μόνη πόλη στην Ευρώπη που εκτός από τους κληρικούς και ηγεμόνες, ο απλός λαός ήξερε να γράφει και να διαβάζει. Το Νόβγκοροντ είναι από της λίγες ρωσικές πόλεις που γλύτωσαν την Μογγολική εισβολή και ζυγό. Η Δημοκρατία του Νόβγκοροντ από το 1136 έως 1478 , που τις σημαντικότερες αποφάσεις λάβανε η γενική συνέλευση (βέτσε) μαζί με  τους αντιπροσώπους αστικού και ελεύθερου αγροτικού πληθυσμού,  ήταν από τις πρώτες πρώιμες μορφές Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Η πόλη ήταν μέλος της Χανσεατικής Ένωσης και μεγάλο εμπορικό κέντρο του κράτους των Ρώς. Ο γνωστός Βυζαντινός αγιογράφος ο Θεοφάνης ο Έλληνας και ο μαθητής του ο Αντρεί Ρουμπλιόφ έμειναν στο Νόβγκοροντ.  Το Νόβγκοροτ συμπεριλαμβάνεται στο κατάλογο της UNESCO «Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς» και στο «Ασημένιο Δακτύλιο της Ρωσίας». Σχετικά δύσκολη είναι η πρόσβαση στη πόλη , απέχει 3 ώρες οδικώς ή με το τρένο από την Αγία Πετρούπολη.

  


  1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Νόβγκοροντ είναι το πέτρινο Κρεμλίνο του, που κτίστηκε το 1044, με τη σημερινή του μορφή από το 1155 μετά Χριστού και αποτελεί μαζί με τις εκκλησίες και άλλα κτίρια μέσα του ένα σπάνιο ανσάμπλ ρωσικής μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.

  2. Επισκεφτείτε την αρχαιότερη εκκλησία της Ρωσίας, τον Ναό της Αγίας Σοφίας , κτισμένη το 1050. Δείτε τα μυστικά του: την σιδερένια πύλη του Μαρβούργου , που είναι το  πολεμικό έπαθλο, καθώς και τα μεσαιωνικά  γκράφιτι.

  3. Εξερευνήστε το Κρεμλίνο, ανεβείτε  στους τεράστιους αμυντικούς πύργους ύψους 16-20 μέτρων και με φάρδος  6 μέτρα. Παρακολουθήστε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση «Υπερασπιστές του Κρεμλίνου» με περπάτημα στην οχύρωση.

  4. Διασχίστε το ποτάμι Volkhov από τη πεζή γέφυρα  και περπατήστε στην μεσαιωνική αγορά της Χανσεατικής  πόλης με τις πολλές εκκλησίες και τα ιστορικά κτήρια, που παρά την ναζιστική κατοχή έχουν διασωθεί.

  5. Κάντε μια βόλτα στη Νέα Πόλη με αρχιτεκτονική του 18ου, 19ου και του σοσιαλιστικού ρεαλισμού και μελετήστε το μνημείο « 1000 χρόνια της Ρωσίας » που εξιστορεί  όλη την ιστορία της χώρας σε πρόσωπα.

  6. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία είναι να επισκεφτείτε τα 6!! Μοναστήρια μέσα στη πόλη, με το παλιότερο της Ρωσίας το μοναστήρι του Γιούρι του 1030, του Αγίου Πνεύματος, του Βαρλαάμ, της Παναγίας, του Αγίου Συμεών , και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

  7. Θαυμάστε τις 68!! εκκλησίες του Νόβγκοροντ, οι περισσότερες από αυτές έχουν κτιστεί στο μεσαίωνα και είναι εξαιρετικά δείγματα ρωσικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής 11ου-14ου αιώνα.

  8. Οπωσδήποτε πρέπει να δείτε το μουσείο στο Κρεμλίνο που βρίσκονται χρυσά αντικείμενα της περιόδου της Δημοκρατίας του Νόβγκοροντ και την έκθεση καμπανών που καλούσαν τον λαό για της συγκεντρώσεις το βέτσε, της γενικής συνέλευσης με απόλυτη λαϊκή εξουσία.

  9. Αν είστε στη πόλη καλοκαίρι ή την άνοιξη, μην χάσατε τα δυο ενδιαφέροντα παραδοσιακά φεστιβάλ, του Σαντκό και το φεστιβάλ κουδουνιών. Μην ξεχάσετε να κάνετε τη βαρκάδα στο ποταμό Volkhov και στη λίμνη Ilmen και να πάτε στο ανοιχτό μουσείο σλάβικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής Vitoslavlitsy.

 10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια κοντινή μονοήμερη εκδρομή στη πόλη Staraya Russa, που ζούσε Ντοστογιέφσκι με εξαιρετικά φυσικά τοπία και ναούς.

                                                               






                                                                              
                                                                           







































                                                                                  














                                                                              













































                                                                             


























































































































4 σχόλια:

  1. ΌΠΩΣ ΠΆΝΤΑ... ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΌΣ!!! THANK YOU! !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ, φιλε μου κολλητέ, Advance)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ιδιαίτερο άρθρο κ. Αλέξανδρε! Εναλλακτικές πρότασεις απο εναν ψαγμένο ταξιδιώτη! Ευχαριστούμε για τα 5 λεπτά εικονικού ταξιδιού κάθε εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή