Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Το Παρίσι των ζωγράφων ( Painters Paris)


 Το Παρίσι στο τέλος του 19ου και στην αρχή του 20ου αιώνα με την ρομαντική ατμόσφαιρα, με το αίσθημα ελευθερίας, το καλλιτεχνικό πνεύμα και με πολλές εκθέσεις, προσέλκυσε τους μεγαλύτερους ζωγράφους εκείνης της εποχής. Δεν είναι τυχαίο που ξεχωρίζουν ακόμα στη Σχολή του Παρισιού, την Παλιά και τη Νέα, μια διεθνής ομάδα  ζωγράφων που ζούσαν και δημιουργούσαν στη Γαλλική πρωτεύουσα από το 1900 έως 1960. Από αυτούς ξεχωρίζουν τεράστια ονόματα όπως Πικάσο, Μοντιλιάνι, Σαγκάλ , Ανρέ Ματίς. Στο τέλος του 19ου αιώνα υπήρχε ακόμα και το κοινόβιο ζωγράφων, Le Bateau στη Μονμαντρη , που ζούσαν και δημιουργούσαν οι Γκωγκέν, Πίκάσο. Μονδελιάνι και πολλοί άλλοι. Το Παρίσι ήταν η πηγή έμπνευσης των Καντίνσκι, Κλωτ Μονέ, Ρενουάρ, Βαν  Γκογκ, Σεζάν, Εντουάρ Μανέ, Γκωγκέν, Ανρί Ματίς, Ντεγκά, Ντελακρουά, Τουλούζ-Λωτρέκ. 


1.     Η Μονμάντρη είναι η περιοχή των ζωγράφων και μποέμ, ψάξτε το γνωστό κοινόβιο των πολλών ζωγράφων το La Bateau-Lavoir, που υπάρχει ακόμα.

2.     Απέναντι του κοινοβίου δείτε το κτήριο του παλιού καμπαρέ «Το Αεικίνητο Κουνέλι –Lapin Agile» που πολύ συχνά έβγαζε στη πύλη του μια μεγάλη κατσαρόλα με δωρεάν σούπα για να μην πεθάνουν οι φτωχοί ζωγράφοι του κοινοβίου από τη πεινά.

3.     Οπωσδήποτε επισκεφτείτε την όπερα του Παρισιού, η οροφή της κεντρικής σάλας είναι ζωγραφισμένη το 1964 από το Μαρκ Σαγκάλ και είναι αληθινό αριστούργημα ζωγραφικής.

4.      Μην παραλείψετε να δείτε το μουσείο Marmottan-Monet , με μια τεράστια συλλογή Γάλλων ζωγράφων, που ζούσαν και δημιούργησαν στο Παρίσι.  

5.     Πολύ κοντά στη Γαλλική πρωτεύουσα στο χωριό Giverny βρίσκεται το σπίτι-μουσείο του Κλωντ Μανέ, μαζί με ένα ενδιαφέρον θεματικό πάρκο, από το όποιο αντλούσε ο πατέρας του ιμπρεσιονισμού τις εικόνες για τους πίνακες του.

6.     Ο Βίνσεντ βαν Γκόγκ ζούσε και δημιουργούσε στο Παρίσι, που ήταν μεγάλη πηγή της έμπνευσής για τον Ολλανδό ζωγράφο. Υπάρχει ακόμα το σπίτι του Βαν Γκόγκ , στην οδό 654 Rui Lepic, που άλλου, στη Μονμάντρη.

7.     Αξίζει να επισκεφτείτε επίσης το Auvers-sur Oise, το μικρό προάστιο πια του Παρισιού που έζησε και πέθανε αυτός ο ιδιοφυής ζωγράφος. Υπάρχει το σπίτι του, ο τάφος του και του αδελφού του, τον Theo, όπως και ο τόπος που ζωγράφισε το γνωστό έργο του «Σιταροχώραφο με κοράκια».

8.     Στη Μονμάντρη μπορείτε να δείτε επίσης και το Musee de Monmantre, όπου δημιουργήσε από το 1886η ομάδα των ζωγράφων «Old Monmantre” και αργότερα ήταν το στούντιο του Ρενουάρ.

9.     Στη Γαλλική πρωτεύουσα επίσης υπάρχουν το μουσεία του Ντελακρουά, γνωστού φιλέλληνα με πολλά έργα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

10.  Ενδιαφέρον έχει να επισκεφτείτε επίσης τα μουσείο-στούντιο του Bourdelle, το μουσείο του Zadkine και το εξαιρετικό μικρό μουσείο του Gustave Moreau.

                                   















































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου