Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Το Παρίσι των μουσείων (Paris museums)


Το Παρίσι ίσως είναι η πόλη που έχει τα περισσότερα μουσεία, άνω των 130 διαφορετικών ειδών. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως το Μουσείο του Λούβρου με έντονο αρχαίο ελληνικό πνεύμα, το μουσείο Ορσέ, το μουσείο του Ροντέν, το Γαλλικό μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Όμως εκτός από τα πασίγνωστα μουσεία στη γαλλική πρωτεύουσα υπάρχουν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία. Ξεχωρίζει το Πολεμικό Μουσείο, το μουσείο της Ιατρικής, το μουσείο του Πικάσο, το μουσείο της Μοντέρνας τέχνης, το μουσείο του Έρωτα  και αρκετά άλλα. Δεν λείπουν και τα περίεργα μουσεία, όπως το μουσείο των βρικολάκων, το μουσείο των ειδών των πανηγυριών, το μουσείο του Luis Vuitton, το μουσείο συστήματος των υπονόμων του Παρισιού. Η καλύτερη επιλογή είναι η προμήθεια του  Paris Museum Pass, διάρκειας 2, 4 και 6 ημερών με τιμή 48, 62 και 74 ευρώ αντίστοιχα.


1.     Το μεγαλύτερο μουσείο του Παρισιού ( 60.600 τ.μ) είναι  το Λούβρο, εντυπωσιακό κτήριο –κάστρο, η πρώην κατοικία των Βασιλιάδων της Γαλλίας με 35.000 εκθέματα. Εκθέτει πολλά και μοναδικά έργα τέχνης στις 7 μόνιμες συλλογές του.

2.     Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα αρχαία Ελληνικά Αγάλματα: η Νίκη της Σαμοθράκη και η Αφροδίτη της Μήλου. Η θέα του τρίμετρου αγάλματος της Νίκης με τα απλωμένα φτερά όταν τη βλέπει ο θεατής ανεβαίνοντας από τη σκάλα προκαλείται ρίγος. Στη συλλογή του μουσείου υπάρχουν και το τμήμα της ζωοφόρου και της μετόπης του Παρθενώνα, έργα του Φειδίου και πολλά άλλα αρχαία αγάλματα.

3.     Στη ζωγραφική συλλογή του μουσείου ανήκει και το γνωστότερο έργο ζωγραφικής στο κόσμο, η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Επίσης στο Λούβρο υπάρχουν έργα του Ρέμπραντ, Ντύρερ, Ρούμπενς, Βέρμεερ, Ραφαήλ, Καραβάτζιο, Τιτσιάνο, Γκόγια, Βελάσκες, Βερονέζε και πολλών άλλων ζωγράφων.

4.     Το δεύτερο σημαντικότερο μουσείο του Παρισιού κατά τη γνώμη μου είναι του Μουσείο  Ορσέ , που βρίσκεται στο παλιό κεντρικό σταθμό τρένων, κτίσμα του 1898 .Το μουσείο Ορσέ ξεκινάει να σε εντυπωσιάσει  από το  χώρο πριν την είσοδο, με τα αγάλματα των 6 Ηπείρων, όλα έργα του 1878.

5.     Αυτό που κάνει το μουσείο Ορσέ παγκοσμίως γνωστό είναι τεράστια συλλογή ιμπρεσιονιστών ζωγράφων. Η έκθεση συμπεριλαμβάνει τα αριστουργήματα των Κλωτ Μονέ, Ρενουάρ, Βαν  Γκογκ, Σεζάν, Εντουάρ Μανέ, Γκωγκέν, Ανρί Ματίς, Ντεγκά, Ντελακρουά, Τουλούζ-Λωτρέκ , Πισάρο και πάρα πολλών άλλων καλλιτεχνών.

6.     Από τα άλλα ενδιαφέροντα μουσεία είναι το μουσείο του Ροντέν, το πασίγνωστο Γαλλικό Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με «τεράστια» εκθέματα δεινοσαύρων και άλλων ζώων, το Πολεμικό Μουσείο στο Ανάκτορο les Invalides.

7.     Οπωσδήποτε οι λάτρεις της Μοντέρνας Τέχνης πρέπει να επισκεφτούν το Κέντρο Πομπιντού όπου στεγάζεται το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το μουσείο του Πικάσο .

8.     Θα συνιστούσα να επισκεφτείτε το Μουσείο της Ιστορίας της Ιατρικής και το Μουσείο του Έρωτα, όπου θα ανακαλύψετε πολλά καινούρια πράγματα, που δεν ξέρετε.

9.     Αν θέλετε να δείτε κάτι εντελώς διαφορετικό, ψάξτε το μουσείο των ειδών του πανηγυριού, Museum Arts Forains, ένα εκπληκτικό μουσείο που θα σας εντυπωσιάσει πολύ, το μουσείο των Βρικολάκων και το μουσείο των υπονόμων.

10.  Για το «ασθενές» φύλο επιβάλλεται μια επίσκεψη στο φανταχτερό και λαμπερό μουσείο του ιδρύματος του Luis Vuitton.

11.  Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι αδύνατoν να περιγράφουν όλα τα μουσεία του Παρισιού σε ένα «τελεσιγραφικό» blog  των 10 σημείων, για αυτό όταν επισκεφτείτε τη Πόλη του Φωτός πρέπει να έχετε μαζί σας έναν πολύ καλό και ενημερωμένο ταξιδιωτικό οδηγό.

                                                              
                                                                   




















                                                                 








                                                                 











                                                                         













               



























                                                               







                                                                   

                         


                                                                      

                                                        




                                                 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου