Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Ξάντεν ( Xanten )

Το Ξάντεν ( Xanten ) είναι μια μικρή Γερμανική πόλη  των 21.000 κατοίκων στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία που δέχεται όμως το 1 εκατομμύριο επισκεπτών του χρόνου! Η πόλη είναι γνωστή από 15 έτος προ Χριστού που ήταν ρωμαϊκό προπύργιο στο Ρήνο , γνωστή ως Colonia Ulpia Traiana  και η βάση της  6 Λεγεώνας  Victrix και απώτερα της 30 Λεγεώνας Ulpia Vitrix. Σύμφωνα με το μύθο η  Αγία Ελένη το 4 αιώνα βρήκε τα οστά του Αγίου Βίκτωρα και από τότε ξεκίνησε η ανέγερση του Καθεδρικού του Ξάντεν, του μεγαλύτερου Καθεδρικού από την Κολωνία μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα. Άλλος ένας μύθος του Γερμανικού Έπος «Το Δακτυλίδι των Νιμπελούνγκων» , ο Ζίγκφριντ  , ο κεντρικός ήρωας ήταν από το Ξάντεν. Στο 2 Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη υπέστη βομβαρδισμό από τους συμμάχους λόγω της ύπαρξης εργοστασίου αεροπλάνων της Luftwaffe. Στο Ξάντεν υπάρχει ένας από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά πάρκα της Βόρειας Ευρώπης στη θέση της πολύ καλά διατηρημένης μέχρι σήμερα αρχαίας Ρωμαϊκής Πόλης. Σχετικά εύκολη είναι η πρόσβαση στη πόλη, απέχει μόνο 30 λεπτά από το Ντισσελτορφ οδικώς. 


1.     Το κυριότερο αξιοθέατο του Ξάντεν είναι το Αρχαιολογικό Πάρκο στη πολύ καλά διατηρημένη αρχαία Ρωμαϊκή πόλη Colonia Ulpia Traiana , που βρίσκεται στις όχθες του Ρήνου στη μεγάλη  στροφή του . Η πόλη αυτή αριθμούσε 10.000 κατοίκους και δίπλα της ήταν η βάση της  λεγεώνας.
2.     Εξερευνήστε το άριστα διατηρημένο Αμφιθέατρο με την αρένα και τους βοηθητικούς χώρους της , δείτε τη καθημερινότητα των Ρωμαίων στα πολλά αρχαία κτήρια τους: μαγειριά, λουτρά, εργαστήρια παρασκευής εργαλείων,
3.     Δείτε τις οχυρώσεις της βάσης της  λεγεώνας, τους κοιτώνες και τα αμυντικά κτήρια της περιμέτρου , τα απομενάρια του λιμανιού και του  Ρωμαϊκού Ναό.
4.     Επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον σύγχρονο Ρωμαϊκό μουσείο με διαδραστικές εκθέσεις  και μεγάλα εκθέματα. Κάθε καλοκαίρι στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Ξάντεν γίνεται φεστιβάλ με αναπαράσταση της καθημερινότητας και απασχόλησης των Ρωμαίων πολιτών και των λεγεωνάριων.
5.     Το δεύτερο μεγαλύτερο αξιοθέατο του Ξάντεν είναι ο πολύ όμορφος Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίκτωρα, που ολοκληρώθηκε το 1544. Ο καθεδρικός είναι χτισμένος με το ρομανικό ρυθμό με πολλά από τα υλικά να προέρχονται από την Colonia Ulpia Traiana. Μεγάλες καταστροφές υπέστη ο Ναός κατά τη διάρκεια συμμαχικών βομβαρδισμών στο 2 Παγκόσμιο Πόλεμο.
6.     Θαυμάστε την εσωτερική διακόσμηση του ναού, τον τέμπλο και την λάρνακα με τα λείψανα του Αγίου Βίκτωρα. Ο Καθεδρικός Ναός του Ξάντεν έχει πολλές κρύπτες , αφιερωμένες σε διαφόρους Άγιους όπως και την κρύπτη πολιτών των Ξάντεν , θυμάτων των Ναζί στα στρατόπεδα Θανάτου.
7.     Εξερευνήστε τη μικρή άλλα πανέμορφη Παλιά Πόλη του Ξάντεν, με όμορφα σοκάκια, παλιό Δημαρχείο το Καρτεσιανό Μοναστήρι και πολλά και ενδιαφέροντα αγάλματα στους πεζοδρόμους του.
8.     Δεν θα μπορέσετε να μην προσέξετε τους τεράστιους πύργους του Klever Tor , της κύριας πύλης εισόδου στο Ξάντεν και ενσωματωμένους στα αμυντικά τείχη της πόλης τους τεράστιους ανεμόμυλους.
9.     Έξω από τη πόλη, στη στροφή που κάνει ο Ρήνος θαυμάστε τις όμορφες ποταμίσιες παραλίες με ασυνήθιστα σχήμα και κάντε βαρκάδα στη Ρήνο για να δείτε τα παραποτάμια αμυντικά έργα των Αρχαίων Ρωμαίων.

10.  Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια μονοήμερη εκδρομή στη διπλανή και εξίσου ιστορική και ενδιαφέρουσα πόλη με όμορφα αξιοθέατα τη Kleve

                                                  

                                               






















                                                           



                                                         


























                                                                              









                                                                               























                                                                               


                                                     





























































                                                     

                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου