Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Βαλέτα ( Valletta)

Η Βαλέτα ( Valletta) είναι η πρωτεύουσα της Μάλτας, χτισμένη το 1566 από τον Μεγάλο Μάγιστρο  του Τάγματος των Ιωαννιτών  Ιπποτών της Ιερουσαλήμ  (των Οσπιταλίερων)   Ζαν Παρισό  ντε λα Βαλέτ , ο οποίος με επιτυχία απέκρουσε τους Τούρκους την μεγάλη πολιορκία  το 1565. Η Βαλέτα κτίστηκε πολύ γρήγορα με τις δωρεές των Χριστιανικών αυλών της Ευρώπης . Η ομορφιά των οχυρώσεων, τάφρων , του Μπαρόκ ρυθμού παλατιών , κήπων εκκλησιών οδήγησαν τους μεγαλύτερους Οίκους των Ευγενών της Ευρώπης να την ονομάσουν «Λαμπρότατη»!  Έχοντας  απεριόριστους πόρους ο Ιταλός αρχιτέκτονας Φραντζέσκο Λαπαρέλλι έκτισε τη πόλη με ένα ιδιαίτερο ρυθμό, με τους δρόμος να ακολουθούν τη πορεία του μαΐστρου για δροσιά το καλοκαίρι  και άλλων περιορισμών στην εξωτερική διακόσμηση των σπιτιών. Η Βαλέτα γνώρισε την Γαλλική κατοχή από τον Ναπολέοντα από το 1798 έως  1800 , και μετά ήταν υπό Αγγλική κυριαρχία μέχρι το 1974. Εκτεταμένες καταστροφές υπέστη η πόλη στο 2 Παγκόσμιο Πόλεμο μετά των σφοδρών Γερμανικών βομβαρδισμών, που οδήγησαν σε μεγάλες καταστροφές κτιρίων.   Το 1974 η Βαλέτα έγινε η πρωτεύουσα του ανεξαρτήτου κράτους της Μάλτας και το 1980 μπήκε στον κατάλογο της UNESCO «Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς» . Η πόλη είναι αδελφοποιημένη με την άλλη παλιά πρωτεύουσα των Ιωαννιτών Ιπποτών τη πόλη της Ρόδου. Πανεύκολη είναι η πρόσβαση στη Βαλέτα από την Αθήνα με κατευθείαν πτήση διάρκειας 1 ώρας περίπου. 

   1. Το κυριότερο αξιοθέατο της Βαλέτας είναι η μοναδική Παλιά πόλη, που είναι κράμα του Μπαρόκ, Αναγεννησιακού, Νεοκλασικού  αρχιτεκτονικού ρυθμού που μαζί με τις ισχυρές οχυρώσεις προσδίδουν στη πόλη μια ανεπανάληπτη ομορφιά.

   2. Το δεύτερο κυριότερο αξιοθέατο της Βαλέτας είναι ο Καθεδρικός Ναός του Άγιου Ιωάννη, προστάτη του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας, κτισμένος  το 1572-1577 . Δικαιολογημένα θεωρείται η πιο όμορφη και μοναδική εκκλησία της Ευρώπης στην εσωτερική διακόσμηση.

   3.  Θαυμάστε μοναδική  ολόκληρη τοιχογραφία της  οροφής  της εκκλησίας από τον ιταλό ζωγράφο Mattia Preti σε στυλ μπαρόκ, τις φλαμανδικού στυλ ταπετσαρίας του Ρούμπενς και τις μοναδικές ταφόπλακες των επιφανών Ιπποτών του Τάγματος με  μακάβρια  σχέδια και όμορφα χρώματα. Επίσης δείτε το παρεκκλήσι  της Παναγίας της  Φιλεριμου 

   4. Στο παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού  ο επισκέπτης μένει άφωνος στη θέα του έργου του Καραβάτζιο « Ο αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη» . Ο μοναδικός υπογεγραμμένος πίνακας του καλλιτέχνη ζωγραφίστηκε το 1608 όταν ο Καραβάτζιο ήταν στη Μάλτα ως καβαλιέρος του Τάγματος . Μοναδικό ταλέντο του ζωγράφου στο παιχνίδι μεταξύ του φωτός και της σκιάς εντυπωσιάζει σε αυτό το αριστούργημα.

   5. Εξερευνήστε το Παλάτι του Μεγάλου Μάγηστρου των Ιπποτών , ένα κτίσμα του  1604, με εντυπωσιακές  σάλες και εκθέσεις της Ιστορίας του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη .Σήμερα το Παλάτι είναι η έδρα του Προέδρου της Μάλτας.

   6.Οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Sacra Infermeria, το παλιό νοσοκομείο των Οσπιταλιέρων Ιπποτών , ένα πελώριο οικοδόμημα του 1574 , με έκταση 7.000 τετραγωνικών μέτρων . Θα δείτε την περίθαλψη του 16 και του 17 αιώνα πρόσφεραν οι Οσπιταλιέροι στους τραυματίες και αρρώστους.

   7. Θα σας μένει αξέχαστη μια περιήγηση στις εμβληματικές οχυρώσεις της Βαλέτας. Ιδιαίτερα οι δυο θρυλικοί προμαχώνες της πόλεις, το St. Elmo St.Angelo , που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιορκία των Τούρκων του 1565.

   8. Θαυμάστε άλλες πανέμορφες εκκλησίες της Βαλέτας, όπως τον Ναό του Αγίου Παύλου και την Παναγία των Καρμελιτών,  με τεράστιου τρούλο και όμορφη εσωτερική διακόσμηση.

   9. Περπατήστε σε όμορφες πλατείες της Βαλέτας, την  Piazza Kastilja, την Piazza de Valetta  και Piazza Teatru Rjal και δείτε το κήπο Upper Barrakka Gardens  και την ταράτσα με τα πολυβόλα.

   10.Αξίζει να επισκεφτείτε το Πολεμικό Μουσείο το προμαχώνα του St.Elmo, το αρχαιολογικό μουσείο, το Μουσείο των Παιχνιδιών. Αν είστε τυχεροί μπορείτε να δείτε στις αρχές του καλοκαιριού το Φεστιβάλ των Ιπποτών με ωραίες φορεσιές των Ιπποτών και το χειμώνα το εξαιρετικό Μαλτέζικο Καρναβάλι.

                                                 
















































































































   

                                                 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου