Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

14 +1 ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ


   1. ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ. 
Το φημισμένο Δελφικό τοπίο όπως το αντικρίζει ο επισκέπτης του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών με τον μεγαλύτερο συνεχιζόμενο ελαιώνα της Ευρώπης, τον ελαιώνα της Άμφισσας με τα 1.200.000 ελαιόδεντρα να καταλήγει στην Ιόνιο θάλασσα. Ολόκληρο Δελφικό τοπίο βρίσκεται στο κατάλογο «Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς» της  UNESCO και ο Ελαιώνας της Άμφισσας προστατεύεται από το 
« NATURE 2000”.

   2. ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ-ΚΙΡΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ  ΚΟΛΠΟ.
Μια σπάνια εικόνα όπου η πράσινη «θάλασσα» των ελιών να προσπαθεί να εισχωρήσει στη μπλε θάλασσα του κόλπου της Ιτέας και να την «εμποδίζουν» τα «λευκά» σπίτια της Ιτέας και της Κίρρας. 

   3. Η ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ
 Μια τεχνίτη λίμνη , που δημιουργήθηκε το 1979 για της αυξημένες ανάγκες ύδρευσης των Αθηνών , κατασκευάζοντας φράγμα στο ορεινό τμήμα του ποταμού   Μόρνου, μεταξύ των βουνών της Γκιώνας και των Βαρδουσίων. Η Λίμνη του Μόρνου είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους , ειδικά όταν το παρατηρείς από της ορεινές πλευρές του και προστατεύεται  από το « NATURE 2000”.

   4.  10  ΚΡΑΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ
  Ένα σπάνιο γεωφυσικό φαινόμενο μπορεί να παρατηρήσει ο ταξιδιώτης στη μέση του δρόμου Ιτέα-Γαλαξίδι . Υπάρχουν 10 κρατήρες , με των 2 εξ αυτών να εντυπωσιάζουν, με επικρατέστερη θεωρία ότι  προέρχονται από την πτώση των μετεωριτών εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο μεγαλύτερος κρατήρας έχει διάμετρο 100 μέτρα και έχει στο πυθμένα του θαλασσινό νερό από την διάβρωση . Ο άλλος , ο πιο ορεινός , έχει «ουρά» που έκανε ο μετεωρίτης πριν την οριστική πρόσκρoυση στη γη.

   5. ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ "ΦΙΟΡΔ" ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΟΥ
Πανέμορφο φυσικό φιόρδ  του κεντρικού λιμανιού  του  Γαλαξιδίου μαζί με το δάσος απέναντι μαζί με το δεύτερο λιμάνι του Χηρόλακα δημιουργούν ένα εξαιρετικό σύνολο.

   6. ΤΑ 3 ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΗΣ  ΙΤΕΑΣ  ΚΑΙ ΤΑ 3 ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ.
Τα ιστορικά νησιά του κόλπου της Ιτέας, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Κωνσταντίνος με την βυθισμένη γέφυρα μεταξύ τους κ ο Άγιος Δημήτρης με τη βάση των τριηρών στον 1 Ιερό Πόλεμο και τα 4 νησιά του κόλπου του Γαλαξιδίου με τα μεγαλύτερο τον Άγιο Γεώργιο  και την Αψιφία  προκαλούν ευχάριστη έκπληξη στον επισκέπτη.

  7. ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΟΞΥΑΣ
  Το νοτιότερο ευρωπαϊκό δάσος της οξυάς βρίσκεται μεταξύ των Βαρδουσίων
  και του βουνού της Γραμμένης Οξυάς. Βρίσκεται σε ύψος 1200-1940 μέτρων
   και αποτελεί ένα πόλο έλξης των περιηγητών.

     8 .ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΗΣ  ΡΕΚΑ
  Το φαράγγι της  Ρεκά , μήκος 12 χιλ και με έκταση περίπου 4600 εκταρίων στη κοίτη του αρχέγονου ποταμού ( εξάλλου και το σλάβικο όνομα Ρεκα που σημαίνει ποτάμι) έχει ποικιλομορφία της χλωρίδας και πανίδας . Στους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς παρατηρείται μεγάλη  ποικιλότητα βλάστησης που δίνει την αίσθηση του μωσαϊκού και διαφορετικού  τοπίου στις διάφορες εποχές.

    9. ΟΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ  ΓΚΙΩΝΑΣ, ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ, ΑΛΠΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥΣ.
Η μοναδικότητα της Φωκίδας είναι ότι διαθέτει στην επικράτεια της τους 4 εξαιρετικούς ορεινούς όγκους απίστευτου φυσικού κάλλους με πολλές δυνατότητες για τις δραστηριότητες όλου του χρόνου.

   10. ΤΟ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ
Ένα συμπαθέστατο ορεσίβιο ζώο , του είδους Rupicapra rupicapra balcanica , ζει αποκλειστικά στη Γκιώνα , Βαρδούσια-Οίτη στη Στερέα Ελλάδα και ο πληθυσμός του αριθμεί περίπου 150 άτομα. Το έχουν δει το αγριόγιδο  να ανεβαίνει υψομετρική διαφορά 1000 μέτρα σε 15 λεπτά  και σε αυτό βοηθάει η καρδιά του βάρους 380 γραμμάρια (καρδιά ανθρώπου 280 γρ) και τα 12 εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια / κυβ. χιλ ( 5.0 εκατ. του ανθρώπου)

   11. ΤΟ «GRAND CANYON» ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΡΝΙΚΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ
Ένας ασυνήθιστος ορεινός σχηματισμός του ασβεστόλιθου που παραπέμπει τον επισκέπτη στις γνωστές σκηνές των  γουέστερν με τους  Ινδιάνους και παράλληλα δημιουργεί μια εξαιρετική πίστα αναρρίχησης όλων των επιπέδων.

   12. Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΒΟΙΩΤΙΚΟΥ ΚΗΦΙΣΣΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΩΜΗΣ.
Τρία  όμορφα υδάτινα αξιοθέατα βρίσκονται στην Ανατολική Φωκίδα . Η πηγή της Αγίας Ελεούσας στο Πολύδροσο  με τις εκβολές του Βοιωτικού Κηφισού και τεράστιο ανεξερεύνητο  δίκτυο υπόγειων υποβρύχιων σπηλιών . Δύο είναι οι καταρράκτες, ένας όμορφος καταρράκτης στη Αγόριανη στο κέντρο του χωριού και ο καταρράκτης της Στρώμης , που με τα νερά του τροφοδοτεί τον ποταμό Μόρνο.

   13. ΣΠΗΛΙΑ ΚΟΡΥΚΕΙΟ ΑΝΤΡΟ
 Το θρυλικό σπήλαιο στο Παρνασσό  όπου κατά τον μύθο ο Θεος Απόλλωνας αποπλάνησε την Κορύκεια νύμφη και έζησε εκεί ο Πάνας. Βρίσκεται στο υψόμετρο των 1300 μέτρων και έχει μήκος 100 μέτρων , είναι γεμάτο σταλακτίτες και υπάρχουν  μερικοί σταλαγμίτες στη περιφέρεια του σπηλαίου.
          
       14. ΤΑ ΤΡΙΖΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ
        ΔΥΤΙΚΗΣ  ΦΩΚΙΔΑΣ
    Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού κόλπου με μήκος
     3  χιλιομέτρων και επιφάνεια 2,5 τετρ. χιλιομέτρων . Διαθέτει μικρή μαρίνα
     και  αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ της Πάτρας και του Γαλαξιδίου  για         ιστιοπλοϊκά. Μοναδικό αξιοθέατο αποτελεί ολόκληρη
     ακτογραμμή της Δυτικής Φωκίδας από το Γαλαξίδι μέχρι τη Χιλιαδού.

     15. ΤΑ ΟΡΟΠΕΔΙΑ, ΟΙ ΧΑΡΑΔΡΕΣ ΚΑΙ Η ΑΓΡΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ ΤΗΣ «ΧΕΡΣΟΝΗΣΣΟΥ» ΤΗΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ
Η περιοχή του κεφαλοχωρίου της Φωκίδας παραμένει καλά κρυμμένο μυστικό , συνδυάζοντας εξαιρετικά ορεινά μονοπάτια, χαράδρες και ακτογραμμή άγριας ομορφιάς με κρυφούς κολπίσκους με μικρές αλλά εξαιρετικές και πεντακάθαρες παραλίες.

                                                                 
                                                               





                                                                    




                                                                     


















                                                                   





                                                                             












                                                                             
                                                                             










































































4 σχόλια: