Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ (GJIROKASTER)

Το Αργυρόκαστρο ( Gjirokaster) είναι αρχαία Ελληνική πόλη που βρίσκεται στην Βόρεια Ήπειρο στην σημερινή Αλβανία , κοντά στη κοιλάδα του ποταμού Δρίνου. Η πόλη είχε ρίζες από την Ελληνιστική περίοδο και πιθανών άνηκε στον Μυκηναϊκή πολιτισμό . Οι Φρύγες επικράτησαν στην περιοχή από το 1150  έως 850 π Χ. Τα  αρχαιολογικά ευρήματα από την Εποχή του Χαλκού δείχνουν ότι οι κάτοικοι της πόλης ομιλούσαν τότε την μια Βορειοδυτική ελληνική διάλεκτο. Τα ερείπια της Αντιγόνειας , μιας πόλης του Βασιλιά Πύρρου , βρίσκονται  σε απόσταση των 5 χιλιομέτρων από το Αργυρόκαστρο. Το μεσαίωνα η πόλη άνηκε σε Δεσποτάτο της Ηπείρου με την αναφορά για αυτήν από τον ίδιου τον Ιωάννη ΣΤ΄ Κατακουζηνό . Από το 1419 η πόλη κατακτάται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία . Το 1432-1436 η πόλη συμμετέχει στην αλβανική εξέγερση κατά των Τούρκων και το 1570 οι 2 τοπικοί έλληνες ευγενείς προτείνουν στον μελλοντικό νικητή στην ναυμαχία της Ναυπάκτου Δον Χουάν της Αυστρίας ένα σχέδιο Ιερής Σταυροφορίας για την ελευθερία της περιοχής χωρίς αποτέλεσμα. Το 1670 από την πόλη παίρνει ο γνωστός Τούρκος περιηγητής ο Ευλιγία Τσελεμπή , αφήνοντας λεπτομερή περιγραφή και το 1848  την πόλη  επισκέπτεται ο γνωστός ζωγράφος  ο Εντουάρντ Λιαρ , που πέρασε κ από την Άμφισσα αργότερα, και ζωγραφίζει όμορφο σκίτσο της πόλης . Το 1811 το Αργυρόκαστρο ανήκει στο Πασαλίκι των Ιωαννίνων και ο Αλί Πάσας Τεπελένι πραγματοποιεί μια μεγάλη επέκταση του κάστρου της πόλης. Το 1912-1913 λόγω μεγάλου ελληνικού πληθυσμού της πόλης το Αργυρόκαστρο καταλήφθηκε από το Ελληνικό Στρατό αλλά παραχωρήθηκε στην Αλβανία με τις συνθήκες του Λονδίνου κ αι της Φλωρεντίας. Άμεσα μετά ξέσπασε η εξέγερση και στο Αργυρόκαστρο ανακηρύχθηκε η Αυτόνομη Δημοκρατία της Βόρειας Ηπείρου. Με την έναρξη του 1 Παγκόσμιου Πολέμου και την διάλυσης της Αλβανίας ο Ελληνικός Στρατός κατέβαλε την περιοχή και το 1916 η πόλη μαζί με όλη την περιοχή προσαρτήθηκε στην Ελλάδα . Το 1919 η Σύνοδος της Ειρήνης στο Παρίσι επανέφερε την πόλη στον Αλβανικό έλεγχο. ΤΟ Δεκέμβρη του 1940 το Αργυρόκαστρο περιήλθε για 3 φορά στο Ελληνικό έλεγχο μετά την παρέλαση του Ελληνικού Στρατού στο ΕλληνοΙταλικό πόλεμο και μετά από την 5 μήνες ήρθε η συνθηκολόγηση με τους Ναζί-  Γερμανικά στρατεύματα. Στο Αργυρόκαστρο γεννήθηκε ο Ένβερ Χότζα , ο κομμουνιστικός  ηγέτης της Αλβανίας μετά το 2 ΠΠ και ο Έλληνας ζωγράφος  Ιωάννης Δούκας. Το 2005 η πολη συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο  "Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς" της ΟΥΝΕΣΚΟ.  Εύκολη είναι η πρόσβαση στο Αργυρόκαστρο , βρίσκεται σε απόσταση 1,5 ώρας οδικώς  από την πόλη των Ιωαννίνων .


1.   Το κυριότερο αξιοθέατο της πόλης είναι η Παλιά Πόλη με τις παραδοσιακές πέτρινες κατοικίες αμυντικού τύπου , κτισμένες στο 17-19 αιώνα .

2.   Εξερευνήστε τα πλακόστρωτα σοκάκια της Παλιάς Πόλης , δείτε τις 200 τουλάχιστον διατηρημένες κατοικίες, που είχαν συνήθως  μέχρι και 5 πατώματα . Η ύπαρξη αυτών των  κατοικιών   έδωσαν στο Αργυρόκαστρο το προσωνύμιο «Πόλη της Πέτρας»

3.   Επισκεφτείτε την παλιά Οθωμανική  κλειστή αγορά , κτισμένη το 17 αιώνα και το κεντρικό τζαμί του Αργυρόκαστρου το Memy Bei , κτισμένο το 1757 , που δεσπόζει στην αγορά.

4.   Το δεύτερο κυριότερο αξιοθέατο του Αργυρόκαστρου είναι το Κάστρο , που χρονολογείται από το 12 αιώνα και επιβλέπει την μοναδική οδό και τον ποταμό Δρίνο.

5.   Επιθεωρείστε τους προμαχώνες του κάστρου και τους 5 πύργους του , τον πύργο του ρολογιού, την εκκλησια και την δεξαμενή του νερου.   Δείτε το Πολεμικό Μουσείο της πόλης που αναφέρεται στην αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών το 1941-1944.

6.   Αξίζει μια βόλτα στη νέα πόλη , που σήμερα είναι αρκετά προσαρμοσμένη στην εικόνα της Παλιάς Πόλης.

7.   Εκτός πόλης μπορείτε να δείτε την παλιά Οθωμανική γέφυρα Kordhoce στο Δρίνο  με 5 καμάρες , μήκος 100 μέτρων και  φάρδος 3,7 μέτρων , κτίσμα του 1820 .

8.   Το Αργυρόκαστρο έχει μεγάλη παράδοση στην εκπαίδευση γενικώς και της Ελληνικής ειδικώς. Δείτε τα μεγαλοπρεπή κτήρια του Γυμνασίου της Πόλης , του παλιού μεντρέσε και του Πανεπιστημίου «ΕκερεμΤσαμπει».  Κάθε 5 χρόνια στη πόλη γίνεται ένα μεγάλο φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού στο κάστρο.

9.   Εξερευνήστε την αρχαία μακεδονική πόλη Αντιγόνεια , μιας πόλης που ο Βασιλιάς Πύρρος Α΄ ονόμασε προς τιμήν της γυναικάς του, απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

10.                     Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω να εξερευνήσει τα πολλά βυζαντινά μοναστήρια , που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή , ξεκινώντας από την Μονή Δούβιανης με εξαιρετικές τοιχογραφίες και να κανει μια κοντινή εκδρομή στο Τεπελένι , τα γενέτειρα του Αλί Πασά των Ιωαννίνων με το  επιβλητικό κάστρο .  


                                                         

























































































































































































































































   




































































































































































































     

 

 

2 σχόλια:

  1. Σίγουρα μελλοντικός προορισμός. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες δάσκαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή