Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Βρέμη (Bremen)

 

 Η Βρέμη (Bremen) είναι μια αμιγώς μεσαιωνική πόλη , που  κτίστηκε το 787 από το Καρλομάγνο στους  αμμόλοφους του ποταμού Βέζερ, 60 χιλιόμετρα από την εκβολή του ποταμού στην Βαλτική θάλασσα,  μετά από την νίκη του απέναντι στους Σάξονες. Η άνθηση της πόλης ξεκίνησε από το 845 όταν την διακυβέρνηση ανέλαβαν οι επίσκοποι-κυβερνήτες , τότε ανεπίσημα η πόλη ονομάστηκε « Βόρεια Ρώμη» και από κει ξεκίνησε ο προσηλυτισμός των Βαράγγων. Το 1260 η Βρέμη γίνεται μέλος Χανσεατικής Ένωσης και η ραγδαία οικονομική ανάταξη της επιτρέπει να γίνει Ελεύθερη Πόλη. Το 1654 και το 1666 ξέσπασαν 2 πόλεμοι με αντίστοιχες πολιορκίες της Βρέμης  από  την ανερχόμενη Ευρωπαϊκή  Δύναμη την Σουηδία χωρίς να μπορέσουν ποτέ οι Σουηδοί να πάρουν την πόλη. Έκτοτε , ακόμα και το 1810 , υπό την γαλλική κατοχή η Βρέμη παρέμεινε «Ελεύθερη Πόλη» με εμπορικά προνόμια. Αυτή η ελευθερία της πόλης διατηρείται κατά κάποιο τρόπο και σήμερα , που η Βρέμη και το λιμάνι της στην Βαλτική ,  το Μπρέμερχαφεν, που κτίστηκε  στις αρχές του 19 αιώνα,  αποτελούν το μικρότερο αυτόνομο κρατίδιο της Γερμανίας.  Μετά το 1 Παγκόσμιο Πόλεμο και την Γερμανική κομμουνιστική Επανάσταση του Νοέμβρη του 1918, στη Βρέμη δημιουργήθηκε η Σοβιετική Δημοκρατία της Βρέμης που κράτησε 1 μηνά. Στην «Χρήση Εποχή» της Δημοκρατίας της Βειμάρης  από το 1924 έως το 1929 στη Βρέμη εγκαταστάθηκε το αεροναυπηγικό εργοστάσιο και ξεκίνησε η παραγωγή των αεροπλάνων Foke-Wulf και των αυτοκινήτων Borgward. Η ύπαρξη των αεροπορικών εγκαταστάσεων και της μεγάλης ναυπηγικής βάσης  υποβρυχίων ήταν ο λόγος των σφοδρών βομβαρδισμών των συμμάχων με αποτέλεσμα το 60% της πόλης  να έχει ισοπεδωθεί και να μην αποκατασταθεί ποτέ παρά μόνο με τα σύγχρονα κτήρια. Εκτεταμένες βλάβες είχε και το ιστορικό κέντρο της πόλης , που σήμερα ο επισκέπτης βλέπει μια «μικτή» αρχιτεκτονική δόμηση λίγα μέτρα μακριά από τον μεσαιωνικό  «πυρήνα» της Βρέμης. Επίσης στη πόλη εδρεύει η ιστορική  ομάδα ποδοσφαίρου η «Βερντερ» Βρέμης. Σχετικά δύσκολη είναι η πρόσβαση στη Βρέμη , απέχει  1,5 ώρα από το Αμβούργο και 3 ώρες από το Ντισελδορφ οδικώς.

 

     1.  Το κυριότερο αξιοθέατο της Βρέμης είναι η πανέμορφη        Παλιά Πόλη , που παρά των εκτεταμένων  βομβαρδισμών        των συμμάχων στο 2 Παγκόσμιο  Πόλεμο διατηρεί την            αίγλη της χάρη στην γοτθική και Αναγεννησιακή     αρχιτεκτονική του Weser (από το όνομα του ποταμού)       των κτηρίων της.

2.  Η εξερεύνηση μας θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της πόλης το Marktplaz, όπου βρίσκονται τα ιστορικότερα κτήρια της πόλης : το Παλιό Δημαρχείο , εξαιρετικό  δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής , κτίσμα του 1400 με πανέμορφη ανακαίνιση στο 1608-1612 με Αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του Weser . Εντυπωσιάζουν τα oriel windows, και η πρόσοψη του κτηρίου με όμορφα αγάλματα.

3.  Απέναντι από το παλιό Δημαρχείο βρίσκεται εξίσου εντυπωσιακό κτήριο του παλιού «επιμελητηρίου» των εμπόρων της Χανσεατικής Ένωσης το Schutting , κτίσμα του 1451. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται το παλιότερο φαρμακείο της πόλης και αρκετά άλλα όμορφα κτήρια.

4.  Στο κέντρο του Marktplaz δεσπόζει το άγαλμα του Roland , 10 μέτρων ύψος, σύμβολο της Ελεύθερης Πόλης της Βρέμης και στην δεξιά πλευρά του Νέου Δημαρχείου μην χάσετε το άγαλμα των Μουσικών της Βρέμης από το πασίγνωστο παραμύθι των Αδελφών Γκριμ.

5.  Πριν φύγετε από το  Marktplatz πρέπει να επισκεφτείτε το Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου, αρχικό κτίσμα του 1045, «τούβλινης»  αρχιτεκτονικής ρομανικού και γοτθικού ρυθμού με τεράστιο όργανο στο εξωτερικό του.

6.  Φεύγοντας  από την κεντρική πλατεία προς το ποταμό Βεζερ , θα περάσουμε από την οδό Bottcherstrasse , μήκος 100 μέτρων για να θαυμάσουμε τα μόλις 7 σπίτια , κτισμένα με το αρχιτεκτονικό στυλ του «τούβλινου» εξπρεσιονισμού και εσωτερική διακόσμηση του Αρ Νουβό.

7.  Φτάνοντας στο ποταμό Βεζερ ο επισκέπτης θα περπατήσει στο παλιό λιμάνι το Schlachte , που έχει διαμορφωθεί σε ένα χώρο διασκέδασης με δυνατότητα βαρκάδας με βάρκα η  μικρών πλοιαρίων.  Στην παλίο λιμάνι βρίσκεται και η Εκκλησία της Παναγίας, άλλο ένα εξαιρετικό δείγμα της «τούβλινης» γοτθικής.

8.  Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την πιο παλιά συνοικία της πόλης το Schnoor με τα παλιότερα κτίρια της Βρέμης του 15 αιώνα και την Νέα Πόλη της Βρέμης το Das Viertel με εντυπωσιακή σύγχρονη αρχιτεκτονική και δείτε ένα μεγάλο ανεμόμυλο στον παλιό προμαχώνα της πόλης.

9.  Στη Βρέμη υπάρχουν αρκετά μουσεία , προτιμήστε την πινακοθήκη Kunsthalle και το μουσείο φυσικής ιστορίας Ubersee. Στη Βρέμη γίνονται  παρά πολλά φεστιβάλ, προτιμήστε τον Οκτώβρη το Bremen Freimarkt, την μεγαλύτερη έκθεση-πανηγύρι της Βόρειας Γερμανίας και το Καρναβάλι της πόλης, που ο διαγωνισμός σχολών σάμπας δημιουργεί την ατμόσφαιρα του Βραζιλιάνικου Καρναβαλιού στο Ρίο-ντε –Τζανέιρο .

10.                    Από τα περίεργα της Βρέμης: δείτε την παλιά βάση υποβρυχίων του 2 Παγκόσμιου Πολέμου « Valentin» ,  το κέντρο της διακρατικής επιστήμης  «Universium» σε σχήμα μιας φάλαινας και το μουσείο Focke με τα περίεργα εκθέματα και το πύργο μελέτης βαρύτητας.  

11.                    Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη επιβάλλεται μια βόλτα στο λιμάνι της Βρέμης στη Βόρεια Θάλασσα  από το 19 αιώνα το Bremerhaven με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και να μην ξεχάσει  να αγοράσει  το παραδοσιακό γλυκό της Βρέμης το Kluten.




                                                         




































































                                                                            














































































































































    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου