Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Μπούτβα ( Budva)

 

 

Η Μπούτβα ( Budva) είναι μια αρχαία ελληνική πόλη Βουθόη ,βρίσκεται στο Μαυροβούνιο και   ιδρύθηκε από τον Κάδμο μετά την φυγή του από της Θήβες . Το όνομα αυτό κατά την επικρατέστερη εκδοχή προέρχεται από το γεγονός ότι ο Κάδμος ανέβηκε όλη τη Ιλλυρική οδό και έφτασε στην περιοχή  πάνω από ένα ζευγάρι βοδιών. Ο Ευριπίδης στις « Βάκχες»  αναφέρει το γεγονός  ότι ο Θεός Διονύσης αποφασίζει να εξορίσει  τον Κάδμο και την γυναίκα του Αρμονία και αυτός , αναζητώντας την τοποθεσία  πήγε και ίδρυσε ην πόλη Βουθόη στην Ιλλυρία τ. Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι η πόλη κατοικείται τουλάχιστον από το 5 αιώνα π. Χ. Το 2 αιώνα μ. Χ η πόλη κράτος της Βουθόης κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους . Σημαδιακό  για την πόλη ήταν ο γεγονός ότι μετά από την διάλυση της ενιαίας Ρωμαϊκή; Αυτοκρατορίας τα σύνορα μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας περνούσαν στην Μπούτβα . Η Βυζαντινή κυριαρχία διήρκεσε από το 6 έως 9 αιώνα μ. Χ μετά ακολούθησε μια περίοδος Σλαβικής κυρίαρχης , Αβαρική εκδρομή, λεηλασία  της πόλης από τους Σαρακηνούς το 841 μ.Χ . Από το 11 αιώνα η Μπούτβα άνηκε στο σέρβικο πριγκιπάτο της Ζέτας και από το 1420 η πολύ ανήκει στους Ενετούς όπου γίνεται ασφαλές λιμάνι και στρατηγικό σημείο της Αδριατικής μέχρι το 1797. Ακολουθεί η  Γαλλική κατοχή μέχρι το 1813  και μετά η πόλη περνάει στην κυριαρχία της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1 Παγκόσμιο Πόλεμου όπου η Μπουτβα ανήκει στο Βασίλειο της Σερβίας. Στο 2 Παγκόσμιο Πόλεμο γνωρίζει Ιταλική κατοχή και απελευθερώνεται στις 22/11/1944 όπου και γίνεται η πόλη του Μαυροβούνιου. Το 1979 ο ισχυρός σεισμός αφήνει πολλές καταστροφές που διορθώνονται σταδιακά και από τότε η Μπούτβα αποκτά τη φήμη του μοντέρνου και καλύτερου θέρετρου του ανεξάρτητου Μαυροβουνίου. Σχετικά δύσκολη είναι η πρόσβαση στην πόλη αυτή, απέχει 1 ώρα από την Ποντγκόριτσα , πρωτεύουσα της χώρας, 2,5 ώρες από το Ντουμπρόβνικ και 5 ώρες από το Σπλιτ οδικώς. Εναλλακτική λύση είναι η προσέγγιση της πόλης από το διεθνή αεροδρομίου Τίβατ, που βρίσκεται σε 25 χιλιόμετρα προς την πλευρά του Κότορ.


 

1.     Το κυριότερο αξιοθέατο της Μπούτβα είναι η κουκλίστικη Παλιά Πόλη της με τα Ενετικά κτίσματα , σοκάκια και εκκλησίες να δημιουργούν ένα σπάνιο ανσάμπλ.

2.     Την Παλιά Πόλη της Μπούτβας την ονομάζουν και μικρό Ντουμπρόβνικ , θαυμάστε την κεντρική πύλη με το έμβλημα το λιονταριού του Αγίου Μάρκου και τα παλιά ενετικά κτήρια του 15-17 αιώνα.

3.     Μια μοναδική εμπειρία είναι το περπάτημα πάνω στις οχυρώσεις της παλιάς πόλης της Μπούτβα με μοναδικό θέαμα τα καταπράσινα νερά της  Αδριατικής Θάλασσας .

4.     Επισκεφτείτε την όμορφη Citadella της Μπούτβα, το καστράκι, η τελευταία γραμμή άμυνας των Ενετών κατά του εχθρού.  

5.     Θαυμάστε τις παλιές εκκλησίες της πόλης , τον ναό του Ιωάννη του Βαπτιστή, κτίσμα του 7 αιώνα, τον ναό της Παναγίας «In Punta» , κτισμένη το 804 μ Χ, τον ναό του Αγίου Σάββα , κτισμένο το 1141 και τον ναό της Αγίας Τριάδας , μητρόπολη της Μπούτβα, κτισμένο το 1804.

6.     Κάντε την βόλτα με πλοιάριο γύρω από την Παλιά Πόλη και το κάστρο και στις γύρο παραλίες μαζί με το νησί του Sveti Nikola.

7.     Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο της Μπούτβα με πολλά αξιόλογα και ενδιαφέροντα ευρήματα από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

8.     Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την Νέα Πόλη με ωραία αγορά και εμπορικούς οδούς όπως η Slovenska Obala .

9.     Όταν θα είστε στη πόλη ,επιβάλλεται  να κάνετε μπάνιο στις εξαιρετικής παραλίες γύρο από την Μπούτβα, όπως στο Jaz Beach, Pizana Beach, Ploce Beach, Dancing Girl beach  και αρκετά αλλά.

10.        Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη υπάρχουν παρά πολλά μέρη που μπορεί να πάει με εκδρομή μισής μέρας , όπως στο νησί του Αγίου Στεφάνου, στα μοναστήρι Podmanie και Podostrog που είναι διπλά ένα στον άλλο και στην οχυρωμένη πόλη Ulcinj.


                                                             


                                                          





























































































































                                                  



































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου