Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Βρυξέλλες ( Brussels)

Βρυξέλλες ( Brussels) –η πόλη της φλαμανδικής Βραβάντης, πρωτεύουσα του Βελγίου, «άτυπη» πρωτεύουσα της Ευρώπης με πολλά Ευρωπαϊκά ινστιτούτα και έδρα του NATO. Οι Βρυξέλλες είναι η  πατρίδα των κόμικς  με τον  Τεντέν και τον Στρουμφ να τους ξέρει όλος ο κόσμος. Στην άνω και στη κάτω πόλη των Βρυξελλών υπάρχουν πολλά ιστορικά  κτήρια χτισμένα σε στυλ φλαμανδικό μπαρόκ και γοτθική της Βραβάντης, όπως επίσης η πόλη θεωρείται η πρωτεύουσα του αρχιτεκτονικού στυλ Αρ Νουβό.  120 οδοί των Βρυξελλών έχουν ονομασία διαφόρων προϊόντων: «η οδός του αγοράς του τυριού»  ή το μπουλβάρ των στρειδιών . Εύκολη είναι η πρόσβαση με εθνικό μας αερομεταφορέα με κατευθείαν πτήση.

1.     Το κυριότερο αξιοθέατο των Βρυξελλών είναι η ομορφότερη πλατεία της Ευρώπης  με την συνοικία των συντεχνιών , Grand Palace –Grote Markt με 39 πανέμορφα κτήρια του 17 αιώνα με ξεχωριστό όνομα του κάθε κτηρίου. Η πλατεία είναι καταχωρημένη στον κατάλογο της UNESCO «Παγκόσμια Κληρονομιά». Κάθε δεύτερη χρονιά στις 15 Αυγούστου στη πλατεία φτιάχνεται ένα τεράστιο «χαλί» από τα λουλούδια βεγόνιας.
2.     Το κεντρικό και το ομορφότερο κτήριο στη πλατεία είναι το Δημαρχείο,  κτισμένο με γοτθικό ρυθμό της Βραβάντης, με πύργο ύψους 96 μέτρα και το άγαλμα του     Αρχάγγελου Μιχαήλ να σκοτώνει τον Σατανά.
3.     Ιδιαίτερα αναφορά αξίζουν τα κτήρια των συντεχνιών στη πλατεία, το κτήριο του Βασιλιά με το μουσείο αφιερωμένο στη  πόλης των Βρυξελλών,  το κτήριο «η Περιστέρα» που έμενε Βίκτωρ Ουγκώ, το κτήριο «ο Κύκνος» που έγραψε ο Καρλ Μαρξ τα βιβλία του «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» και « το Κεφάλαιο» , το κτήριο « Το Χρυσό Δένδρο» με το μουσείο της Μπίρας και πολλά άλλα αρχιτεκτονικά  αριστουργήματα της εποχής.
4.     Κοντά στην Μεγάλη Πλατεία αναζητήστε το σιντριβάνι Μανεκέν Πις, «ο μικρός που κατουράει» , κατασκεύασμα του 1619, σήμα κατατεθέν της πόλης των Βρυξελλών με 800 μικροσκοπικά κοστούμια που του φοράνε σε πολλές γιορτές και τα οποία μπορείτε να δείτε στο κτήριο του Βασιλιά, στο μουσείο της πόλης.
5.     Δείτε το Βασιλικό Ανάκτορο στην άνω πόλη και ανεβείτε στο «βουνό των τεχνών» με μεταμοντέρνα κτήρια της Ακαδημίας Καλών Τεχνών και Εθνικής Βιβλιοθήκης.
6.     Περπατήστε στο Ευρωπαϊκή περιοχή της πόλης και δείτε τα κτήρια  European Parlamenτ,European  Commission και European Council
7.     Θαυμάστε το Καθεδρικό Ναό του Αγ.Μιχαήλ και της Γουδούλας ,γοτθικού ρυθμου και την τεράστια εκκλησία ( 5 μεγαλύτερη στο κόσμο)  Basilica of Sacred Heart κτισμένη σε ρυθμό Αρ Ντεκό.
8.     Οπωσδήποτε να δείτε τα Αρ Νουβό κτήρια  του αρχιτέκτονα Βίκτωρ Ορτά : τα  Μέγαρα Ωτρίκ, Σολβάι, Φριζόν, Τασέλ, Βινσινγκερ, Βαν Ετβερντε, Ντεμπρε-Βαν ντε Βελντε από τον κατάλογο της UNESCO «Παγκόσμια Κληρονομιά»
9.     Πολύ ενδιαφέρον είναι μια επίσκεψη στο κατάστημα Waucquez , έργο του Βίκτωρ Ορτά, που στεγάζεται το Βελγικό Κέντρο-Μουσείο Κινούμενου Σχεδίου αφιερωμένο στα βέλγικα κόμικς ( Τεντέν, Στρουμφ κα).
10. Να πάτε μια βόλτα να δείτε το Ατόμιουμ (Atomium) , ένα 103 μέτρα ύψος μνημείο για την έκθεση EXPO 1958 , που αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου  σιδήρου, οπωσδήποτε το φημισμένο πάρκο Mini Europe με μικρογραφίες των γνωστότερων κτηρίων της Γηραιάς Ηπείρου , όπως και στο πάρκο Cinquantenarie με τεράστια ασπίδα του θριάμβου.
11. Οι Βρυξέλλες έχουν πάρα πολλά μουσεία, επισκεφτείτε το μουσείο σοκολάτας, μουσείο μουσικών οργάνων, το μουσείο του Βίκτωρ Ορτά  και το Βασιλικό Μουσείο.
12. Οπωσδήποτε δοκιμάστε το παραδοσιακό πιάτο των Βρυξελλών , paling in t’groen, που είναι χέλι με πράσινη σάλτσα και το stoemp , πουρέ πατάτας με μιξ λαχανικών , μαζί με τα παραδοσιακά Βέλγικα εδέσματα:  τα μύδια, οι  βάφλες, η μπίρα   και η σοκολάτα
13.  Για τον  «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω δυο  μονοήμερες εκδρομές:
           Α) Στο Waterloo , μικρή κωμόπολη που έγινε μια από της  γνωστότερες μάχες Ναπολεόντειων Πολέμων
            Β) Στην πανέμορφη γνωστή  μεσαιωνική πόλη Mechelen




                                                         


















                                                                               























                                                                          






                                                                         


                                                                          







































 

4 σχόλια:

  1. Αφού η κατάσταση δεν μας επιτρέπει πλέον τα ταξίδια, να είσαι καλά να μας δείχνεις τις ομορφιές ανά την Ευρώπη. Συνέχισε, πολύ ωραίο blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολυ και για τα καλα σασ λογια και για το ενδιαφερον!

      Διαγραφή
  2. Αλέξανδρε ωραία περιγραφή των Βρυξελλών και οι φωτο τέλειες!! Παρά τις δυσκολίες ελπίζω κάποια στιγμή να πάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολυ για τα ωραία λογια! Οι Βρυξέλλες, πράγματι, κρύβουν εκπλήξεις ως προορισμός !!

      Διαγραφή