Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Η Λισαβόνα (Lisbon)



Η Λισαβόνα είναι η αρχαιότερη πόλη της  Δυτικής Ευρώπης και η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Ο μύθος λέει ότι ιδρύθηκε από τον Οδυσσέα (Ulysses λατινικά)  και ονομάστηκε Ολισσιπόνα. Το 1755 φοβερός σεισμός , πυρκαγιά και τεράστιο τσουνάμι ισοπέδωσαν την πόλη, η οποία κτίστηκε από την αρχή από Μαρκήσιο de Pombal σε μπαρόκ ρυθμό. Η πόλη είναι «γεμάτη» αξιοθέατα, είναι  γενέτειρα του Fado, ένα είδος ιδιαίτερου μελαγχολικού τραγουδιού και είναι από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς της Ευρώπης. Σχετικά εύκολη είναι η πρόσβαση στη Λισαβόνα με το Εθνικό μας αερομεταφορέα και πορτογαλικές αερογραμμές με μια ενδιάμεση στάση συνήθως .

1.     Το κυριότερο αξιοθέατο της Λισαβόνας  είναι το μοναστήρι Jeronimos , ένα αριστούργημα παλαιογοτθικού ρυθμού, κτισμένο το 1495 στη περιοχή Belem. Το μοναστήρι είναι στενά συνδεδεμένο με την Εποχή των Ανακαλύψεων. Το καθήκον των μοναχών ήταν περιποίηση των αρρώστων  θαλασσοπόρων μετά από την επιστροφή τους. Η σορός του Βάσκο ντα Γκάμα είναι στο μοναστήρι, όπως και το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο στη δυτική πλευρά του.
2.     Βγαίνοντας από το μοναστήρι δείτε το πύργο Belem, μέσα στο ποταμό Τάγου, από τον οποίον ξεκινούσαν τα πλοία των εξερευνητών και δείτε το τεράστιο μνημείο  για τους Πορτογάλους θαλασσοπόρους της εποχής των Μεγάλων Ανακαλύψεων.
3.     Ανεβείτε στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου και θαυμάστε τη καταπληκτική θέα της πόλης , του ποταμού Τάγου και του Ατλαντικού ωκεανού.

4.     Περπατήστε στα σοκάκια της παλιότερης συνοικίας της Λισαβόνας, της
Αλφάμα, μπείτε στα παραδοσιακά κουτούκια και ακούστε τα Fado, ένα ιδιαίτερο είδος τραγουδιού , με κιθάρα, ακορντεόν, βιολί και γυναικεία φωνή.
Αν έχετε ευκαιρία, αγοράστε το CD της αείμνηστης Αμαλίας Ροντριγεζ, της βασίλισσας της Fado.                                                                      
5.     Δείτε τις εξαιρετικές πλατείες Praca de Comercio , Rossio και πλατεία Restauradores , με πολλά όμορφα κτήρια κτισμένα με γοτθικό και μπαρόκ ρυθμό.
6.     Θαυμάστε τα ανάκτορα Sao Bento της Βουλής και το Ajuda, το παλιό βασιλικό ανάκτορο, εξαιρετικά δήγματα πορτογαλικής αρχιτεκτονικής.
7.     Οπωσδήποτε δείτε τον ανελκυστήρα de Santa Jousta, κατασκευασμένο από τον μαθητή του Gustav Effel σε ρυθμό γοτθικής αναγέννησης το 1900 και υδραγωγείο das Aguas Livres , μήκος 18 χιλιόμετρα, που κατασκευάστηκε από 1728 έως 1835.
8.     Θαυμάστε το καθεδρικό της πόλης Se de Lisboa και το σκελετό της εκκλησίας Conventodo Carmo και το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο.
9.     Περπατήστε στις λεωφόρους της πόλης , έχει τόσα πολλά όμορφα κτήρια που χάνεις τον λογαριασμό και την σειρά.
10. Η Λισαβόνα έχει παρά πολλά μουσεία, προτιμήστε οπωσδήποτε το μουσείο της βασιλικής άμαξας, το μεγαλύτερο του κόσμου, τέτοια εκθέματα δεν θα τα δείτε πουθενά άλλου.
11.  Οπωσδήποτε κάντε βόλτα με παλιό τραμ της Λισαβόνας, της γραμμής 28 και χρησιμοποιήστε τις 4 γραμμές τελεφερίκ-τραμ :Gloria, Bica, Lavra  και Santa Justa
12. Οπωσδήποτε αγοράστε το Azulejo, την παραδοσιακή κεραμική και δοκιμάστε το παραδοσιακό γλυκό του, το Pastel Del Nata. Γενικώς δοκιμάστε τα πιάτα των Πορτογάλων, είναι εξαιρετικά.
13. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω 3 μικρές ημερήσιες εκδρομές:
Α) Στο  πόλη  Mafra, με πανέμορφο παλάτι 1.200 δωματίων
Β) Στο παλάτι του Queluz, της Βερσαλλίες της Λισαβόνας
Γ) Στη Cabo da Roca- το πιο δυτικό σημείο της Ευρώπης με τη θέα του Ατλαντικού Ωκεανού να σας μείνει αξέχαστη!
 Στην πόλη Sintra θα αφιερωθεί ξεχωριστή ανάρτηση!!!













                                                                                 










                                                                              




                                                                          






                                                                                







                                                                                 







                                                                          









































































































4 σχόλια:

  1. "Πριγκίπισσα του Ωκεανού"! Ονειρεμένος προορισμός αλλά νομίζω πως υπάρχουν πολλά πολλά ακόμη που θα έπρεπε να επισημανθούν γι'αυτή την πόλη.Παρόλα αυτά εύστοχη απόδοση και εντυπωσιακές φωτογραφίες!Μπράβο σε όλη την ομάδα του "εξερευνητή"- Αλέξανδρου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματι, πριγκίπισσα του Ωκεανο!Συμφωνω, σε αυτη τη πόλη υπάρχουν παρα πολλα ακόμα, εβαλα μόνο τα βασικά, επειδή το στυλ του blog μου είναι "τελεσιγραφικό".Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια,αν και δεν υπάρχει κάποια ομάδα, εγω είμαι και αλλο ενα άτομο που με βοηθάει σε τεχνικά θέματᨨ))

      Διαγραφή
    2. Μόνος με τέτοια συνέπεια κάθε εβδομάδα?Τότε διπλό το μπράβο κ. Κυριακίδη!Και στον τεχνικό σας βέβαια που σας πλαισιώνει και υποστηρίζει.Εύγε και στους δύο άντρες!Συνεχίστε στο ίδιο τέμπο αυτό που αγαπάτε!

      Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ,αν και τεχνικος είναι γυναικᨨ))Παντα οταν αγαπάς κάτι, προσπαθείς!¨¨))

    ΑπάντησηΔιαγραφή