Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Η Χαιδελβέργη (Heidelberg)






Η Χαιδελβέργη (Heidelberg)



Η Χαιδελβέργη είναι η γνωστή πανεπιστημιούπολη της Δυτικής Γερμανίας, με το πανεπιστήμιο της να ιδρύεται το 1382 και είναι το αρχαιότερο και γνωστότερο της Γερμανίας. Το κάστρο της Χαιδελβέργης αν και καταστράφηκε το 1692 από το Βασιλιά –Ήλιο Λουδοβίκου ΙΔ΄ και ανοικοδομήθηκε μόνο τμηματικά προσελκύει κάθε χρόνο άνω του  ενός εκατομμυρίου επισκεπτών. Μόνο στη Χαιδελβέργη μπορείς να περπατήσεις στην οδό των φιλοσόφων και στο  ένα από τα μεγαλύτερους  πεζοδρόμους  της Ευρώπης. Πολύ εύκολη πρόσβαση στη πόλη, απέχει μόνο 50 λεπτά οδικώς από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.



1.      Το κύριο αξιοθέατο της Χαιδελβέργης είναι το Κάστρο, που δεσπόζει της πόλης και είναι το σημαντικότερο κτίσμα με Αναγεννησιακό ρυθμό βόρεια των Άλπεων . Έχει καταστραφεί το 1692 και μόνο ένα μικρό μέρος του έχει αναστηλωθεί.Το κάστρο έγινε γνώστo  σε ευρύ κοινό  πάλι   χάρη στον Μαρκ Τουαίην που επισκέφτηκε την πόλη προς το τέλος  του 19 αιώνα και έγραψε για αυτήν  στον ταξιδιωτικό οδηγό του «A Tramp Abroad»

2.      Μόνο το μικρό κεντρικό τμήμα του κάστρου, το Schlosshof, είναι επισκέψιμο , δείτε εκεί το μεγαλύτερο βαρέλι κρασιού του κόσμο, χωρητικότητας 212.422 λίτρα, θαυμάστε τη μοναδική θέα στη Παλιά Πόλη και στα ποτάμια Νέκαρ και Ρήνο. Μπορείτε να ανεβείτε στο κάστρο και με παλιό τελεφερίκ του 1880.

3.       Θαυμάστε το πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης, ένα από τα παλιότερα της Ευρώπης και του κόσμου , με πολύ γνωστούς αποφοίτους , με τεραστια βιβλιοθήκη των τρεισήμισι εκατομμυρίων βιβλίων.

4.      Οπωσδήποτε επισκεφτείτε την φυλακή για τους «ατίθασους » φοιτητές, ένα πολύ ενδιαφέρουν και ασυνήθιστο αξιοθέατο.

5.      Μην ξεχάσετε να περπατήσετε στην οδό, η καλύτερα να το πούμε, μονοπάτι των φιλοσόφων, μια διαδρομή που χρησιμοποιούσανε για περπάτημα και περισυλλογή οι καθηγητές και φοιτητές φιλοσοφικής σχολής πανεπιστήμιου, όπως ο Χέγκελ, Φόιερμπαχ, Βέμπερ και πολλοί άλλοι.

6.      Μια βόλτα στη παλιά Πόλη της Χαιδελβέργης είναι σκέτη απόλαυση, στην οδό Untere Strasse, στο μεγαλύτερο πεζόδρομο της Ευρώπης μήκους 1,6 χιλιόμετρα και πολλά κτήρια Αναγεννησιακού ρυθμού.

7.      Στη παλιά πόλη δείτε τις εκκλησίες του Αγίου Πνεύματος και των ιησουιτών, όπως και τον «πύργο των μαγισσών, το  Γερμανικό Μουσείο Φαρμάκων,

 το παλιότερο ξενοδοχείο της πόλης, Zum Ritter και την παλιά ελληνική ταβέρνα από το 1882 στο Neckargmund.

8.      Κάντε οπωσδήποτε βαρκάδα με πλοιάριο στο ποταμό Νέκαρ και θαυμάστε τη Παλιά Γέφυρα , την όχθη του ποταμού και τη θέα προς το κάστρο.

9.      Από τα περίεργα της Χαιδελβέργης: οπωσδήποτε να δείτε το ανοιχτό θέατρο των Ναζί , το Thingstatte, μια μνημειώδες κατασκευή που τώρα γίνονται η ετήσια  γιορτή ερχομού  της άνοιξης « η Βαλπούργια Νύχτα».

10.  Δοκιμάστε τα ντόπια κρασιά της Χαιδελβέργης , από τη κοιλάδα του ποταμού Νέκαρ και του Ρήνου , ποικιλίες   Schiesheim και  Wiesloch.

11.  Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω 2 κοντινές μονοήμερες εκδρομές :

Α)Στη πόλη Darmstadt, την παλιά πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Έσσης

Β) Στη όμορφη μεσαιωνική πόλη Weinheim , με 2 κάστρα και κουκλίστικη παλιά πόλη.











                                                                               




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου