Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Βενετία ( Venice)

Η Βενετία ( Venice) είναι μια μοναδική πόλη που βρίσκεται στην ελώδη και ρηχή  λιμνοθάλασσα  κοντά στην ακτή της Αδριατικής  που όλα τα κτήρια στηρίζονται στους πασσάλους τοποθετημένες στα ρηχά νερά . Μεγαλύτερη ναυτική και εμπορική δύναμη της Μεσογείου για 5 αιώνες τουλάχιστον, «Γαληνότατη Δημοκρατία» ,  κοιτίδα της Αναγεννησιακής ζωγραφικής . Η Βενετία είχε πάντα στενή σχέση με το Βυζάντιο και Ελληνικό χώρο, ξεκινώντας από μικρή και εξαρτημένη πόλη και φτάνοντας στην πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204. Πολλοί οι θησαυροί της προέρχονται από την πρωτεύουσα του Βυζάντιου και υπάρχει μία ενδιαφέρουσα θεωρία ότι ο προστάτης της πόλης ο Άγιος Μάρκος ,που κλάπηκε από τους  Βενετούς το 828 από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου είναι ο Μέγας Αλέξανδρος! Στην Βενετία γεννήθηκε και δημιούργησε ο Antonio Vivaldi ,ο γνωστός ταξιδιώτης Marco Polo και γνωστός καρδυοκατακτητής Τζιοβάνι Καζανόβα. Πολύ εύκολη πρόσβαση στη πόλη με κατευθείαν 2ώρη πτήση με Aegean.

1.      Το κυριότερο αξιοθέατο είναι η Πλατεία Αγίου Μάρκου , με το Παλάτι των Δόγηδων, τη Βασιλική Αγίου Μάρκου , το Καμπαναριό , τον Πύργο με το Ρολόι και το παλάτι των επιτρόπων να δημιουργούν ένα εκπληκτικό ανσάμπλ!
2.      Το παλάτι των Δόγηδων , ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού με αίθουσες Μεγάλου Συμβουλίου και  Συγκλήτου, διαμερίσματα των Δόγηδων, η  σκάλα των Γιγάντων και η πασίγνωστη Χρυσή Σκάλα είναι από τα πολλά αξιοθέατα που υπάρχουν.
3.      Ξεχωρίζουν οι τεράστιοι πίνακες στα τείχη και ταβάνια του παλατιού, ξεχωρίζουν οι σκηνές μαχών όπως «Η ναυμαχία του  Lepanto» , «Παράδεισος» του Τιντορεττό, «Ο θρίαμβος της Βενετίας» του Βερονέζε και πολλοί άλλοι.
4.      Οπωσδήποτε πρέπει να μπείτε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, παρά την τεράστια ουρά που θα έχει, για να θαυμάσετε τους Βυζαντινούς Θησαυρούς, όπως τα Τετράδα Αλόγων ,τον θόλο την Ανάληψης, το Θησαυροφυλάκιο με χρυσά αντικείμενα και τμήματα Τίμιου Σταυρού και το Palo d Oro, το χρυσό τέμπλο διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους.
5.      Θαυμάστε τη μωσαϊκή στις εξωτερικές προσόψεις της Βασιλικής, προσέξτε τα αγάλματα των Τετραρχών και ανεβείτε στο Καμπαναριό και στον εξώστη , η θέα της λιμνοθάλασσας και της πόλης θα σας αποζημιώσει.
6.      Περπατήστε στις διάσημες γέφυρες της Βενετίας, στη γέφυρα του Ριάλτο μαζί με την αγορά της, προσέξτε τη γνωστή γέφυρα των Στεναγμών, τη γέφυρα της Ελευθερίας και πολλές άλλες ακόμα.
7.      Αξίζουν προσοχή και πολλές όμορφες εκκλησίες της Βενετίας, όπως Santa Maria dei Miracoli, Santa Maria Gloriosa dei Frari , San Giorgio Mggiore, Madonna dell Orto , San Pantalon ,Santa Maria della Salute και Sant Giorgio dei Greci.
8.      Η Βενετία έχει πάρα πολλά μουσεία, άλλα οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τη Scuola Grande di San Rocco με τα αριστουργήματα του Τιντορεττό ,θα σας δώσουν έναν καθρέφτη, για να δείτε καλύτερα τις λεπτομέρειες της οροφής,   την Ακαδημία και τη συλλογή της Peggy Guggenheim με των έργα Βερονέζε, Τοτσιάνο, Καναλέττο, Τιεπόλο, Τζορτζόνε, Καρπάτσιο, Μπελίνι.
9.      Δείτε επίσης το Εβραϊκό γέττο, το Αρσενάλι, την πλατεία Campo Santa Margherita . Για τα ανάκτορα στο Μεγάλο Κανάλι θα υπάρχει ξεχωριστή ανάρτηση!))
10.  Όταν θα είστε Βενετία προσπαθήστε να συμμετέχετε στο Βενετικό Καρναβάλι το χειμώνα, στο Biennale ,ένα πολύπλευρο φεστιβάλ και για τους αθλητές θα μένει αξέχαστη η συμμετοχή στο Βενετικό Μαραθώνιο με την πιο όμορφη διαδρομή στο κόσμο!
11.  Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω 4 μικρές βόλτες στα διπλανά νησιά:
στο Torcello, στο Burano, στο Murano και στο Lido, όλα με ξεχωριστή ομορφιά και αξιοθέατα.

                                                                











                                                                                       















                                                                               






















                                                                               






























                                                               
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου