Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Βενετία: Τα ανάκτορα του Μεγάλου Καναλιού (Venice Grand Canal palaces)

           
Το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας είναι μια φυσική υδάτινη «αρτηρία» της πόλης, μήκους 3.800 μέτρα, πλάτος  30-70 μέτρα και βάθος 5 μέτρα. Φιλοξενεί στις όχθες του τα ομορφότερα ανάκτορα της Βενετίας όλων των αρχιτεκτονικών ρυθμών: Ρομανικό-Βυζαντινό, Γοτθικό, Αναγεννησιακό, μπαρόκ, νεοκλασικό και σύγχρονο. Οι Βενετοί ονομάζουν το Μεγάλο Κανάλι -Canalazzo,  το Κανάλι Ανάκτορο. Υπάρχουν άνω των 100 θαυμάσιων κτηρίων, θα αναφερθούμε μόνο στα πιο σημαντικά. Δύο εξαιρετικά γεγονότα πραγματοποιούνται εκεί :  η Regatta Storica , από το 1469 στη μνήμη της ενθρόνισης μιας Βενετής ως Βασίλισσας της Κύπρου, όπως και Fiesta del Redentore με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα. Το 1908 ο Alexandr Promio πραγματοποίησε τη πρώτη στο κόσμο βιντεοσκόπηση εν κίνησης από μια βάρκα που επέπλεε στο Μεγάλο Κανάλι. Η καλύτερη πρόσβαση στα ανάκτορα αυτά είναι να ακολουθήσετε το  Vaporetto, υδάτινο λεωφορείο της γραμμής N 1, που σταματάει  σε κάθε στάση.

       1.      Αληθινά αριστουργήματα είναι οι εκκλησίες του Μεγάλου Καναλιού : Santa Maria della Salute, San Simeone Piccolo και Chieza degli Scalzi με μπαρόκ διακόσμηση, αγάλματα και τοιχογραφίες.

       2.      Δείτε τα 2 τεράστια για την εποχή εκείνη μεσαιωνικά « εμπορικά» κέντρα : το Fondaco dei Turchi που μένανε οι έμποροι από την Τουρκία και Fondaco dei Tedeaschi , το αντίστοιχο Γερμανικό. Διαθέτουν μεγάλη εσωτερική αυλή και όμορφη διακόσμηση των εσωτερικών δωματίων. 

      3.      Θαυμάστε τα παλιότερα ανάκτορα  12ο-14ο αιώνα , κτισμένα με Βενετικό-Βυζαντινό ρυθμό : Ca  da Mosto ( παλιότερο ανάκτορο στο κανάλι), Ca  Farsetti, Ca ‘Loredan. Ξεχωρίζουν με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του Τιεπόλο,η Ca’Sagredo και Palazzo Bembo.

      4.      Περισσότερα και ομορφότερα (κατά τη γνώμη μου) ανάκτορα στο Μεγάλο Κανάλι είναι κτισμένα με το «Φλεγόμενο» Γοτθικό στυλ , όπως το Χρυσό Ανάκτορο Ca’d’Oro , Ca’Foscari(έδρα πανεπιστημίου), Palazzo Barbaro, Palazzo Cavali-Franchetti.

       5.      Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το Palazzo Pisani Moretta, κτισμένο το 15ο αιώνα. Αυτό που το ξεχωρίζει είναι οι θαυμάσιες τοιχογραφίες των Tiepolo, Guarana, Diziani και Aggeli. Εκεί κάθε χρόνο στα πλαίσια του Βενετικού Καρναβαλιού πραγματοποιείται ένας φαντασμαγορικός χορός μεταμφιεσμένων Ballo dei Doge.

       6.      Επισκεφτείτε τα ανάκτορα κτισμένα με Αναγεννησιακό ρυθμό : Palazzo Dario με τη γνωστή κατάρα, Palazzo Corner Spinelli, Ca’ Vendramin Calergi ,Palazzo Dolfin Manin, Palazzo Grimani di San Luca και το Palazzo Papadopoli με εξαιρετικές τοιχογραφίες του Τιεπόλο.

       7.      Μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στα ανάκτορα κτισμένα σε στυλ Βενετικού Μπαρόκ, όπως Palazzo Balbi  ( επίσημα έδρα κυβέρνησης του Βενέτο) , Ca’Pesaro, Palazzo Labia και το Ca’ Rezzonico με μουσείο μοντέρνας τέχνης.

       8.      Κάντε μια βόλτα στα 2 ανάκτορα νεοκλασικής περιόδου : το Palazzo Grassi και το Palazzo Vinir dei Leoni, που στεγάζεται σήμερα η δημοφιλής συλλογή της Peggy Guggenheim.

        9.      Αν είστε στη Βενετία στις αρχές του Σεπτέμβρη , μην χάσετε τη Regatta Storica, ένας διαγωνισμός ιστορικά διακοσμημένων σκαφών με πολύ χρώμα, κέφι και πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.

       10.  Αν είστε επίσης τυχεροί και είσαστε στη Βενετία στις αρχές Ιουλίου θα δείτε τη Festa del Redentore, η γιορτή του Σωτήρος, για το τέλος της επιδημίας πανώλης στο 1577 με εξαίσια πυροτεχνήματα διάρκειας 40 λεπτών και διαγωνισμό πλοίων και ολονύχτια παρέλαση στο Lido.
.
 
                                                         









                                                       












                                                                 













                                                                                         
                         

                       

                    

                      

                      

                     

                     

                       

                      
                                                                           
                       

                     

                      

                    

                    

                    

                    

                     

                       

                       

                       

                       

                 

                           

                            

                           

                            

                          

                         

                       

                      

                         

                         

                        

                        

                       

                        

                       

                        
                                                                                                             
                         
             

             

             

             

            

           

           

           

           

           

           

           

           

          

         

        











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου