Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Szentendre (Άγιος Ανδρέας)

Το Szentendre  (Άγιος Ανδρέας) είναι μια μικρή πανέμορφη και γραφική πόλη , που βρίσκεται πολύ κοντά στη Βουδαπέστη. Γνωστή είναι η θέση της από τον 1ο αιώνα μετά Χριστού όπου υπήρχε το ρωμαϊκό κάστρο Ulsizia Castra. Από τον 11ο αιώνα η πόλη κατοικείται, και το όνομα του αποστόλου Ανδρέα, της δίνει ο πρώτος Βασιλιάς των Ούγγρων, ο Ιστβαν.  Πραγματική άνθηση γνωρίζει από τον17ο αιώνα όταν εγκαταστάθηκαν στη πόλη οι Σέρβοι, Δαλματοί  και Έλληνες πρόσφυγες των περιοχών υπό του τουρκικού ζυγού. Από της αρχές του 20ου αιώνα στη πόλη έρχονται οι Ούγγροι ζωγράφοι, εκπρόσωποι εξπρεσιονισμού και μοντερνισμού, μεγάλα ονόματα, δημιουργώντας μια μεγάλη κοινότητα. Έκτοτε αυτή η μικρή πόλη των 25.000 κατοίκων  θεωρείται η πρωτεύουσα του ουγγρικού εξπρεσιονισμού, η πόλη των ζωγράφων και των μουσείων ταυτόχρονα, έχοντας άνω των 20 μουσείων! Εύκολη είναι η πρόσβαση στο Szentendre, απέχει μόνο 20 λεπτά από τη Βουδαπέστη με προαστιακό τραμ. 


1.      Το κυριότερο αξιοθέατο του Szentendre είναι η Παλιά Πόλη με πανέμορφα σοκάκια με σπίτια του 17ου αιώνα που οδηγούν στη κορυφή του λόφου που παλιά εκεί ήταν το ρωμαϊκό κάστρο.

2.      Δείτε τις θαυμάσιες ορθόδοξες εκκλησίες: τον Καθεδρικό Ναό του Βελιγραδίου με το θαυμάσιο τέμπλο και το μουσείου της Σέρβικής Αγιογραφίας, τον Ναό του Ευαγγελισμού, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος και την  καθολική Εκκλησία του Άγιου Ιωάννη, όλες κτισμένες τον 18ο αιώνα.

3.      Δείτε τη κεντρική πλατεία της πόλης με εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής 17ου-18ου αιώνα και τη κολόνα της « πανώλης» με περίτεχνο σταυρό.

4.      Η πόλη είναι η πρωτεύουσα του ουγγρικού εξπρεσιονισμού και υπάρχουν πολλά υπαίθρια Art Gallery με αξιόλογα έργα ντόπιων καλλιτεχνών και πολλά μαγαζιά με ενδιαφέροντα σουβενίρ.

5.      Οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Ουγγρικό Open Air Παραδοσιακό Λαογραφικό Μουσείο  «Skanzen» με εκθέματα σπιτιών, μύλων και άλλων παραδοσιακών αντικειμένων.

6.      Ως πόλη των  μουσείων έχει μερικά εξαιρετικά μουσεία που δεν τα συναντάς αλλού όπως το μουσείο του Marzipan , ενός αμυγδαλωτού γλυκού με ενδιαφέροντα εκθέματα και τα δυο μουσεία εθνικής εμβέλειας: το μουσείο Κρασιού και το μουσείο των συγκοινωνιών με το περίφημο λεωφορείο Ikarus στη πρώτη θέση.

7.      Στο Szentendre βρίσκονται μουσεία-γκαλερί των μεγάλων ονομάτων της ουγγρικής ζωγραφικής και τέχνης, όπως του φίλου του Πικάσο και μαθητή του Ανρί Ματίς του Bela Gzobel, της Margit Kovac, της Anna Margit ,του Amos Imre, του Janos Knetty,του Karoly Ferenszy και του Vajda Lajos.

8.      Ανεβείτε στο λόφο και δείτε τα απομεινάρια της ρωμαϊκής οχυρομένης θέσης και του κάστρου στο Roman Lapidarium Castrum.

9.      Μην ξεχάσετε να κάνετε μια βόλτα στο Δούναβη, πού κάνει  μια καμπή στη θέση της πόλης και προσφέρει όμορφη θέα.

10.  Όταν είστε στην Ουγγαρία , εκτός από τη σούπα Gulash, πρέπει να δοκιμάσετε την παραδοσιακή ουγγρική τούρτα Dobos , τη συνταγή τη πρότεινε ο Jozef Dobos από το Szentendre το 1885 , και η τούρτα αυτή λόγω των υλικών αντέχει 10 μέρες εκτός ψυγείου που για την εποχή εκείνη ήταν πολύ επίκαιρο.

                                                             
























                                                                      









                                                                       
                                                                                         
                                                                                 








                                     














 
                                                                             

















                                                                                           
                                                                               




































                       

















                       



























































































                         















































                                               












































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου