Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Τσέσκι Κρούμλοβ (Cezky Krumlov)

Το Τσέσκι Κρούμλοβ (Cezky Krumlov) είναι μια μικρή άλλα ξεχωριστή πόλη της νότιας Βοημίας της Τσεχίας, με τις πρώτες αναφορές για το κάστρο Κρούμλοβ που φύλαγε το στενό πέρασμα του ποταμού Βλτάβα από το1240. Το κάστρο της πόλης, κτισμένο σε γοτθικό, αναγεννησιακό και μπαρόκ ρυθμό είναι ένα από τα  μεγαλύτερα καστρικά συγκροτήματα της Ευρώπης και μαζί με την παλιά πόλη συμπεριλαμβάνεται στο κατάλογο UNESCO «Παγκόσμια Κληρονομιά» . Από 1938 έως 1945 η πόλη ανήκε στη Ναζιστική Γερμανία μετά από διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας το 1938. Αρκετά δύσκολη είναι η πρόσβαση στη πόλη, απέχει 2,5 ώρες οδικώς από τη Πράγα και 3 ώρες από τη Βιέννη, άλλα η επίσκεψη εκεί αποζημιώνει απόλυτα!


       1.      Το κυριότερο αξιοθέατο του Τσέσκι Κρούμλοβ είναι το κάστρο του. Κτισμένο το 1240, άλλα με πολλές προσθήκες στο 16ο, 17ο και 18ο αιώνα που έχουν ως αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνει στο αρχιτεκτονικό του στυλ στοιχεία γοτθικού, αναγεννησιακού και μπαρόκ ρυθμού. Θα χρειαστούν ώρες στον επισκέπτη για να εξερευνήσει και να θαυμάσει τους αμέτρητους και μοναδικούς θησαυρούς του κάστρου.


       2.      Έχει 3 τμήματα, τα δυο πρώτα : το Μικρό Κάστρο, το παλιότερο με πολλούς πίνακες εποχής της Αναγέννησης, το Κάτω Κάστρο με δωμάτια των Κομητών , νομισματοκοπείο, εσωτερική αυλή με πανέμορφες εξωτερικές τοιχογραφίες σε στυλ graffito και τάφρο με αρκούδες, που μένουν πάντα στο κάστρο από 15 αιώνα.


       3.      Το τρίτο τμήμα, το  Άνω Κάστρο ξεχωρίζει με πανέμορφη διακόσμηση, με την ανακτορική εκκλησία και την πενταόροφη σκεπαστή γέφυρα 18ου αιώνα που οδηγεί σε ένα θαύμα του 15ου αιώνα , του καστρικού θεάτρου.


       4.      Οπωσδήποτε πρέπει να δείτε ένα από τα δύο  Καστρικά Θέατρα, που διατηρήθηκαν χωρίς αλλαγές μέχρι των ημερών μας, μοναδικό σε στυλ μπαρόκ, Ίδια διακόσμηση, στάδιο, στάδιο τεχνολογίας, κουρτίνες σταδίου, μηχανήματα, λιμπρέτα και κοστούμια από το 1766 που έγινε η τελευταία ανακατασκευή.


       5.      Μην ξεχάσετε να πάτε μια βόλτα στο πάρκο του κάστρου, με το μοναδικό στο είδος του καλοκαιρινό κιόσκι «Bellarie» και το σύγχρονο καλοκαιρινό θέατρο που γυρίζει γύρο από τον άξονα  του και το σιντριβάνι μπαρόκ .


       6.      Θαυμάστε την εξαιρετική παλιά πόλη του Τσέσκι Κρούμλοβ, με παλιά κτίρια χρονολογημένα μεταξύ 14ου μέχρι του 16ου αιώνα, με το κτήριο του Δημαρχείου να ξεχωρίζει μαζί με πολλά άλλα όπως το παλιό μοναστήρι Μινοριτών μοναχών καθώς και τα κτήρια της Latran


       7.      Δείτε τα 2 παλιά εργοστάσια μπίρας κτισμένα με νεογοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμό, το παλιό σχολείο Ιησουϊτών, το παλιό νοσοκομείο, το θέατρο της πόλης, προμαχώνες και παλιές οχυρώσεις.


       8.      Στη κεντρική πλατεία δεσπόζει ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίττου , κτισμένο το 1350 με όμορφη εσωτερική διακοσμήση και όργανο.


       9.      Το Τσέσκι Κρούμλοβ έχει εξαιρετικά μουσεία :το Μουσείο της Μαριονέτας, το μουσείο Egon Schiele, το μουσείο-ορυχείο του γραφίτη , γεωλογικό μουσείο, λαογραφικό μουσείο, μουσείο κέρινων ομοιωμάτων και μουσείο βασανιστηρίων.

       10.  Κάντε rafting και tubing στη Βλτάβα, δοκιμάστε  μια βόλτα με άλογα σε φάρμα κοντά στη παλιά πόλη. Αν είστε στη πόλη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα δείτε το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του Τσέσκι Κρούμλοβ και γευτείτε την εξαιρετική τσέχικη και βοημική κουζίνα.


       11.  Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω 3 μονοήμερες εκδρομές :

Α) Στο κάστρο Rozmberk

Β) Στο παλιότερο μοναστήρι της Βοημίας –Zlata Koruna

Γ) Στη πόλη Ceske Budejovise –με όμορφη παλιά πόλη και ζυθοποιεία του Budweiser.

                                                                            



















                                                                             

















                                                                          
















                                                                           


























                                                                              







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου