Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Βουδαπέστη (Budapest)

Η Βουδαπέστη (Budapest) είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου . Μια αρχαία κέλτικη και ρωμαϊκή πόλη Aquincum, πρωτεύουσα της Κάτω Πανοννίας , γνωστή λουτρόπολη. Γνώρισε την κατοχή των Ούννων του Αττίλα τον 5ο αιώνα, των Βουλγάρων τον 9ο αιώνα και τον 10ο αιώνα, εκεί εγκαταστάθηκαν οι Μαγυάροι. Μετά την τούρκικη κατοχή, η πόλη γίνεται η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, μετά τη Βιέννη, με την αρχιτεκτονική της πόλης να έχει το ιδιαίτερο χαρακτήρα με όλα τα στυλ να συνυπάρχουν . Μια θυελλώδη ιστορία είχε η πόλη  στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με τους Ούγγρους να πολεμάνε μαζί με τους φασιστές μέχρι το τέλους, με γέττο και χολοκόστ και με την  μεγάλη δίμηνη μάχη της Βουδαπέστης του 1944-1945 με 400.000 νεκρούς και τραυματίες . Η Βουδαπέστη είναι η γενέτειρα του καλύτερου πιανίστα όλων τον εποχών τον Φραντς  Λιστ . Το κάστρο της Βούδα, η λεωφόρος Άνδρασι, Πάρκο των Ηρώων, το 2 παλιότερο μετρό του κόσμου και η όχθη του Δούναβη συμπεριλαμβάνονται στο κατάλογο του UNESCO «Παγκόσμια Κληρονομιά».  Εύκολη είναι η πρόσβαση στη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας με κατευθείαν πτήση 2 ωρών από την Αθήνα.

1.      Ένα από τα 3 κυριότερα αξιοθέατα της Βουδαπέστης είναι το κάστρο του Βούδα στο λόφο, με το Βασιλικό ανάκτορο, τον προμαχώνα των Ψαράδων και εκκλησία του Sant Matthias, ρομανικού και γοτθικού ρυθμών. Μπορείτε να  ανεβείτε με το τελεφερίκ, η θέα του Δούναβη  και της Πέστη θα σας μαγέψει!

2.      Το άλλο μοναδικό αξιοθέατο είναι το τεράστιο και πανέμορφο κτίριο Ουγγρικού Κοινοβουλίου, κτίστηκε από το 1885 έως 1904, με νεογοτθικό ρυθμό. Έχει  268 μέτρα μήκος, 96 μέτρα ύψος  και 123 μέτρα πλάτος , έχει  691 δωμάτια όπως και 242 αγάλματα στο εσωτερικό και εξωτερικό του. Θαυμάστε τη μοναδική Θολωτή αίθουσα και τα κοσμήματα του στέμματος των Ούγγρων Βασιλιάδων

3.      Το τρίτο αξιοθέατο είναι η λεωφόρος Άνδράσσι (Andrassy Avenue), με μήκος 2.310 μέτρα, με θαυμάσια αρχιτεκτονική των κτηρίων από το νεοκλασικό μέχρι Αρ Νόβο που καταλήγει στο Πάρκο των Ηρώων , με τεράστια αγάλματα από την Ουγγρική ιστορία και παράλληλα να υπάρχει η γραμμή του μετρό, η 2η παλαιότερη του κόσμου.

4.      Κάντε μια βόλτα στο πάρκο των Ηρώων που εκτός των τεράστιων αγαλμάτων διαθέτει το κάστρο του Vajdahunyad, λίμνη και ενδιαφέροντα αγάλματα.

5.      Μην ξεχάσετε να πάτε μια βόλτα στην όχθη του Δούναβη, στο Νησί της Μαργαρίτας και να δείτε τις δύο γέφυρες αριστουργήματα : την Αλυσιδωτή και τη γέφυρα της Ελευθερίας.

6.      Οπωσδήποτε να πάτε μια μεγάλη βόλτα στη Πέστη, να δείτε την αρχιτεκτονική των κτηρίων, να περπατήσετε στη εμπορική οδό Vaci Utsa, να θαυμάσετε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου και το θαυμάσιο κτήριο της Κρατικής Όπερας.

7.      Ανεβείτε στο λόφο Gellert και επισκεφτείτε το απόρθητο φρούριο της Βουδαπέστης.


8.      Βρείτε χρόνο να δείτε τα κτήρια των ιαματικών υδροθεραπευτηρίων  στο κέντρο της πόλης, καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν  διαθέτει τέτοια, ξεχωρίζει το ξενοδοχείο "Gellert" και το μεγαλύτερο υδροθεραπευτήριο της Ευρώπης  «Szechenyi»

9.      Η Βουδαπέστη έχει πάρα πολλά μουσεία, άνω των 50, προτιμήστε το Εθνικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη και το Aquincum, απομεινάρια αρχαίας ρωμαϊκής πόλης.

10.  Τα περίεργα της Βουδαπέστης : το πάρκο αγαλμάτων σοσιαλιστικού ρεαλισμού με πολύ ενδιαφέροντα δείγματα, ο τάφος ενός Τούρκου δερβίση Gul Baba και ένα παρατηρητήριο Erzsebet-kilato.

11.  Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω 3 μονοήμερες εκδρομές:
Α) Στη  πόλη Visegrad ,με εξαιρετική θέα του Δούναβη, με το όμορφο κάστρο και τη παλιά πόλη.
Β) Στη πιο ιερή πόλη των Ούγγρων ,το Esztergon, εδώ βαπτίστηκε ο Άγιος Στέφανος.

Γ) Στο ανάκτορο Godollo, του οίκου των Αψβούργων.



                                                            



                                                                     













                                                                     

























                                                                     














                                                                   























                                                                    

























3 σχόλια:

  1. Μια μικρή διόρθωση. Ειναι το παλάτι της Βούδα κ όχι του Βουδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι φωτογραφίες είναι από εσάς τραβηγμένες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιες λίγες είναι δικές μου , οο περισσότερες όμως είναι από το Διαδικτύο.

      Διαγραφή