Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Βίλνιους (Vilnious)

Η Βίλνιους είναι η πρωτεύουσα της Λιθουανίας , μια όμορφη μεσαιωνική πόλη, η παλιά πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας , η πόλη με ένα από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και με ενδιαφέρουσα ιστορία του μεσαίωνα και του δεύτερου μισού του 20 αιώνα. Η Βίλνιους είναι αδελφοποιημένη πόλη με τον Πειραιά. Σχετικά δύσκολη πρόσβαση, αεροπορικώς με ανταπόκριση από τις πρωτεύουσες της Βόρειας Ευρώπης
                                                  
1.     Το κύριο αξιοθέατο είναι η Παλιά Πόλη της Βίλνιους που είναι καταχωρισμένη στο κατάλογο της UNESCO « Παγκόσμια Κληρονομία» και χωρίζεται σε το Άνω και Κάτω Κάστρο.
2.     Επισκεφτείτε  στο Άνω Κάστρο και ανεβείτε στο πύργο του Gedeminas,στο ψηλότερο σημείο της πόλης με μαγευτική θέα
3.     Στο Κάτω Κάστρο βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Βίλνιους, τεράστιο μεσαιωνικό συγκρότημα , έτος ίδρυσης το 1579, από τα λίγα ευρωπαϊκά εκπαιδεύτηκα ιδρύματα που παραμένουν στον ίδιο χώρο για αιώνες.
4.     Να δείτε το Βασιλικό παλάτι των Μεγάλων Δουκών της Λιθουανίας και τον Προμαχώνα Barbican.
5.     Θαυμάστε στη κεντρική πλατεία της πόλης μοναδικής και αυστηρής ομορφιάς το Καθεδρικό Ναό των St. Stanislav και Vladislav , όπως και μοναδικής ομορφιάς εκκλησία Αγ. Άννας.
6.     Οπωσδήποτε πρέπει να δείτε τη πύλη Gate of Dawn με την εκκλησία της Παναγίας της Πύλης με σημαντικότερη εικόνα της Μητέρας του Χριστού  για καθολικούς και τους ορθόδοξους της Λιθουανίας και της  Λευκορωσίας
7.      Τελειώνοντας την περιήγηση στην Παλιά Πόλη μην ξεχάσετε να δείτε το Δημαρχείο της πόλης και το Προεδρικό Μέγαρο, εξαιρετικά δείγματα νεοκλασικού ρυθμού και τη περιοχή Uzupis με το ποτάμι Bilnia.
8.     Αξίζει μια βόλτα στη Νέα πόλη με όμορφη αρχιτεκτονική και στους εμπορικούς πεζοδρόμους Pilies Street και Gedeminas Avenue.
9.     Στη Βίλνιους υπάρχουν πάρα πολλά πάρκα και μουσεία, με το ανοιχτό μουσείο μοντέρνας τέχνης και μουσείο πολεμικών οχημάτων και τεχνολογιών να ξεχωρίζουν.  
10.                        Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα πιάτα λιθουανικής κουζίνας όπως το Skilandis , ένα είδος αλλαντικού: χοιρινό στομάχι, γεμιστό με κρέας και μπέικον    , το καπνιστό μουγκρί και το Cepelenai  που είναι ένα μεγάλο  ζυμαρικού από ρύζι και πατάτα.
11.                        Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω 2 ημερήσιες εκδρομές :
Α) Στο Kermave- τη πρώτη μεσαιωνική πρωτεύουσα των Λιθουανών (κατάλογος UNESCO)
B) Σε μια μικρή πόλη Trakai , κτισμένη ενδιάμεσα από 2 λίμνες με 2 πανέμορφα μεσαιωνικά κάστρα.

                                                                                                         
                                                                     




















































       



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου