Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Βαρκελώνη (Barcelona)



Η Βαρκελώνη (Barcelona) είναι αρχαία καρχηδονική πόλη που ιδρύθηκε το 2o αιώνα  προ Χριστού από τον πατέρα του Αννίβα, τον στρατηγό Χαμιλκάρ Μπάρκα (Hamilcar Barca) . Η σημερινή πρωτεύουσα της Καταλονίας πήρε το όνομα της , «Μπαρσίνο» από το παρατσούκλι του  καρχηδονικού  στρατηγού, που σημαίνει Κεραυνοβόλος. Πολυτάραχη και ένδοξη η ιστορία της πόλης από την ρωμαϊκή κατοχή, Καρλομάγνο, άραβες  μέχρι τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμου 1936-1939.  Μεγάλη ώθηση  έδωσε στη πόλη η Ολυμπιάδα του 1992 , με πολλά καινούρια κτίσματα , καθαρισμό ακτών και ανακαίνιση ιστορικών κτηρίων. Η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης  στις μέρες μας ίσως είναι ο  δημοφιλέστερος  αθλητικός σύλλογος του κόσμου. Σήμερα η Βαρκελώνη είναι το μεγαλύτερο λιμάνι και βιομηχανικό κέντρο της Ισπανίας και τα τελευταία  20 χρόνια  αποτελεί το δημοφιλέστερο μεσογειακό ταξιδιωτικό προορισμό έχοντας   εύκολη πρόσβαση  από  την αδελφοποιημένη με την Βαρκελώνη Αθήνα   με  απευθείας  πτήση της  Aegean.

1. Το κυριότερο αξιοθέατο της Βαρκελώνης είναι η Παλιά Πόλη της, που απαρτίζεται από 5 περιοχές: Μπάρι Γότθικ, Ελ Ραβάλ και Λα Ριβέρα, Βαρσελονέττα και Σαν Πέρε.

2. Στο Μπάρι Γότθικ υπάρχουν ρωμαϊκά τείχη, το παλάτι του Οκταβιανού Αυγούστου, την πλατεία του Βασιλιά, ο καθεδρικός Ναός της πόλης, της Αγίας Ευλαλίας του 1290, που μαζί με την Santa Maria del Pie , κτισμένη  το 987 και τη «Νέα Πλατεία» δημιουργούν μοναδικό στην  Ήπειρο  μας  ανσάμπλ ρομανό- γοτθικής αρχιτεκτονικής.

3. Το άλλο αξιοθέατο πού κάνει την Βαρκελώνη μοναδική στην Ευρώπη , είναι η Λα Ράμπλα, ένας τεράστιος «πράσινος» πεζόδρομος στο κέντρο της παλιάς πόλης που καταλήγει στο λιμάνι, στη στήλη του Χριστόφορου Κολόμβου. Θαυμάστε τα ιστορικά κτήρια κατά μήκος της Λα Ράμπλα και μπείτε στην εντυπωσιακή κλειστή αγορά Mercat de la Boqueri, η ποικιλία εξωτικών προϊόντων θα σας ενθουσιάσει.

   4. Εξερευνήστε της περιοχές Ελ Ραβάλ και Λα Ριβέρα, στην συνοικία Ελ Μπόρν, δείτε το γοτθικό νοσοκομείο του 1401 , τις ασυνήθιστες εκκλησίες de Sant Pau del Camp και την Santa Maria del  Mar , περπατήστε στη άλλη όμορφη οδό , Λα Ραμπλα ντελ Ραβαλ .Μην ξεχάσετε το όμορφο και ασυνήθιστο πάρκο Σιουταδέλα με μουσεία Ζωολογίας και Γεωλογίας, όμορφα σιντριβάνια και Αψίδα του Θριάμβου.

5. Περπατήστε και θαυμάστε τη Ιπποδάμεια ρυμοτόμηση της Βαρσελoνέτας, κάντε βόλτα και κάντε μπάνιο στις καταπληκτικές παραλίες της ,  καθίστε να απολαύστε τον καφέ σας στις όμορφες καφετερίες της. Από εκεί μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ και να ανεβείτε στο λόφο Μονζουίκ.

6. Στο λόφο Μονζουίκ οπωσδήποτε δείτε το «Ισπανικό Χωριό» με δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, το Ολυμπιακό στάδιο, την έδρα της Εσπανιόλ, άλλης ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, το Εθνικό Παλάτι με το μουσείο Καλών Τεχνών, το σιντριβάνι Μαζίκα, το ίδρυμα Χοάν Μιρό, γνωστό ζωγράφο και γλύπτη, το κάστρο με το πολεμικό μουσείο, το νεοκλασικό ανοιχτό θέατρο και την έδρα της μπασκετικής Βαρκελώνης το παλάτι Sant Jordi.

7. Κάντε μια βόλτα στο λιμάνι, μπείτε στο  Ενυδρείο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, περπατήστε στη ξύλινη εξέδρα προς τη θάλασσα που οδηγεί τε τεράστιο εμπορικό κέντρο, επισκεφτείτε και το Ιστορικό μουσείο της πόλης.

8. Τελειώνοντας με την Παλιά  πόλη, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη περιοχή Εσάμπλε, στη Νέα Πόλη, στην Βαρκελώνη του μοντερνισμού στην οποία θα αφιερωθεί ξεχωριστή ανάρτηση. Φαρδιοί δρόμοι, μεγάλοι πεζόδρομοι, εστιατόρια, ακριβά μαγαζιά όλα αυτά θα βρείτε εδώ. Κάντε μια βόλτα στη Rambla de Catalunya, δείτε το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, το Αιγυπτιακό μουσείο και το ίδρυμα Φρανσίσκο Γκοντία.

9. Η Ζόνα  Άλτα  περιλαμβάνει 3 περιοχές της πόλης, τη Πεδράλβες, το Τιμπιντάμπο  και τη μποέμικη Γκράσια. Επισκεφτείτε το μοναδικό Ναό της Ιερής Καρδίας, το θρυλικό γήπεδο της Βαρκελώνης το Κομπ Νου, το παλάτι του Ρεζαλ ντε Πεδράλβες και το ομώνυμο μοναστήρι . Η περιοχή έχει 15! πάρκα, προτιμήστε το πάρκο ντελ Όρτα με λαβύρινθο και το πάρκο ντε Κολσερόλα. Οπωσδήποτε κάντε βόλτα με το παλιό «Γαλάζιο» τραμ της πόλης , που περνά από πολλά αξιοθέατα της περιοχής.

10. Η Βαρκελώνη έχει ένα τεράστιο αριθμό μουσείων, κάποια τα αναφέραμε, δυο από αυτά ξεχωρίσουν. Το Ναυτικό μουσείο στο τέλος της Λα Ράμπλα, στο κτήριο των παλιών Νεώριων . Διαθέτει και ένα εντυπωσιακό έκθεμα που έχει σχέση με την Ελλάδα , τη ναυαρχίδα γαλέρα του Δον Χουν , νικητή των τούρκων στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto) και το μουσείο του ,Πάμπλο Πικάσο με πολλά έργα του διασήμου καλλιτέχνη , που έμενε πολλά χρόνια στη πρωτεύουσα της Καταλονίας.

11. Αν ειστε τυχεροι και είστε στη πόλη στο τέλος του Σεπτεμβρίου οπωσδήποτε παρακολουθήστε τη μεγαλύτερη και φαντασμαγορική γιορτή της πόλης , Festes de la Merce, αφιερωμένη στην Παναγία και τα Castells, σχηματισμός ψηλού ανθρώπινου πύργου.

12.Όταν θα είσαστε στη Βαρκελώνη, δοκιμάστε τη θαυμάσια Καταλάνικη κουζίνα, γνωστή  παέγια, πιλάφι από ρύζι με σαφραν και θαλασσινά, Butifarra , ντόπιο αλλαντικό η λουκάνικο,  Pa amb tomaquet , ψωμί με ντομάτα, και δοκιμάστε εξαιρετικά Καταλάνικα κρασι.


                                                         






























                                                                                








                                                                                
                                                                         



                                                                               



                                                                               
                                                                              
                           

                                                                               




                                                                           





                                                                               
                                                                              








                                                                            

                                                                            



                                                                                






                                                                            


                                                                       














































                                                                                                                                                                                                   





























                                                    
                                                               

                                                                                 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου