Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Βρότλαβ (Wroclaw)

Το Βρότλαβ (Wroclaw) είναι μια αρχαία πόλη της Πολωνίας, κτισμένη στις όχθες του ποταμού  Όντερ, Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το έτος 2016, με πολυτάραχη ιστορία, με αποκορύφωμα την τρίμηνη πολιορκία της πόλης στο 2 Παγκόσμιο Πόλεμο και το «θαύμα της Breslau». Σχετικά δύσκολη πρόσβαση , οδικώς σε 4 ώρες από την Βαρσοβία είτε σε 3,5 ώρες από το Βερολίνο.

   1.     Το κεντρικό αξιοθέατο του Βρότσλαβ είναι η παλιά πόλη με τη πλατεία της Αγοράς, τη δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης και η πλατεία του Αλατιού μαζί με τα  υπόλοιπα κτήρια να αποτελούν ένα πανέμορφο σύνολο.

   2.     Κάνοντας βόλτα στη παλιά πόλη , δείτε τα σπίτια Hansel και Gretel , το κτήριο του Δημαρχείου με εξαιρετικά αγάλματα  , το Βασιλικό Ανάκτορο, την κλειστή αγορά και περπατήστε την μεσαιωνική οδό Wiezienna .

   3.     Οπωσδήποτε να κάνετε ξενάγηση στο Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ, με την αίθουσα του Λεοπόλδου στο μπαρόκ στυλ  και ο Μαθηματικός πύργος να σας μένουν  αξέχαστοι.

   4.     Όπου και να πάτε, αναγκαστικά θα συναντήστε τους Νάνους του Βρότσλαβ, 200 μικρά όμορφα αγαλματάκια σε πολλά σημεία της πόλης .

   5.     Θαυμάστε τις εκκλησίες της πόλης, με τη Αγία Ελισάβετ , Άγιου Ιωάννη και την Αγία Μαγδαληνή  να ξεχωρίζουν.

   6.     Κάντε μια βόλτα στις όχθες του Όντερ και στα  έξι νησιά του με περίτεχνες γέφυρες τους .

   7.     Το Βρόσλαβ έχει πολλά μουσεία , με το Εθνικό μουσείο και με το Πανόραμα της μάχης στο Raclawice να ξεχωρίζουν.

   8.     Η πόλη έχει πολύ πράσινο, αξίζει μια επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο, στο Ιαπωνικό κήπο και στο Ζωολογικό πάρκο.

   9.     Τα περίεργα του Βρότλαβ : κλείστε τραπέζι για φαγητό στο εστιατόριο Wieza Cisnien  μέσα στο παλιό πύργο νερού κτισμένο στις αρχές του 20 αιώνα, οπωσδήποτε να ανεβείτε στη γέφυρα που ενώνει τους δυο πύργους της Εκκλησίας της Αγίας Μαγδαληνής  και περπατήστε την οδό των Παλιών Σφαγίων πίσω από την εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ με όμορφα αγαλματάκια.

   10.                        Η περιοχή γύρο από το Βρότλαβ είναι «παράδεισος» για τον «ανήσυχο»  ταξιδιώτη με πολλές επιλογές για μονοήμερη εκδρομή. Προτείνω τρεις καλύτερες κατά τη γνώμη μου εκδρομές μιας ώρας από τη πόλη :
         α) Στο Lubiaz – ένα τεράστιο παλιό μοναστήρι των κιστεριανών μοναχών,          μία πρόσοψη του να φτάνει στα 223 μέτρα, τη δεύτερη  μακρύτερη στην            Ευρώπη με πανέμορφες αίθουσες σε στυλ μπαρόκ
          β) Στη πόλη Swidnica, ένας πανέμορφος προορισμός , που βρίσκεται στο  
              κατάλογο UNESCO «Παγκόσμια Κληρονομιά» με εξαιρετική
              αρχιτεκτονική σε στυλ Αναγέννησης και μπαρόκ
         γ)  Στο κάστρο Ksiaz, ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης         ,  αξίζει να δείτε τις σάλες του και τα υπόγεια τούνελ των Ναζί.









                                                                           
















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου