Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Κολμάρ (Colmar)



Κολμάρ (Colmar)
  Το Κολμάρ είναι μια πόλη της Αλσατίας , ίσως η πιο όμορφη και ρομαντική πόλη της Γηραιάς Ηπείρου. Ιδρύθηκε στις αρχές τον 9ο αιώνα μετά Χριστού από το Καρλομάγνο . Αποτελούσε το μήλο της έριδας μεταξύ της Γαλλίας και Γερμανίας, όπως όλη Αλσατία, και άλλαζε «χέρια» αρκετές φορές μέχρι να αποτελέσει  οριστικά το τμήμα της Γαλλίας μετά από 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην πολυτάραχη ιστορία της πόλης υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες εποχές όπως η δίχρονη  Σουηδική κατοχή του 1632  και η συμμετοχή της πόλης στην Αλσατική Σοβιετική Δημοκρατία το Νοέμβρη του 1918.  Το Κολμάρ λόγω του κλήματος του είναι το κέντρο παραγωγής και διακίνησης των εξαιρετικών αλσατικών κρασιών και η γενέτειρα του γνωστότερου ιατρού του Μεσαίωνα  του Παρακέλσου και του Φρεδερίκ Μπαρτόλντι , ίσως  του πιο γνωστού γλύπτη του κόσμου, με το Άγαλμα της Ελευθερίας του  να κοσμεί όχι μόνο την Νέα Υόρκη άλλα  το Κολμάρ και το Παρίσι. Σχετικά δύσκολη πρόσβαση στη πόλη, απέχει  1 ώρα οδικώς από το Στρασβούργο και 3 ώρες από την Φρανκφούρτη.   

   1.      Το κυριότερο αξιοθέατο του Κολμάρ είναι η ίδια η παλιά και η νέα πόλη , που θεωρείται το ανοιχτό μουσείο λόγω όλων των αρχιτεκτονικών ρυθμών που υπάρχουν: γοτθικό, Αναγέννησης, μπαρόκ, ροκοκό, νεοκλασικό, Αρ Νούβο  και μεταμοντέρνο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλούν κτίσματα του μεσαιωνικού και αναγεννησιακού Κολμάρ.  

   2.      Ψάξτε οπωσδήποτε την οικία Maison des Tetes  με 100  κεφαλές στη πρόσοψη, τις οικίες Maison Koifhus , Maison Pfister και zum Kragen με ασυνήθιστη αρχιτεκτονική  και περπατήστε στα σοκάκια της πόλης με «ψηλά» το κεφάλι για να προσέχετε τις λεπτομέρειες των κτηρίων. 

   3.      Το δεύτερο κυριότερο αξιοθέατο του Κολμάρ είναι η λεγόμενη «Μικρή Βενετιά, Petit Venice» , μια περιοχή με κανάλια, γραφικά σπίτια και γέφυρες. Οπωσδήποτε κάντε βαρκάδα, θα σας μένει αξέχαστη η υδάτινη βόλτα και θέα των λουλουδιών των γύρω οικιών. 

   4.      Θαυμάστε τον Καθεδρικό Ναό της πολύς, τον Άγιο Μαρτίνο ,κτίσμα του 
      1234-1365 και τον Καθεδρικό Ναό των  Δομινικανών .Και τα δυο καθεδρικά
      διαθέτουν εξαιρετικά βιτρώ ,όργανο και όμορφα παρεκκλήσια γοτθικού ρυθμού. 
       
          5.      Κάντε μια βόλτα στην Νότια είσοδο της πόλης και δείτε το Άγαλμα της Ελευθερίας του Μπαρτόλντι .
     
          6.      Το Κολμάρ έχει αρκετά μουσεία. Ξεχωρίζει όμως το μουσείο d’Unterlinden με τον άμβωνα του Isenheim του Matthias  Grunewald του 1516 να είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και άλλα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα . Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μουσείο Μπαρτόλντι και το μουσείο παιχνιδιών.
       
           7.      Το μικροκλίμα του Κολμάρ είναι τέτοιο που αξιολογείται ως η πιο ξερή περιοχή της Γαλλίας με αποτέλεσμα να ευνοείται ιδιαίτερα η παραγωγή κρασιού. Η πόλη διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας λευκά κρασιά  ( και αφρώδη) που μαζί με την εξαίσια Αλσατική κουζίνα αναδεικνύουν το Κολμάρ σε τοπ γαστρονομικό προορισμό.
      
          8.      Στο Κολμάρ γίνονται κάθε χρόνο αρκετά μεγάλα φεστιβάλ ,με το φεστιβάλ κρασιών με 250.000 επισκέπτες να ξεχωρίζει .Τον Ιούλιο μπορείτε να παρακολουθείτε το φημισμένο μουσικό φεστιβάλ, το Σεπτέμβρη το Jazz Festival και τον Οκτώβρη το κινηματογραφικό φεστιβάλ.
      
          9.      Αν διαθέτετε αρκετό χρόνο πάρα πολύ ενδιαφέρον θα ήταν να ακολουθήσετε τους Δρόμους του Κρασιού της Αλσατίας που περνάει από το Κολμάρ και συνεχίζεται στα γραφικότατα χώρια , συνδυάζοντας τις γευστικές και ταξιδιωτικές απολαύσεις.
      
        10.  Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη, εκτός από όλους τους οικισμούς της Αλσατίας που είναι ξεχωριστοί πραγματικά ,προτείνω 2 μονοήμερες εκδρομές :
Α) Στη πόλη Laufenburg , που είναι μοιρασμένη μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας με πανέμορφη παλιά πόλη και γέφυρες στο Ρήνο.
Β) Στο μεσαιωνικό κάστρο Haut- Koenigsbourg


                                                         
                                                                                         






































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου