Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Ντερμπέντ (Derbent)

To Ντερμπέντ (Derbent) είναι μια αρχαία πόλη στα σύνορα του Βόρειου και Νότιου Καυκάσου, σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νταγκεστάν, μιας Ρωσικής Δημοκρατίας στο Βόρειο Καύκασο. Η πόλη ως Κασπία Πύλη, ένα στενό πέρασμα 3 χιλιομέτρων μεταξύ της οροσειράς του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας, αναφέρεται τον 6ο αιώνα προ Χριστού από τον Εκαταίο τον Μιλήσιο. Ο Ηρόδοτος τον 5ο αιώνα π.Χ αναφέρει το πέρασμα του Ντερμπέντ και ο θρύλος λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ανέβηκε εκεί με τη φάλαγγα κυνηγώντας τους Πέρσες. Η στρατηγική θέση του που έλεγχε το πέρασμα και εμπόδιζε της εισβολή των βαρβάρικων  φυλών  του Βορρά προς τον καλλιεργημένο Νότο και ως σηματικότερο μέρος του Δρόμου του Μεταξιού κάνει το Ντερμπέντ το μήλο της Έριδας στο πέρασμα των αιώνων. Ξεκινώντας από τον Μέγα Αλέξανδρό, Ρωμαίους, Σασσανίδες, Σκυθές,  Αλλάνοι, Πέρσες, Άραβες, Ούννοι, μέχρι και τους Ρώσους, όλοι προσπάθησαν να κυριεύσουν το Ντερπέντ. Η υπάρχουσα σήμερα πόλη ιδρύθηκε το 15 μ.Χ γύρο από το ισχυρό κάστρο Narin-Kala, που με δύο τοίχους να καταλήγουν στη  θάλασσα και ένα τοίχο προς βουνό, ερμητικά έκλεινε το πέρασμα. Το 1813 μετά από το Ρώσο-Περσικό πόλεμο η πόλη ανήκει οριστικά στη Ρωσία. Από το 2003 το Ντερμπέντ  με τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το κάστρο και η οχύρωση της πόλης με τους δύο τοίχους συγκαταλέγονται στον κατάλογο της UNESCO «Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Πολύ δύσκολη είναι η πρόσβαση στη πόλη, απέχει οδικώς 1 ώρα και 45 λεπτά από την Maxachkala, πρωτεύουσα του Νταγκεστάν και 3,5 ώρες από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Baku.

    1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Ντερμπέντ είναι η οχυρωμένη Παλιά Πόλη μαζί με το απόρθητο κάστρο και τους τρεις αμυντικούς τοίχους 12 μέτρων ύψους και 4 μέτρων πλάτους που καταλήγουν στο βουνό και στη θάλασσα όπου "κλείνουν" την Κασπία Πύλη για αιώνες.

   2. Εξερευνήστε το φρούριο Narin-Kala, δείτε τους γωνιακούς πύργους που προστατεύουν την ένωση με τους εξωτερικούς τοίχους, βρείτε το μυστικό υπόγειο  πέρασμα ως οδός διαφυγής και την εντυπωσιακή κεντρική πύλη του κάστρου.

   3. Θαυμάστε μέσα στο κάστρο την πρωτοχριστινιακή εκκλησία, κτίσμα του 5ου αιώνα, που αργότερα έγινε ο Ναός του Ζαρατούστρα, το αρχαιότερο τέμενος της Παρασκευής του 8ου αιώνα, το παλιό μεδρέσε, ισλαμικό σχολείο του 15ου αιώνα, το χαμάμ και το ανάκτορο του Σάχη.

   4. Περπατήστε στους δύο παράλληλους οχυρωματικούς τοίχους που ξεκινούν από το φρούριο και καταλήγουν στη θάλασσα και μπείτε στις 11 πύλες που οδηγούν στην Παλιά Πόλη.

   5. Περιπλανηθείτε στην ίδια την Παλιά Πόλη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτηρίων (magal) που διατηρούνται στην ίδια κατάσταση από τον 5ο αιώνα μ.Χ.

   6. Βρείτε μια ξενάγηση στα εναπομένοντα τμήματα του Ορεινού Τοίχους , που εκτεινόταν από το φρούριο προς τα Βουνά του Καυκάσου για 40 χιλιόμετρα, εμποδίζοντας την παράκαμψη του περάσματος.

  7. Δείτε την όμορφη αρμένικη εκκλησία του Σωτήρος, κτίσμα του 1860, την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας του 1900 όπως επίσης μπορείτε να δείτε πολλά  τζαμιά, κτισμένα μεταξύ 13ου-17ου αιώνα.

   8. Στην νέα πόλη αξίζει να δείτε το κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού, κτισμένο με στυλ «Russiaν Ampir» και τον φάρο του 19ου αιώνα.

   9. Το Ντερμπέντ έχει αρκετά μουσεία, προτιμήστε το εξαιρετικό μουσείο Χαλιού, το αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο.

  10. Οπωσδήποτε να πάτε για μπάνιο στις κοντινές, εξαιρετικές παραλίες της Κασπίας Θάλασσας με άμμο και κογχύλια.

   11. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή στο χωριό Kubachi, κέντρο παραδοσιακής επεξεργασίας του ασημιού. Οι ρίζες του χωριού περιπλέκονται με τους τεχνίτες από το στρατό του Μέγα Αλέξανδρου μέχρι και των Γενοβέζων του Μεσαίωνα!

                                                                         


























































































                                                                             





















                                                                     

                                                                               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου