Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Χάγη (The Hague)

Η Χάγη (The Hague) είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Ολλανδίας και βρίσκεται στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας. Η οικισμός δημιουργήθηκε το 1248 και από το 1581 εκεί βρίσκεται η κυβέρνηση των Ενωμένων Πολιτειών της Ολλανδίας. Οι μεγάλες πόλεις δίπλα της (Delft , Leiden και Dordrecht ) εμπόδιζαν η Χάγη να πάρει το στάτους της πόλης και να χτιστούν τείχη. Αυτό έγινε μόλις το 1806 κατά της διάρκειας της Γαλλικής κατοχής. Από το 1850 η Χάγη γρήγορα επεκτάθηκε για αυτό και η επικρατούσα αρχιτεκτονική των κτηρίων είναι του 19ου και 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου υπέστη μεγάλες καταστροφές  από τους Γερμανούς λόγω κατεδαφίσεων. Αυτό συνέβει επειδή δια μέσω της πόλης πέρασε «Ο Τοίχος του Ατλαντικού», το τεράστιο αμυντικό έργο των Ναζί για να αποτραπεί κάθε απόβαση από τη θάλασσα. Διαφέρει από τις άλλες ολλανδικές πόλεις επειδή δεν έχει κανάλια,  που σχεδόν  αποξηράνθηκαν στο τέλος της δεκαετίας του 1800. Στη Χάγη βρίσκεται το EUROPOL και το Διεθνές Δικαστήριο. Εύκολη η πρόσβαση στη πόλη, απέχει 50 λεπτά οδικώς από το Άμστερνταμ και 2 ώρες από τις Βρυξέλλες.

1.     Το κυριότερο αξιοθέατο της Χάγης είναι το ιστορικό κέντρο της και η μικρή παλιά πόλη. Το συγκρότημα Binnenhof, το ανάκτορο του δούκα το Ridderzaal και η πλατεία Plein με το άγαλμα του Γουλιέλμου της Οράγγης είναι το παλιότερο μέρος της Ολλανδικής Πρωτεύουσας.
  1. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το ανάκτορο Μαουριτχάους, κτίσμα του 1631, όπου βρίσκεται η συλλογή των έργων τέχνης των Ολλανδών Ζωγράφων με τα αριστουργήματα του Ρέμπραντ και τη «Μόνα Λίζα του Βορρά» του Βερμέερ.
  2. Περιπλανηθήτε μέσα στα όμορφα σοκάκια της παλιάς πόλης της Χάγης με τα μεσαιωνικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ ρυθμού κτήρια. Δείτε  τα μικρά διώροφα (συνήθως) σπίτια και εξερευνήστε την οδό Denneweg, με μαγαζιά αντίκας, με παραδοσιακά εστιατόρια και με τα 2 από τα λίγα κανάλια της Χάγης που απέμεναν.
  3. Πολύ ενδιαφέρον είναι να συγκρίνετε το Παλιό Δημαρχείο της Χάγης του 15ου αιώνα με το καινούριο φουτουριστικό κτήριο του Νέου Δημαρχείου, κτήριο του 1990. Και τα δύο θα σας εντυπωσιάσουν.
  4. Εξερευνήστε την περιοχή Statenkwartier, δείτε το επιβλητικό λόγου μεγέθους και σχήματος κάστρο, το Παλάτι της Ειρήνης, που είναι η έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, έργο του 1913 με την χορηγία του Andrew Carnegie .
  5. Δείτε τα δυο ασυνήθιστα και πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Χάγης: την πανόραμα Mesdag, έργο του ζωγράφου Hendrik William Mesdag του 1881, μήκους 120 μέτρων και ύψους 14 μέτρων και τη μικρογραφία Ευρωπαϊκών αξιοθέατων, 25 φορές μικρότερων των κανονικών διαστάσεων, το Madurodam.
  6. Η  Χάγη έχει πολλά και διάφορα  μουσεία, επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Μαουριτχάους, το μουσείο Bredius με ασήμι και πορσελάνη, το μουσείο de Gevangenroort  που βρίσκεται σε κτίριο παλιάς φυλακής.
  7. Οπωσδήποτε δείτε το φαντασμαγορικό πάρκο Lande Voorhout με τα περίεργα αγάλματα, κάντε βαρκάδα στα κανάλια και στη παραλία της Χάγης και θαυμάστε το ανάκτορο της Ολλανδικής δυναστείας της Οράγγης.
  8. Στη Χάγη γίνονται μεγάλα και πολύ γνωστά φεστιβάλ της Ευρώπης, όπως Τζαζ , το Ασιατικό φεστιβάλ, το Firework φεστιβάλ και πολλά άλλα.
  9. Όταν θα είστε στη Χάγη δοκιμάστε το παραδοσιακό κέικ Haagsche Brood και πολλά σάντουιτς με παστή ρέγκα.
  10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια ημερησία εκδρομή σε μια από της μεγαλύτερης παραλίες της Ευρώπης –το Scheveningen, με 9 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις.  
  11.  
                                                                













































































                                                                              


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου