Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Μπρασόβ (Brasov)



Το Μπρασόβ (Brasov) είναι μια μεσαιωνική ρουμάνικη πόλη που κτίστηκε το 1211 από Τεύτονες Ιππότες  ως κάστρο Kronstadt.  Η θέση της πόλης ήταν γνωστή από την Παλαιολιθική εποχή, και υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή οι τύμβοι των Δάκων και τα ρωμαϊκά κτίσματα . Η ιδιαίτερη, για τα Βαλκάνια, αρχιτεκτονική της πόλης οφείλεται στους Σάξονες της Τρανσυλβάνιας. Τους Σάξονες τους κάλεσαν στη περιοχή οι Ούγγροι  Βασιλιάδες από τον 12ο μέχρι 14ο αιώνα για φτιάξουν ορυχεία και να καλλιεργήσουν τη γη της Τρανσυλβάνιας, υπερασπίζοντας την παράλληλα. Οι Γερμανοί έποικοι της πόλης ανάπτυξαν το εμπόριο και τη βιοτεχνία και μαζί με τη στρατηγική θέση στο δρόμο μεταξύ της Δύσης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το Μπρασόβ γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Στη πόλη λειτούργησε το 1535 το πρώτο τυπογραφείο της Ρουμανίας και το 1559 το πρώτο σχολείο, έργα του Johanes Honter, γερμανικής καταγωγής επιστήμονα και θεολόγο. Μετά από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μπρασόβ όπως και η όλη Τρανσυλβανία, ενώθηκαν με την Ρουμανία και έκτοτε ακολούθησε την τύχη της χώρας. Το 1987 στη πόλη ξεκίνησε η πρώτη αποτυχημένη εξέγερση κατά του καθεστώτος του Τσαουσέσκου. Σχετικά εύκολη είναι η πρόσβαση στο Μπρασόβ, απέχει 2.5 ώρες οδικώς από την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι. 

    1.  Το κυριότερο αξιοθέατο του Μπρασόβ είναι η Παλιά Πόλη του, με την ξεχωριστή σαξονική αρχιτεκτονική των κτιρίων του μαζί με τα στενά σοκάκια της παλιότερα βουλγάρικής και ύστερα ρουμανικής συνοικίας της πόλης, Scheii Brasovului.

   2. Περιπλανηθείτε στα καλντερίμια της παλιάς  πόλης, δείτε την πύλη εισόδου της Αγίας Αικατερίνης σε σχήμα κάστρου και ψάξτε και βρείτε (δύσκολα) την στενότερη οδό της Ευρώπης, πλάτους 1.5 μέτρου, την Strada Sforii .

   3. Καθίστε για ένα καφέ στη κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης, την Piata Statului, απολαύστε τη θέα του Παλιού και Νυν Δημαρχείου της πόλης, κτίσμα του 1420 και το Hirscher House, κτήριο αναγεννησιακού ρυθμού κτισμένο το 1545.

   4. Εξερευνήστε τις παλιές οχυρώσεις της πόλης, ξεκινώντας από το κάστρο της πόλης και δείτε τον Λευκό και Μαύρο Πύργο, τους προμαχώνες και το εντυπωσιακό  αμυντικό τοίχο, 12 μέτρων ύψους και 4 μέτρων πλάτους.

   5. Θαυμάστε την μεγαλύτερη στην Ανατολική Ευρώπη εκκλησία γοτθικού ρυθμού,  τη «Μαύρη Εκκλησία», κτισμένη την περίοδο από το 1385 μέχρι 1477 από τους Γερμανούς Λουθηρανούς. 

   6. Δείτε το πρώτο ρουμάνικό σχολείου του 1559 και το πρώτο τυπογραφείο του 1535, έργα του μεγάλου θεολόγου και επιστήμονα Johanes Honter.

   7. Επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στον ιστό της πόλης με όμορφες εξωτερικές τοιχογραφίες. Εξερευνήστε το παλιό νεκροταφείο του μοναστηρίου με τους τάφους παλιών ηγεμόνων της περιοχής.

   8. Ανεβείτε με το τελεφερίκ στο λόφο Mt Tampa, ύψους 940 μέτρων και απολαύστε τη θέα ολόκληρης της περιοχής δηλαδή την Παλιά και Νέα Πόλη του Μπρασόβ. Διπλά υπάρχουν και τα τεράστια γράμματα με το όνομα της πόλης του στυλ του HOLLYWOOD. Τον χειμώνα επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρου του Μπρασόβ, την Poiana Brasov.

   9. Αν είστε στο Μπρασόβ στο τέλος του Σεπτέμβρη, θα δείτε την εξαιρετική μικρογραφία του Brasov Oktoberfest, ενός φεστιβάλ μπίρας που κρατεί τις παραδόσεις των Σαξόνων κατοίκων της πόλης. Επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ με τα ιπποτικά τουρνουά και άλλες δραστηριότητες με στολές του Μεσαίωνα στις αρχές του καλοκαιριού.

  10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια μικρή εκδρομή στο Κάστρο του Μπράν, που σύμφωνα με την παράδοση χωρίς ιστορικές αποδείξεις, ήταν η βάση του Βλάντ Δράκουλα!

                                                    
                                                                      

























































































































                                                                         









2 σχόλια:

  1. Κάνεις αναρτήσεις που με φέρνουν χρόνια πίσω στην παιδική μου ηλικία. Αναμνήσεις από την εποχή που ήμουν ακόμα μαθητής και όταν μπορούσαμε πηγαίναμε εκδρομές στο Μπρασόβ. Πόλη ωραία πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή