Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Βερολίνο (Berlin)

Το Βερολίνο (Berlin) είναι η πρωτεύουσα της Γερμανίας και η μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, μία από της καλύτερες Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις όσο αφορά την  ποιότητα ζωής. Οι πρώτες αναφορές για τη πόλη χρονολογούνται τον 13ο αιώνα και αναφέρουν την ένωση 4 οικισμών στο ποταμό Σπρέε. Από το 1701 το Βερολίνο γίνεται η πρωτεύουσα της Πρωσίας και από το 1871 της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Πολυπόθητη είναι η ιστορία της πόλης στο εικοστό αιώνα. Από την Δημοκρατία της Βαϊμαρης  μέχρι την άνοδο του φασισμού στην εξουσία το 1933. Η Μάχη του Βερολίνου το 1945 μεταξύ των Σοβιετικών και ναζιστικών στρατευμάτων σηματοδότησε το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Από το 1945 το Βερολίνο είναι διαιρεμένο σε 4 ζώνες κατοχής από τις Συμμαχικές Δυνάμεις- Νικήτριες. Το 1948 στην έναρξη του Ψυχρού Πολέμου μετά από το οικονομικό αποκλεισμό του Βερολίνου από τους Σοβιετικούς ξεκίνησε η διαίρεση της πόλης. Το Ανατολικό Βερολίνο έγινε η πρωτεύουσα της Ανατολικής Γερμανίας ( DDR) και το Δυτικό Βερολίνο έγινε ανεξάρτητη πόλη, περικυκλωμένη από το άλλο κράτος. Με αποτέλεσμα το 1961 να δημιουργηθεί το περιβόητο Τείχος του Βερολίνου. Το 1989 μετά από τις διαδηλώσεις έγινε η κατάρρευση του Τείχος και την επανένωση των 2 Γερμανιών και το Βερολίνο έγινε ξανά η πρωτεύουσα. Σήμερα είναι η καλύτερη Ευρωπαϊκή πόλη για την ποιότητα ζωής, με πολλά πάρκα, ποδηλατοδρόμους και τα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς. Είναι μεγάλο πολιτιστικό κέντρο, η αρχιτεκτονική της πόλης διαθέτει όλους τους ρυθμούς, από Αναγεννησιακό μέχρι το Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό  και συμπεριλαμβάνεται το κέντρο της  στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εύκολη είναι η πρόσβαση στο Βερολίνο, απέχει 2,5 ώρες αεροπορικώς από την Αθήνα.



1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Βερολίνου είναι το ιστορικό κέντρο, Mitte, που ξεκινάει από το Νησί των Μουσείων, συνεχίζεται γύρο από την κεντρική οδό Unter den Linden. Δείτε το ανσάμπλ των βασιλικών ανακτόρων, την όπερα και την εκκλησίας της Αγίας Γιαντβίγας.
2. Απέναντι δεσπόζει της πόλης ο Καθεδρικός Ναός, τεράστια εκκλησία με όμορφη μωσαϊκή και όργανο. Περπατώντας λίγο πιο δυτικά βρίσκεις το σήμα κατατεθέν της πόλης, η Πύλη του Βρανδεμβούργου και το γερμανικό κοινοβούλιο, Reichstag, με το γυάλινο τρούλο.
3. Συνεχίζοντας την εξερεύνηση, αμέσως μετά από τη πύλη του Βρανδεμβούργου ξεκινάει ο Tiergarten, ένα τεράστιο πάρκο, ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Στο κέντρο του πάρκου βρίσκεται πανέμορφο μνημείο της Νίκης, στη μνήμη των νικών της Πρωσίας του 19ου αιώνα.
4. Επισκεφτείτε την εξαιρετική πλατεία Gendarmenmarkt, με της δυο δίδυμες προτεσταντικές εκκλησίες του 18ου αιώνα, την Γαλλική (λόγω προσελεύσεις 15.000 ουγενότων το 1685)  και την  Γερμανική. Μαζί με το Μέγαρο Μουσικής του 19ου αιώνα αποτελούν ίσως την ομορφότερη πλατεία της Γερμανίας.
5. Εξερευνήστε την AlexanderPlatz, με το πύργο της τηλεόρασης, ύψους 368 μέτρων, το Κόκκινο Δημαρχείο της Πόλης, την παλιά περιοχή Nikolaiviertel , με γραφικά σπιτάκια, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το όμορφο άγαλμα του Αγίου Γεωργίου  όπως και την ανερχόμενη τουριστικά περιοχή Ανατολικού Βερολίνου: Prenzlauer Berg. Κάντε επίσης  μια βόλτα στο Karl Marx Allee, με εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής σοσιαλιστικού ρεαλισμού.
6. Μην ξεχάσετε να πάτε στην πιο ακριβή και πανέμορφη περιοχή του Δυτικού Βερολίνου, το Kurfurstendamm, με εξαιρετικά κτήρια του 19ου αιώνα, με την βομβαρδισμένη εκκλησία του Kaiser Wilhelm, εκεί  βρίσκεται  ένα από τους καλύτερους  Ζωολογικούς κήπους  του κόσμου.
7. Στη περιοχή του Δυτικού Βερολίνου δείτε το πανέμορφο ανάκτορο Shsloss Charlottenburg, με τον εξαιρετικό κήπο, τα κανάλια και εσωτερική διακόσμηση.
8. Μην ξεχάσατε να πάτε μια βόλτα στην διασημότερη πλατεία Potsdammer Platz, με τους ουρανοξύστες , και να ανεβείτε στη PanoramaPukt, η θέα του Βερολίνου από ψηλά θα σας μένει αξέχαστη.
9. Λίγο πιο έξω από το κέντρο δείτε το φρούριο Spandau, εξαιρετικό δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, κάντε μια βαρκάδα στο ποταμό Spree να δείτε το Molecular Mans, πάρτε το υπέργειο S-Bahn από το AlexanderPlatz μέχρι το Zoo, θα δείτε σχεδόν όλα τα αξιοθέατα του κέντρου του Βερολίνου από ψηλά.

10. Αυτή η πόλη έχει τόσα πολλά πράγματα για να δει ένας ταξιδιώτης, που δεν είναι εφικτό να τα αναφέρω όλα σε μια ανάρτηση 10 σημείων, για αυτό θα ακολουθήσουν άλλες δυο για μια έστω πιο σφαιρική εικόνα. Υπάρχουν όμως αρκετοί ταξιδιωτικοί οδηγοί του Βερολίνου, για όλα τα ήδη δραστηριοτήτων, ειδικά των πολιτιστικών , όπως και πολλά αναλυτικά site στο διαδίκτυο. 

                                                                     
                                                                     




























                                                                           











                                                                         





















































































6 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατρέ,οι φωτογραφίες καταπληκτικές.
    ..και όχι μόνον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠίθανη δουλειά με πανέμορφες φωτογραφίες /καλλιτεχνικές! Θεωρώ ότι είσαι γεμάτος εμπειρία και γνώση! Φοβερές αποδράσεις! Στην Ευρώπη έχω ταξιδέψει αρκετά όμως στη Ρωσία δεν πήγαμε και το μετάνιωσα. Ευτυχώς πήγε η κόρη μου! Να είσαι πάντα ταξιδευτής και να γυρνάς γεμάτος φωτογραφικές απεικονήσεις για όλους εμάς που θαυμάζουμε ένα ακόμα ταλέντο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή