Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Λιέγη (Liege)

Η Λιέγη (Liege) είναι η μεγαλύτερη πόλη της Βαλλωνίας του Βελγίου, που βρίσκεται στην ένωση των ποταμών Μεύση και Ούρτ. Ο οικισμός είναι γνωστός από τους Ρωμαίους με το όνομα Leodius και εκεί το 705 μ.Χ σκοτώθηκε ο ιδιαίτερα αγαπητός άγιος της Καθολικής Εκκλησίας ο Saint Lambert. Τον Μεσαίωνα υπήρξε έντονος ανταγωνισμός στη πόλη μεταξύ των ευγενών, των κληρικών και των συντεχνιών με πολλές εξεγέρσεις. Ο «Χρυσός Αιώνας» ξεκίνησε για την Λιέγη από το 16ο αιώνα, όταν η πόλη έγινε μεγάλο κέντρο οπλουργίας και τον 19ο αιώνα η Λιέγη ήδη ήταν σύγχρονο κέντρο παραγωγής σε ατσάλι. Η Λιέγη το 1830 έγινε «η καρδιά» του αγώνα για την ανεξαρτησία του Βελγίου. Στους δυο παγκόσμιους πολέμους η πόλη γνώρισε την γερμανική κατοχή, και η πολιορκία των οχυρών της Λιέγης στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και η αργοπορία των Γερμανών έσωσε την Γαλλία από την γρήγορη ήττα. Σχετικά εύκολη είναι η πρόσβαση στη Λιέγη, απέχει μόνο 1 ώρα οδικώς από τις Βρυξέλλες και 1,5 ώρα από το Ντίσελντορφ. 

 1. Το κυριότερο αξιοθέατο της Λιέγης είναι η Παλιά Πόλη της, που έμεινε σχεδόν ακέραια στο πέρασμα του χρόνου. Εξερευνήστε τις πέντε ιστορικές συνοικίες της πόλης με τα όμορφα σοκάκια και την αρχιτεκτονική γοτθικού και Αναγεννησιακού ρυθμού.

  2. Περπατήστε στην κεντρική πλατεία της πόλης Place Saint Lambert, όπου παλιά υπήρχε μια ομώνυμη εκκλησία, κατεβείτε στο υπόγειο μουσείο Archeoforum και δείτε τα απομεινάρια της και την αρχαία ρωμαϊκή αγορά.

  3. Μπείτε στο ανάκτορο των Πριγκίπων-Επισκόπων, κτίσμα πολλών αιώνων και πολλών ρυθμών, από το 1505 με γοτθικό ρυθμό μέχρι το 1848 και θαυμάστε την πρόσοψη του κτηρίου που έχει στοιχεία Ιταλικής και Γαλλικής Αναγέννησης.

  4. Επισκεφτείτε το Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, εξαιρετικής ομορφιάς γοτθική εκκλησία, με ιδιαίτερη εσωτερική διακόσμηση και οπωσδήποτε κατεβείτε με ξενάγηση στο θησαυροφυλάκιο του Ναού.

  5. Στη Λιέγη υπάρχουν πολλές εκκλησίες, ξεχωρίζουν όμως δυο, η εκκλησία Ρωμανό-σαξονικού ρυθμού του Αγίου Βαρθολομαίου, κτίσμα του 1118  και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, του 1246, γοτθικού ρυθμού.

  6. Ανεβείτε τα 373 σκαλιά της ιστορικής σκάλας Montagne de Bueren, που οδηγεί στο κάστρο της Λιέγης και διακοσμείται συχνά με άνθη και περιπλανηθείτε στο κάστρο της Λιέγης, που στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη της μάχης για τη Γαλλία..

  7. Η Λιέγη έχει πολλά μουσεία, προτιμήστε το μουσείο Curtius Palace, το Πολεμικό Μουσείο και το Museum of Wallon Life. Μην ξεχάσετε να δείτε την Όπερα της πόλης και τον φαντασμαγορικό σταθμό τρένων κτισμένο το 2009, έργο του διάσημου Καλατράβα.

  8. Η Λιέγη έχει πολύ ενδιαφέρον καρναβάλι, με τις μεγάλες παραδοσιακές κούκλες να πρωταγωνιστούν, όπως και οργανώνει όμορφα φεστιβάλ: Fetes de Wallonie το Σεπτέμβρη και  Foire d΄Octobre του Οκτώβρη.

  9. Όταν θα είστε στη πόλη, μην ξεχάσετε να αγοράσετε τις παραδοσιακές μαριονέτες και να δοκιμάσετε τα Gaufre de Liege, την πασίγνωστη βάφλα, τις Bouketes, σκούρες κρέπες, το σιρόπι Sirop de Liege και «μυρωδικό» τυρί “Herve”.

  10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια μονοήμερη εκδρομή στο Jehay Castle, εξαιρετικό δείγμα Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.

                                                          
                                                                     









































































































2 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμο, ευχαριστώ. Μήπως υπάρχουν αντίστοιχα για Γάνδη, Αμβέρσα και Μπρυζ? Θα ταξιδέψω εκεί τέλη Νοέμβρη .
    Χρ. Παπαβασιλείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλα σας λογια! Για όλες τις πολεις , που αναφερθήκατε υπαρχουν αντιστοιχες αναρτήσεις! Μπήτε στη κεντρική σελίδα του Blog κ στη δεξια στήλη ψάξτε ανοίγοντας , νομιζω ειναι στις αρχες του 2016 η το Brugge στο τελος του 2015.

      Διαγραφή