Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Αρχάγγελος ( Arhangelsk)

Το Αρχάγγελσκ ή Αρχάγγελος ( Arhangelsk) είναι η μία από της σημαντικότερες πόλεις του Ρωσικού Δυτικού Βορρά και μεγάλο εμπορικό λιμάνι στον δέλτα του  ποταμού Βόρεια Ντβινά  κοντά στη εκβολή του στη Λευκή Θάλασσα . Ιδρύθηκε το 1584 με την εντολή του Ιβάν του Τρομερού και για 200 χρόνια υπήρξε το σημαντικότερο λιμάνι της Ρωσίας στο εμπόριο με τη Δύση. Το Αρχάγγελσκ είναι ο σημαντικότερος σταθμός του Βόρειου Διαδρόμου , του κοντινότερου δρόμου από το Ατλαντικό σε Ειρηνικό Ωκεανό. Η πόλη δέχτηκε  κατοχή από τις δυνάμεις της Αντάντ το 1918-1920 και ήταν μαζί με το Μούρμανσκ το  λιμάνι αποδοχής βοήθειας από τους συμμάχους στο 2 Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Αρχάγελσκ ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη παραδοσιακή ξύλινη αρχιτεκτονική των σπιτιών του 19 αιώνα. Η πόλη είναι η μεγαλύτερη βάση του στόλου των παγοθραυστικών του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού και το προπύργιο της Ρωσίας  για την εξερεύνηση της Αρκτικής. Το  Αρχάγγελσκ είναι αδελφοποιημένη πόλη με τον Πειραιά. Σχετικά  δύσκολη είναι η πρόσβαση, απέχει  1, 5 ώρα από την Αγία Πετρούπολη και 2 ώρες από τη Μόσχα αεροπορικώς. 



1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Αρχάγελσκ είναι η ξύλινη αρχιτεκτονική των σπιτιών της πόλης, ιδιαίτερα διατηρημένη στην κεντρική πεζόδρομιμένη λεωφόρο Chumbarova-Luchinskogo.

2. Θαυμάστε τα παραδοσιακά σπίτια του 19 αιώνα με ιδιαίτερη διαρίθμηση, όμορφη ξυλόγλυπτη διακοσμήση και περπατήστε κατά μήκος της λεωφόρου με ενδιαφέροντα αγάλματα από την ρωσική λαϊκή παράδοση. Δείτε το ψηλότερο ξύλινο σπίτι , ύψος 38 μέτρα, έργο του Νικόλαου Σουτιάγινα, γραμμένο στο βιβλίο του Γίννες.

3. Περπατήστε στη όχθη της Βόρειας Ντβίνας και δείτε το παγοθραυστικό στόλο ατμοκίνητων πλοίων όπως και το Gostiniy Dvor, εμπορικό και αμυντικό κτήριο του 17 αιώνα, μοναδικό που απέμενε από της οχυρώσεις της πόλης.

4.Θαυμάστε τις πανέμορφες ορθόδοξες εκκλησίες της πόλης: το Καθεδρικό του Αρχάγγελου Μιχαήλ, του Προφήτη Ηλία, του Ζωσίμα , της Κοίμησης Θεοτόκου και πολλές άλλες.

5. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στη νέα πόλη, να δείτε τα κτήρια , κτισμένα με το ρυθμό του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, να δείτε την όμορφη κεντρική πλατεία της πόλης με το κτήριο του Δημαρχείου και το άγαλμα του Μέγα Πέτρου.

6. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν ενδιαφέροντα εκθέματα, το βρετανικό τανκ 1 Παγκόσμιου Πολέμου Mark IV, Σοβιετικό τανκ Ιωσήφ Στάλιν 3 του 2 Παγκόσμιου Πολέμου, το μνημείου της φώκιας, που έσωσε με το κρέας και το λίπος του πολλούς κατοίκους όχι μόνο  του Αρχάγγελσκ αλλά και  της πολιορκημένης Αγίας Πετρούπολης, το μνημείο  ναυτoπαίδων του 2 Παγκόσμιου Πολέμου, το μνημείο του εκτροφέα των τάρανδων  και αρκετά άλλα.

7. Η πόλη έχει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Ρωσικού Βορρά και έχει άνω των 20 μουσείων. Προτιμήστε το Βόρειο Ναυτικό Μουσείο,  το Fine Arts Museum και το μουσείο του 2 Παγκόσμιου Πολέμου.

8.Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε το Ανοιχτό Μουσείο Παραδοσιακής  Ξύλινης Αρχιτεκτονικής “ Malye Karely”. Οι τεράστιες περίτεχνες ξύλινες εκκλησίες, πύργοι, ανεμόμυλοι , παραδοσιακά σπίτια θα σας εντυπωσιάσουν.

9. Αν είστε στο Αρχάγγελο το χειμώνα και κάνει αρκετό κρύο έξω τη νύχτα και είστε τυχεροί, μπορείτε να δείτε το εκπληκτικό Βόρειο Σέλας.

10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια κοντινή μονοήμερη εκδρομή στο Zaostrovie, μικρό χωριό με 2 εξαιρετικές εκκλησίες, μια ξύλινη του 1688 και μια πέτρινη, κτίσμα του 1827 , εξαιρετικής ομορφιάς.

                                                                    



























                                                                                 









































                                                                              

                                                                          





                                                                           










































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου