Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Σόφια (Sofia)

Η Σόφια (Sofia) είναι η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και η μια από της αρχαιότερες Ευρωπαϊκής πόλεις. Ο οικίσμος είναι γνωστός από την Παλαιολιθική εποχή και η αρχαιότερη αναφορά στη πόλη της Θρακικής φυλής των Σάρδων χρονολογείται από το 7ο αιώνα π.Χ. Κατά τη ρωμαϊκή κατοχή η πόλη παίρνει το όνομα Ούλπια Σερδική και με το όνομα Σρέντετς επικρατεί στα σλάβικα φύλα και χρησιμοποιείται ανεπίσημα μέχρι και του 20ο αιώνα. Οι 2 Ρωμαίοι αυτοκράτορες, ο Αυρηλιανός και ο Γαλέριος ήταν από τη Σόφια. Βυζαντινή ονομασία της πόλης συνδέεται με την πρώτη εκκλησία της Αγίας Σοφίας και η πόλη στο μεσαίωνα αποτελούσε το Μήλο της Έριδας μεταξύ των Βυζαντινών, Ρώσων και Βουλγάρων. Από το 1382 η Σόφια κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και απελευθερώθηκε το 1878 από το ρώσικο αυτοκρατορικό στρατό το 1878. Στο Β' Βαλκανικό Πόλεμο η Σόφια παραλίγο να γνωρίσει την κατοχή από τον ρουμάνικο στρατό και στο 2ο Παγκόσμιο πόλεμο λόγω συμμαχίας με τη Ναζιστική Γερμανία η Σόφια υπέστη βομβαρδισμούς των συμμάχων μέχρι το 1944 όταν η Βουλγαρία αλλάζει πλευρά. Σήμερα η Σόφια είναι πολύ όμορφη και ιδιαίτερη πόλη των Βαλκανίων με πολλούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, από τα ρωμαϊκά και βυζαντινά ,οθωμανικά, μέχρι και σοσιαλιστικό ρεαλισμό και της  μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής. Πολύ εύκολη είναι η Πρόσβαση στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, απέχει μόλις 1 ώρα αεροπορικώς, 8 ώρες οδικώς από την Αθήνα και 3,5 ώρες οδικώς από τη Θεσσαλονίκη. 

    1. Το κυριότερο αξιοθέατο της Σόφιας είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης, με αρχιτεκτονικά στοιχεία πολλών εποχών, από την Ρωμαϊκή κυριαρχία και το Βυζάντιο μέχρι το σοσιαλιστικό ρεαλισμό και την σύγχρονη παρέμβαση.

   2. Στο πιο ψηλό σημείο της Σόφιας δεσπόζει της πόλης η δεύτερη μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία των Βαλκανίων, ο Καθεδρικός Ναός του Αλέξανδρου Νέβσκιι, χτισμένο το 1912 στη μνήμη των 200.000 Ρώσων στρατιωτών που πέσανε στο Ρωσικό-Τουρκικό Πολέμιο 1878-1879 που τελείωσε με την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από το τούρκικο ζυγό.

   3. Ο Ναός του Αλεξάνδρου Νέβσκι είναι κτισμένος με το Νέο-Βυζαντινό ρυθμό, έχει ύψος 54 μέτρα, έκταση 3.170 τετραγωνικά  μέτρα και δέχεται μέσα από 5000 έως 10.000 πιστούς.

   4. Θαυμάστε της παλιές βυζαντινές εκκλησίες: την Αγία Σοφία του 6ου αιώνα την Boyana, ασυνήθιστο κτίσμα του 6ου αιώνα, την αρχαιότερη εκκλησία της Βουλγαρίας και το παλιότερο κτήριο της Σόφιας, ο Άγιος Γεώργιος-Ροτόντα, του 4ου αιώνα και την St. Petka, μια εκκλησία του 11ου αιώνα, ενσωματωμένη με εξαιρετικό τρόπο στο οικοδομικό ιστό της σύγχρονης πόλης.

   5. Δείτε στο κέντρο της πόλης την Αρχαία Σερδική, άριστα ενσωματωμένη στο σύγχρονο ιστό της πόλης. Απολαύστε μια βόλτα στους μεγάλους πεζοδρόμους στη Σόφια, και δείτε ενδιαφέροντα μνημεία, όπως του τσάρου Σαμουήλ, του Ρώσου Τσάρου-Απελευθερωτή Αλέξανδρου του Δεύτερου, της Αγίας Σοφίας .

   6. Προσέξτε στο κέντρο της πόλης το ανσάμπλ 3 τεράστιων κτηρίων σοσιαλιστικού ρεαλισμού, το Largo , επισκεφτείτε το ανοιχτό μουσείο του σοσιαλιστικής τέχνης με ασυνήθιστα εκθέματα και δείτε τα μνημεία του Αγνώστου Στρατιώτη και του Κόκκινου Στρατού.

   7. Δείτε επίσης τo τζαμί του 16ου αιώνα, το Banya Bashi, την Εβραϊκή Συναγωγή του 19ου αιώνα, το μαυσωλείο του πρίγκιπα Battenberg, την ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τον καθεδρικό ναό Sveta Nedeliy.

   8. Θαυμάστε επίσης πανέμορφα κτήρια του 19ου αιώνα, την Εθνική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, το Χειμερινό και το Θερινό Ανάκτορο των τσάρων της Βουλγαρίας , μην ξεχάσετε να δείτε τις 2 γέφυρες: των Λεοντών και των Αετών

   9. Στη Σόφια υπάρχουν πολλά μουσεία, προτιμήστε το μουσείο της Ιστορίας της Βουλγαρίας με την συλλογή του χρυσού των Θρακών , του Panagyirishte Treasure με τα 9 χρυσά αριστουργηματικά αντικείμενα βάρους 7 κιλών.

   10. Για το «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια ασυνήθιστη εκδρομή: να ακολουθήσει την «Άγιο Βουνό της Σόφιας», την αλυσίδα των 20 μοναστηριών που λειτουργούν (από τα 40 που υπήρχαν πριν από μερικές  αιώνες) και περικυκλώνουν την Σόφια, ξεκινώντας από το Dragalevtsi Monastery της Παναγίας στο βουνό Vitosha.


                                                                     
                                                                   







































































































                                                                             



                                                                               


                                                               





























































































































                                                                   

                                                                   






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου