Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Άμστερνταμ ( Amsterdam)


Το Άμστερνταμ ( Amsterdam)  είναι η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Άμστελ στη Βόρεια Θάλασσα. Η πόλη είναι γνωστή από το 1200 ως οικισμός των ψαράδων και το 1275 υπάρχει η πρώτη γραπτή αναφορά για το Άμστερνταμ. Από το 1585 έως το 1648 υπήρξε η Χρυσή Εποχή της πόλης, που με συνδυασμό της έλευσης μεγάλων πληθυσμών  των προτεσταντών και εβραίων και συσσώρευση μεγάλου πλούτου έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του Άμστερνταμ. Ανοίχτηκε  το περίφημό δίκτυο των καναλιών, κτιστήκαν εντυπωσιακά κτίρια, δημιουργήθηκε η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών και έγινε μεγάλη άνθηση των τεχνών και της επιστήμης. Ως Χανσεατική πόλη από το μεσαίωνα ακόμα, το Άμστερνταμ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης  με μεγάλη ανάμιξη των πληθυσμών. Στο 2o Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη γνώρισε γερμανική κατοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 110.000 κάτοικοι της, ειδικά εβραϊκής καταγωγής. Το ημερολόγιο ενός κοριτσιού, της Άννας Φρανκ  ανατριχιαστικά περιγράφει αυτή την ζοφερή εποχή.  Το Άμστερνταμ διαθέτει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική που σε συνδυασμό με τα κανάλια και τις γέφυρες δημιουργούν ένα ασυνήθιστο και μοναδικό οικιστικό ανσάμπλ. Εύκολη είναι η πρόσβαση στο Άμστερνταμ, απέχει 3 ώρες αεροπορικώς από την Αθήνα.

 



   1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Άμστερνταμ είναι η μεσαιωνική παλιά πόλη της, με τα πανέμορφα και γραφικά σπίτια του 14ου , 15ου και του 16ου αιώνα, που βρίσκονται στις όχθες πολλών καναλιών.


   2. Το δεύτερο κύριο αξιοθέατο του Άμστερνταμ, είναι το δίκτυο καναλιών, που ανοίχτηκαν το 17ο αιώνα κατά την διάρκεια του Χρυσού Αιώνα της πόλης και αποτελούν μαζί με τα ιστορικά και παλιά κτίρια είναι μοναδικό ανσάμπλ.


   3. Περπατήστε στις όχθες των καναλιών και των περίπου 500 γεφυρών της παλιάς πόλης , κάντε βαρκάδα στο δίκτυο των μεγαλύτερων καναλιών για να δείτε την εικόνα της πόλης εν πλώ.


   4. Θαυμάστε τις 5 πανέμορφες εκκλησίες της Ολλανδικής πρωτεύουσας : την Παλιά Oude Kerk , κτίσμα του 1306, την Νέα  Nieuwe Kerk του 15ου αιώνα, την ZuideKerk , κτισμένη του 1611,  Noorderkerk, κτίσμα του  1623 και την Westerkerk , κτισμένη το 1631.


   5. Δείτε τα μνημειακά κτήρια του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού, Het Central , του  1889 , το κτήριο Westergosfabriek,  κτήριο του 1885 κτισμένο με μοντέρνο Αναγεννησιακό ρυθμό, παλιός σταθμός διανομής του φυσικού αερίου και το Waad, μια παλία πύλη εισόδο στη πόλη.

   6. Μην ξεχάσετε να πάτε μια βόλτα και να μπείτε με ξενάγηση στο Βασιλικό Ανάκτορο της Ολλανδικής Μοναρχίας, που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο κόσμο. Κτίριο του 1665, κτισμένο με το Ολλανδικό Κλασσικό ρυθμό στην Χρυσή Εποχή ξεχωρίζει με την εντυπωσιακή εξωτερική και εσωτερική διακόσμηση.

   7. Εξερευνήστε τις 2 παλιότερες περιοχές του Άμστερνταμ, to Begijnhof , την περιοχή του κτίστηκε το 1346 γύρο από το μοναστήρι των λαϊκών μοναχών και το Nieywendammedisk, μια περιοχή με τα ξύλινα  σπίτια του 16ου αιώνα με πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Μια ξεχωριστή εμπειρία αποτελέι η επίσκεψη  στο Red Ligth District, στη περιοχή των "Κόκκινων Φαναριών" με τις διάσημες "ζωντανές βιτρίνες" και ερωτικά show.

   8. Το Άμστερνταμ είναι πόλη με πολύ πράσινο , κάντε βόλτα στα δύο τεράστια πάρκα της στο Vondelpark στο Βορρά και στο Plantage, απολαμβάνοντας τις όμορφες τουλίπες να ανθίζουν.

   9.  Στην Ολλανδική πρωτεύουσα γίνονται πάρα πολλα φεστιβάλ και εκδηλώσεις κάθε μήνα του χρόνου, προτιμείστε να δείτε τη μέρα του Βασιλιά στις 27 Απριλίου, το φεστιβάλ της τουλίπας τον Μάιο,το Amsterdam Canal Parade,  το Amsterdam Light Festival στο τέλος του Δεκέμβρη και αρχές του Ιανουάρη . Βάλτε στο πρόγραμμα το Sail Amsterdam, όταν κάθε 5 χρόνια έρχονται στη πόλη όλα τα ιστιοφόρα καράβια και όχι μόνο από όλο τον κόσμο. Το θέαμα είναι καταπληκτικό και το επόμενο θα γίνει τον Αύγουστο του 2020.

   10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια κοντινή εκδρομή στους ολλανδικούς παραδοσιακούς μύλους, στο χωριό Zaanse Schans λίγο έξω από τη πόλη.

                                                      
                                                       


























































































































                                                           



4 σχόλια: