Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Πάντοβα (Padua)

 Η Πάντοβα (Padua) είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, που σύμφωνα με το μύθο ο Αντηνόρας, πρίγκιπας της Τροίας, έφερε το 1183 π Χ. εκεί τον λαό των Ενετών. Λόγω της σημαντικής θέσης της η πόλη διαδοχικά πέρασε από τα χέρια των Ούννων του Αττίλα , Γότθων , Βυζαντίου, Λομβαρδών  και των  Φράγκων. Από το 1405 μέχρι το τέλος του 18 αιώνα η πόλη  ήταν υπό της Ενετικής διοίκησης. Μετά από τον έναν αιώνα αυστριακής κυριαρχίας η Πάντοβα το 1866 ανήκει πια στην Ιταλία. Το 1222 στη πόλη ιδρύθηκε το φημισμένο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας, το 2 αρχαιότερο της Ευρώπης και 3 του κόσμου. Με τον ίδιο Αντρέα Βεσάλιο να διδάσκει ανατομία σε αρχαιότερο ανατομικό αμφιθέατρο της Ευρώπης  του 1595.   Την πασίγνωστη ιατρική σχολή της Πάντοβας τελείωσαν πάρα πολύ Έλληνες ιατροί όπως και ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας. Παγκόσμια φήμη στη Πάντοβα φέρνουν οι τοιχογραφίες  του πατέρα της Δυτικής Ζωγραφικής  Τζιότο στο παρεκκλήσι Σκροβένι.  Είναι εύκολη πρόσβαση στη Πάντοβα, απέχει 30 λεπτά με το τρένο ή  οδικώς από τη Βενετία.

   1.  Το κυριότερο αξιοθέατο της Πάντοβας είναι το παρεκκλήσι Σκροβένι με τις τοιχογραφίες του Τζιότο με τη ζωή της Παναγίας . Αριστούργημα της πρώιμης Αναγέννησης φτιάχτηκε από τον πατέρα της Δυτικής Ζωγραφικής κατόπιν παραγγελίας του εμπόρου Σκροβένι ως δωρεά στη Παναγία για να γλιτώσει ο πατέρας του τη κόλαση (διαβάστε την ιστορία αυτή)

   2. Θαυμάστε την εξαιρετική τεχνική του Τζιότο , κλειστέ εισιτήρια έγκαιρα, 1 μήνα πριν  τουλάχιστον, και μελετήστε τα έργα  πριν μπείτε , διότι η μέγιστη παραμονή στο παρεκκλήσι είναι 15 λεπτά μόνο! Κάντε μια βόλτα γύρο, το αξιοθέατο βρίσκεται στη θέση της παλιάς Ρωμαϊκής Αρένας!

   3. Το δεύτερο κυριότερο αξιοθέατο της πόλης είναι η εντυπωσιακή ελλειψοειδής πλατεία Prato della Valle, η μεγαλύτερη της Ιταλίας , με έκταση 90.000 τετραγωνικά μέτρα.

   4. Κτισμένη το 1775 με δημιουργία τεχνητού νησιού στο κέντρο, των 2 καναλιών. Τα 78! Αγάλματα των επιφανών πολιτών της Πάντοβας μαζί με τις δυο εκκλησίες στις άκρες και άλλων ανακτόρων γύρω δημιουργούν ένα ασυνήθιστα όμορφο ανσάμπλ.

   5. Επισκεφτείτε τη βασιλική του Σαντ Αντώνιου, τη μεγαλύτερη και γνωστότερη εκκλησία της πόλης, με εντυπωσιακή διακόσμηση , έργο του Πιζάνο. Θαυμάστε στη πλατεία τον ορειχάλκινο έφιππο ανδριάντα του Βενετικού στρατηγού Γκαταμελατα  , το σε φυσικό μέγεθος μετά την αρχαιότητα, έργο του Ντονατέλλο.

   6. Μην ξεχάσετε να δείτε άλλες δυο από τις πολλές εκκλησίες της πόλης, την εκκλησία της Αγίας Ιουστίνος με τα έργα του Βερονέζε και τα λείψανα του Ευαγγελιστή Λουκά και του Απόστολου Ματθία και τη εκκλησία των Ερεμιτάνι με εξαιρετικές τοιχογραφίες του Μαντένια.

   7.  Εξερευνήστε τις 2 όμορφες πλατείες της Πάντοβας, τη Piazza dei Signore  και Piazza delle Erbe με τα ανάκτορα Palazzo della Ragione και  Palazzo del Capitanato. Μην ξεχάσετε να πιείτε έναν καφέ στο αρχαιότερη καφετέρια της Ευρώπης , το Καφέ Πεντρόκι , που βρίσκεται από το 1760 σε συνεχή λειτουργία.

   8.Οπωσδήποτε επισκεφτείτε το 2 αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης που σπούδασαν πολλοί σπουδαίοι Έλληνες με τον επικεφαλή τον Καποδίστρια και το βοτανικό κήπο , που δημιουργήθηκε για της ανάγκες της ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου, Orto Botaniko, το αρχαιότερο βοτανικό κήπο στο κόσμο με συνεχή λειτουργία.

   9. Στα προάστια της Πάντοβας υπάρχουν 7 παλιές επαυλές των Βενετικών αριστοκρατών, εξαιρετικά δείγματα Αναγεννησιακής Αρχιτεκτονικής, Villa Conarini, Villa Molin, Villa Mandriolla, Villa Paccierotte-Trieste, Villa Cittadella-Vigodarsere και άλλα.

   10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια κοντινή μονοήμερη εκδρομή στην πανέμορφη οχυρωματική πόλη Cittadella

                                                      
                                                             




                                                             






























































































                                     






















































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου