Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Η Βιέννη των μουσικών ( Vienna musicians)

Η Βιέννη ως πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και απώτερα ως πρωτεύουσα τις Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας έγινε μεγάλο κέντρο καλλιτεχνών και ιδιαίτερα των μουσικών. Στην Βιέννη δημιουργήθηκε το 18 και αρχές του 19 αιώνα η περίφημη  Βιεννέζικη Κλασική Μουσική Σχολή από τους 3 «γίγαντες» τον Μότσαρτ, Μπετόβεν και Χάιντν. Μεγάλη επιρροή και προσφορά στην ανάπτυξη της μουσικής στη Βιέννη είχε ο Νικόλας Δούμπας, μεγάλος Έλληνας ευεργέτης. Μετά τα λεφτά του κτίστηκε εξολοκλήρου το Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης, ένα από τα καλύτερα μέγαρα στη ποιότητα του ήχου στο κόσμο. Προσωπικός φίλος των Μπράμς, Στράους , Βάγκνερ και χορηγός και φίλος του Φρανς Σούμπερτ, μετά από το θάνατο του μουσικοσυνθέτη αγόρασε όλα τα χειρόγραφα του και δημιούργησε το πρώτο μουσείο ιστορίας της μουσικής. Το γνωστότερο βαλς του κόσμου, «Ο γαλάζιος Δούναβης» ο Γιόχαν Στράους ο νεότερος το έγραψε στο εξοχικό σπίτι του Δούμπα στις όχθες του ποταμού. Στη Βιέννη ζούσαν και μεγαλούργησαν ο Σαλιέρι, ο Τζέρνυ , ο Λίστ και οι πολλοί άλλοι διάσημοι μουσικοί . Στο κεντρικό νεκροταφείο της Αυστριακής πρωτεύουσας υπάρχουν εντυπωσιακοί τάφοι πολλών διάσημων μουσικών της Ευρώπης του 18-19 αιώνα όπως και ο τάφος του μεγάλου φίλου της μουσικής του Νικόλαου Δούμπα.

   1.      Το μεγαλύτερο μουσικό αξιοθέατο όχι μόνο της Βιέννης άλλα και όλης της Ευρώπης είναι το Βιεννέζικο Μέγαρο Μουσικής, χτισμένο σχεδόν εξολοκλήρου με την οικονομική βοήθεια του Νικόλαου Δούμπα.

   2.      Το Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης , κτισμένο το 1870 είναι από τα 5 καλύτερα κτήρια στο κόσμο για την ποιότητα του ήχου χωρίς τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών. Ξεχωρίζει και η εξαιρετική και πλούσια εσωτερική διακόσμηση της σάλας.

   3.      Ο μεγάλος Λούντβικ βαν Μπετόβεν ζούσε και δημιουργούσε στη Βιέννη το 19 αιώνα και υπάρχουν 3 μουσεία αφιερωμένα σε αυτόν τον μουσικοσυνθέτη, την οικία –μουσείο , το Beethoven Eroicahaus με τα έργα του και το κεντρικό Beethoven Wohnung Heiligenstadt.

   4.      Οπωσδήποτε επισκεφτείτε το μουσείο, αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο της μεγαλύτερης μουσικής ιδιοφυίας όλων των εποχών  του Βόλφγκανγκ Αμαντέους  Μότσαρτ , το Mozarthaus Vienna.

   5.      Αξίζει μια επίσκεψη στην οικία –μουσείο του τρίτου μεγάλου δημιουργού της περήφανης Βιεννέζικης Κλασσικής Σχολής , τον Χάιντν.

   6.      Εξερευνήστε με ξενάγηση το παλάτι του Νικόλαου Δούμπα που σύχναζαν οι Βάγνερ, Μπράμς, Σούμπερτ, Γιόχαν Στράους ο νεότερος, Κλιμτ, Φρόιντ  και πολλοί άλλοι διάσημοι μουσικοί  και άλλοι καλλιτέχνες της Αυστριακής πρωτεύουσας. 

   7.      Περπατώντας στην Βιέννη, στην κεντρική οδό Ringstrasse , συναντάς όμορφα μνημεία, αφιερωμένα σε μουσικούς. Ξεχωρίζουν το εξαιρετικό του Γιόχαν Στράους, του Μότσαρτ και του Σούμπερτ.

   8.      Οι λάτρεις του βαλς δεν πρέπει να χάσουν την επίσκεψη στο μουσείο του «πατέρα» του βαλς, τον Γιόχαν Στράους , τον νεότερο, όπου υπάρχουν τα πρωτότυπα των διάσημων μελωδιών του κόσμου.

   9.      Στο κέντρο της Αυστριακής πρωτεύουσας υπάρχουν τα 2 αξιόλογα μουσεία του Φρανς Σούμπερτ, του φίλου και προστατευμένου του Νικόλαου Δούμπα.


   10.  Τέλος, οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε το κεντρικό κοιμητήριο της Βιέννης για να δείτε τους τάφους των Μότσαρτ,  Μπετόβεν, Σούμπερτ, Στράους, Σαλιέρι, Τζέρνυ και του μεγάλου μαικήνα των τεχνών τον Νικόλαου Δόυμπα.


                                                      

















                                                                
















                                                               


































                                                            



                                                 



2 σχόλια:

  1. Στην Βιέννη θεωρώ ότι για μας τους Έλληνες υπάρχει ένα αξιολογότατη αξιοθέατο. Στην οδό Ελλήνων 8,αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει ο ναός του αγ Γεωργίου. Εκεί εκκλησσιαζονταν Έλληνες ξακουστό Φεραίος κλπ. Το σπουδαιότερο όλων όμως είναι ότι όλες οι καδραρισμενς αγιογραφίες έχουν γίνει από τον Παρθένη όταν σπούδαζε στη Βιέννη. Μοναδικά έργα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σωστή παρατήρηση , δεν το ήξερα για αυτόν τον Ναο και για τα έργα του Παρθένη, ευχαριστώ πολυ!

      Διαγραφή