Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Μπακού (Baku)

Το Μπακού (Baku)  είναι η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν και βρίσκεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και στο ανατολικό  άκρο της οροσειράς της Καυκάσου. Η πόλη ιδρύθηκε το 6 αιώνα μ Χ, αν και υπάρχουν αναφορές για ύπαρξη προγενέστερου οικισμού και του θανάτου του Αγίου Βαρθολομαίου, του μαθητή του Χριστού,  στην αρχαία πόλη. Το μεσαίωνα η πόλη ήταν υπό προστασία της Περσίας και ήταν πρωτεύουσα των Σιρβανσάχιδων. Από το 1805 η πόλη και η ευρύτερη περιοχή είναι υπό την ρωσική κυριαρχία. Η μεγαλύτερη άνθηση ξεκίνησε μετά από έναρξη μηχανικής άντλησης  πετρελαίου από το 1848  , που πάντα υπήρχε στη περιοχή. Μετά την συσσώρευση του πλούτου, στο τέλος του 19 και στην αρχή του 20 αιώνα  κτίστηκαν στο Μπακού εντυπωσιακά κτίρια και η πόλη πήρε το παρατσούκλι «το Παρίσι του Καυκάσου». Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σταδιακά το Μπακού εξελέγχτηκε σε πόλη με μοντέρνα αρχιτεκτονική του 21 αιώνα και αρμονικά  συνδυάζει τα σύγχρονα και μεσαιωνικά στοιχεία στον οικιστικό ιστό της. Η Παλιά Πόλη της βρίσκεται στο κατάλογο της UNESCO «Παγκόσμια Κληρονομιά» και το 2015 στη πόλη γίνανε οι πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες. Σχετικά δύσκολη είναι η πρόσβαση στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, η καλύτερη λύση είναι το  αεροπορικό ταξίδι  με ενδιάμεση στάση στην Τουρκία. 

 1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Μπακού είναι η Παλιά Πόλη των Σιρβανσάχιδων με την ακρόπολη της , με τον μαυσωλείο , αρχαία χαμάμ, τα τζαμιά και τα ανάκτορα δημιουργεί ένα σπάνιο ανσάμπλ.
2. Περιπλανηθήτε στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης , εκτός της ακρόπολης, και θαυμάστε τα εξαιρετικά κτήρια του 13-15 αιώνα , τα 3 παλιά χάνια , τα πολλά τζαμιά και τα σπίτια της ισλαμικής αρχιτεκτονικής.
3. Εξερευνήστε τις οχυρώσεις της παλιάς πόλης και μπείτε στο μυστηριώδες Maidens Tower, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Ιστορικά δεν υπάρχει ομοφωνία για τη χρήση αυτό του παραθαλάσσιου πύργου, που πιθανών ήταν ναός του Ζωροάστρα και όχι αμυντικό έργο.
4. Κάντε μια βόλτα στη Νέα πόλη, το λεγόμενο «Παρίσι του Καυκάσου», να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική του 19 και του 20 αιώνα με το ανάκτορο του Μουχτάροβ να κατέχει την τιμητική θέση.
5. Μην ξεχάσετε να δείτε τα καινούρια φαντασμαγορικά κτήρια , κτισμένα στον 21 αιώνα, το Baku Eye, το Flame Tower , Aliev Center, Dead Star Hotel site και αρκετά άλλα .
6.Επιβάλλεται να κάνετε μια μεγάλη βόλτα στη προκυμαία    της πόλης με μεγάλο πεζοδρόμιο και εξαιρετική θεα της παλιάς και νέας πόλης ειδικά το βράδυ.
7. Πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη είναι στο μετρό  του Μπακού με την μοντέρνα ισλαμική διακόσμηση των σταθμών να προκαλεί εντύπωση.
8. Η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν έχει πολλά μουσεία, προτιμήστε το ασυνήθιστο μουσείο μικρού βιβλίου και το εξαιρετικό μουσείο των χαλιών!
9.   Κάντε μια βόλτα για μπάνιο στις εξαιρετικές παραλίες της Κασπίας Θάλασσας, κοντά στη πόλη, με άμμο και ρηχά νερά.
10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια μονοήμερη εκδρομή στη Γκάντζα , τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν .

                                                                         
































































































                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου