Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Βιέννη (Vienna)

Η Βιέννη (Vienna) είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας, μια λαμπρή πόλη στις όχθες του Δούναβη. Ξεκίνησε η Βιέννη ως κέλτικος οικισμός το 500 π.Χ, και το 15ο π.Χ ήταν ρωμαϊκή πόλη με όνομα Βιντομπόνα στα βόρεια σύνορα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα η Βιέννη είναι μια ακμάζουσα πόλη και το 1440 έγινε η έδρα της δυναστείας των Αψβούργων και η πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Γνώρισε 2 φοβερές πολιορκίες από τους Τούρκους, το 1529 και το 1684, και το 1805 γίνεται η πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Από τότε γνωρίζει τεράστια αρχιτεκτονική  και καλλιτεχνική άνθηση και γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κέντρα Καλών Τεχνών. Στη Βιέννη το 1784 άρχισε να εκδίδεται το Εφημερίς, η πρώτη Ελληνική εφημερίδα. Πολλά κτίρια στη Ρίνγστρασσε , την κεντρική αρτηρία της Αυστριακής πρωτεύουσας όπου είναι κτισμένα τον 19ο αιώνα με την οικονομική βοήθεια του Νικόλαου Δούμπα, μεγάλου Έλληνα Ευεργέτη. Το 1938 έγινε η προσάρτηση της Αυστρίας από τη Ναζιστική Γερμανία και στο τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου η πόλη ελευθερώθηκε, στις 15 Απριλίου του 1945 από τα Σοβιετικά Στρατεύματα. Τον 21ο αιώνα η Βιέννη έχει κερδίσει 5 φορές τον τίτλο «Η Καλύτερη πόλη για τη ζωή». Η Παλιά Πόλη της μαζί με το ανάκτορο της πριγκίπισσας Σίσσυ βρίσκεται στον κατάλογο της UNESCO «Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Στη πόλη έζησαν και δημιούργησαν «γίγαντες» όπως ο Μότσαρτ, Μπετόβεν, Στράους, Σίλερ, Χάιντν,  Φρόιντ, Κλίμτ και πολλοί άλλοι. Εύκολη είναι η πρόσβαση στη πόλη, απέχει μόνο 2 ώρες αεροπορικώς από την Αθήνα.



  1. Το κυριότερο αξιοθέατο της  Βιέννης είναι η παλιά πόλη της με τα μνημειακά κτήρια και η κυκλική οδό Ρινγκστρασσε, η οποία κτίστηκε με οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων Ευεργετών. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης και θαυμάστε την αυτοκρατορική αρχιτεκτονική του 18ου και 19ου αιώνα.  



   2. Περπατήστε στο Ρινγκστρασσε και θαυμάστε το Αυστριακό κοινοβούλιο, το ανάκτορο Ephrussi, την Όπερα, το Εθνικό Θέατρο, το κτήριο του Πανεπιστημίου και αρκετά άλλα, κτισμένα από το 1858 έως το 1865.



   3. Επισκεφτείτε  το περίφημο Δημαρχείο της πόλης, κτισμένο το 1883 νέο γοτθικού ρυθμού. Τα Χριστούγεννα γύρω από τη πλατεία του δημιουργείται μια από της καλύτερες Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης!


   4. Εξερευνείστε το παλάτι των Αψβούργων , το Hofbourg, ένα τεράστιο ανακτορικό συγκρότημα  με ενδιαφέροντα εκθέματα καθώς την πλατεία και το ανάκτορο Albertina και την σχολή ιππασίας των θαυμάσιων αλόγων Lipizzaner.

   5. Μην ξεχάσετε να  δείτε τα άνω και κάτω ανάκτορα Belvedere, την κατοικία του Πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβοΐας, με τον ανακτορικό κήπο και τη λίμνη.

   6. Οπωσδήποτε πρέπει να πάτε για να δείτε το ανάκτορο της Πριγκίπισσας Σίσσυ, το Schloss Schonbrunn, με την εξαιρετική εσωτερική διακόσμηση, το ανακτορικό πάρκο, τη λίμνη και το πρώτο στο κόσμο ζωολογικό κήπο.

   7. Θαυμάστε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, κτίσμα του 1433, ανεβείτε στο καμπαναριό, η θέα της Βιέννης θα σας αποζημιώσει. Δείτε επίσης την Karlskirche και την Votivkirche, γοτθικού ρυθμού.

   8. Θαυμάστε την μοντέρνα αρχιτεκτονική της Βιέννης, το κτήριο της Απόσχισης, τα διάσημο σπίτι του Handertwasserhaus και το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών Spittelau του ίδιου αρχιτέκτονα .

   9. Κάντε μια βόλτα στις όχθες του Δούναβη, διασκεδάστε στο Prater, το παλιότερο Λούνα- Παρκ της Ευρώπης. Πιείτε καφέ Venua στη διάσημη καφετερία Central, δοκιμάστε τα σνίτσελ, την διάσημη τούρτα  Sachertorte και τα γευστικά λευκά αυστριακά κρασιά του προαστίου Heurigen.

   10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια κοντινή εκδρομή «έκπληξη» στην ουγγρική πόλη Sopron, μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη με άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία από τους Ρωμαίους μέχρι τις ημέρες μας.


                                                        


                                                                














































































                                                                                                      

















                                                               
                                                                 
                                                               










                                                            
















































































































 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου