Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Ρουρμόντ (Roermond)



Το Ρουρμόντ (Roermond) είναι μια Ολλανδική πόλη στην επαρχία της Λιμβουργίας.
Ο οικισμός είναι γνωστός από την εποχή των  Κελτών και οι Ρωμαίοι διατηρούσαν ένα μικρό φυλάκιο κοντά στη πέτρινη γέφυρα, όπου ενώνονται ο ποταμός Μεύσης  με τον Ρουρ.  Το Ρουρμόντ αποκτά τα δικαιώματα της πόλης από το 1231 και ανήκει στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και μέλος της Χανσεατικής  ένωσης από το 1441. Όπως και η υπόλοιπη Ολλανδία η πόλη από το 16 αιώνα ανήκει στην Ισπανία και αποτελούσε πεδίο σφοδρών μαχών στην Ολλανδική Επανάσταση και στους Ναπολεόντειους πολέμους.  Από το  1814 αποτελεί πια μόνιμο μέρος της Ολλανδίας , γνωρίζει γερμανική κατοχή στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με σφοδρούς βομβαρδισμούς στην αρχή και στο τέλος του πολέμου που οδήγησε σε εκτεταμένη καταστροφή του ιστορικού κέντρου. Το 1992 πολύ κοντά στη πόλη γίνεται ο ισχυρότερος σεισμός της Δυτικής Ευρώπης από το 1755 , 5,2 βαθμούς  της κλίμακας Ρίχτερ με αποτέλεσμα αρκετά παλιά και ιστορικά κτήρια να υποστούν σοβαρές ζημιές. Σχετικά εύκολη είναι η πρόσβαση στη πόλη, απέχει 50 λεπτά από το Ντίσελντορφ και 2 ώρες από το Άμστερνταμ οδικώς. 




  1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Ρουρμόντ είναι η κουκλίστικη και πανέμορφη η Παλιά Πόλη του με τα κτήρια του 16, 17 και του 18 αιώνα να διατηρούντα σε άριστη κατάσταση.

  2. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης και θαυμάστε τα ιστορικά κτίρια των περασμένων αιώνων.  Ξεχωρίζει το πανέμορφο κτίριο του Δημαρχείου, κτισμένο το 1700 με τη προσθήκη στον πυργίσκο των αγαλμάτων το 1836

  3. Το δεύτερο κυριότερο αξιοθέατο του Ρουρμόντ είναι ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας, η αρχαιότερη εκκλησία της Ολλανδίας ύστερο-ρωμανικού ρυθμού, κτισμένη από το 1218 έως 1260 .

  4.  Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη η εξωτερική αρχιτεκτονική με τους πύργους σε μπαρόκ ρυθμό , ύψος 55 μέτρων, που προστεθήκαν το 1850  και η εσωτερική λιτή διακόσμηση με τον τρίπτυχο και τους τάφους του Δούκα Gerard 2 και της συζύγου του.

  5. Επισκεφτείτε τον δεύτερο Καθεδρικό του Καθολικού δόγματος , τον Άγιο Χριστόφορου , εξίσου εντυπωσιακή εκκλησία του 16 αιώνα με την φιγούρα του Αγίου  αντί του σταυρού στη κορυφή του κωδωνοστασίου.

  6.  Κάντε μια βόλτα στις όχθες του ποταμού Ρουρ που περνάει από την παλιά Πόλη και εισχωρεί στον Μεύση . Η ατμόσφαιρα στα σοκάκια με το ποτάμι είναι έντονα ρομαντική.

  7. Κάντε βαρκάδα στις καμπές του ποταμού Μεύση που δημιουργεί  πολλούς  και όμορφους κολπίσκους με οργανωμένες παραλίες.

  8. Στη νέα πόλη αξίζει να δείτε  ένα από τα μεγαλύτερα Outlet συγκροτήματα της Ευρώπης ,  κτισμένο με την παραδοσιακή ολλανδική αρχιτεκτονική.

  9. Μην χάσετε στο πρώτο σαββατοκύριακο του Αύγουστο το μεγαλύτερο Ολλανδικό Φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής SOLAR στις όχθες του Μεύση με τεράστια προσέλευση κόσμου. 

10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια ημερήσια εκδρομή στην Βόρεια Λιμβουργίας, μια περιοχή  με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος! 



                                                 


















































                                                            










                                                                 





























         






























































































 




 



  



                                                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου