Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Φένλο (Venlo)


Το Φένλο (Venlo) είναι μια μικρή πόλη της Βόρειας Λιμπουργιάς, αρχαίος Κέλτικος οικισμός και μια οχυρωμένη Ρωμαϊκή θέση στον αρχαίο εμπορικό δρόμο Μααστρίχτ-Ξάντεν. Από το 1343 αποκτά τα δικαιώματα της πόλης και από το 1375 γίνεται μέλος της Χανσεατικής Ένωσης. Το Φένλο το 17 και το 18 αιώνα ήταν το μήλο της Έριδας μεταξύ του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας , με αποτέλεσμα η πόλη να υποστεί αλλεπάλληλες πολιορκίες και ναι διαθέτει ισχυρές οχυρώσεις. Το 2/11/1939 οι μυστικές υπηρεσίες της Ναζιστικής Γερμανίας σκηνοθετούν το «Γεγονός του Φένλο» και αποκτούν αφορμή για την επίθεση στην ουδέτερη Ολλανδία. Κατά την διάρκεια του 2 Παγκόσμιου Πολέμου η πόλη διαθέτει μεγάλη αεροπορική βάση της Luftwaffe, με αποτέλεσμα τους συχνούς βομβαρδισμούς των συμμάχων και εκτεταμένες καταστροφές του ιστορικού κέντρου. Σχετικά εύκολη είναι η πρόσβαση  στη πόλη , απέχει 1 ώρα από το Ντίσελντορφ και 2 ώρες από το Άμστερνταμ οδικώς .  

  1. Το κυριότερο αξιοθέατο του Φένλο είναι η Παλιά πόλη με την παραδοσιακή ολλανδική αρχιτεκτονική του 17-18 αιώνα , που ανακινήθηκε μετά από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του 2 Παγκόσμιου Πολέμου.

  2.  Μέσα  στη Παλιά Πόλη την δεσπόζουσα θέση  καταλαμβάνει το Δημαρχείο, κτισμένο στο τέλος του 16 αιώνα σε Αναγεννησιακό ρυθμό . Το κτίριο μαζί με τα όμορφα αγάλματα στη πλατεία  αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

  3.  Περπατήστε στα σοκάκια της παλιάς πόλης, και δείτε την πιο Μεσαιωνική οδό της Ολλανδίας, το Gasthuisstraat.  Θαυμάστε το παλιότερο σπίτι της πόλης το Romerhuis, κτίσμα  του παλιό-γοτθικού ρυθμού του  1491.

  4. Εξερευνήστε τους προμαχώνες και τις παλιές οχυρώσεις του Φένλο, που ήταν από τις απόρθητες της Ολλανδίας.

  5. Επισκεφτείτε τον Καθεδρικό Ναό της Πόλης , του Αγίου Μάρτιν, και δείτε το όμορφο εκκλησιαστικό τρίπτυχο , όμορφα βιτρό και τα «χαρούμενα» κάγκελα στην αυλή της εκκλησίας.

  6.  Κάντε μια βόλτα στη Νέα πόλη και δείτε την σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση στη συνύπαρξη του παλιού με το καινούριο.


  7. Περπατήστε στις όχθες του ποταμού Μεύση , δείτε την εντυπωσιακή ποδηλατογέφυρα και κάντε μια βαρκάδα στο σούρουπο , τα χρώματα του φωτισμού θα σας καταπλήξουν.

  8.  Κάντε μια βόλτα στη πλατεία της Παλιάς  Αγοράς ( Oude Markt) με ενδιαφέρουσα υπαίθρια αγορά και όμορφα κτήρια του ,18 αιώνα.

  9.Μην ξεχάσετε να πάτε στο μεγαλύτερο μουσείο όλης της Λιμβουργιάς, το Limburg Museum, με εκθέματα από την Κέλτικη  και Ρωμαϊκή περίοδο μέχρι και σήμερα.

  10. Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω μια όμορφη εκδρομή μισής μέρας στη κοντινή κωμόπολη Arcen με μικρό κάστρο  και καταπληκτικό ανακτορικό πάρκο. 


                                                    

































                                                                                






























                                                              




























                                                                 
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου