Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ ( TREBINJE)

Το Τρεμπίνιε είναι μια όμορφη πόλη της Σερβικής Δημοκρατίας της Ερζεγοβίνης, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τριμπιστνιτσα στην Ανατολική Ερζεγοβίνη. Το Τρεμπίνιε είναι γνωστό από το 920 ως Βυζαντινή κτίση με το όνομα Τερβούνια. Πολυτάραχη είναι η ιστορία της πόλης, το 1096 από κει περνάνε οι σταυροφόροι της 1 Σταυροφορίας, του Ραυμόνδου Δ της Τουλόυσης, από το τέλος του 12 αιώνα μέχρι το 14 αιώνα ανήκει στην Σερβική αυτοκρατορία, μετά από το 1355 μέχρι το 1482 ανήκει στο Βασίλειο της Βοσνίας και μετά καταλαμβάνεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η περιοχή γνώρισε πολλές εξεγέρσεις έναντι των τούρκων, ειδικά μετά από το κάψιμο των λείψανων του Άγιου Σάββα,  χωρίς επιτυχία . Το 1716 ο Αυστρο-Ουγγρικός στρατός πολιόρκησε το Τρεμπίνιε , κυρίευση την περιοχή αλλά δεν μπόρεσε να πάρει το φρούριο. Μετά από την εξέγερση κατά των Τούρκων του 1875-1877 η Βοσνία και Ερζεγοβίνη βρίσκονται υπό την Αυστρο-Ουγγρική κατοχή μέχρι το τέλους του 1 Παγκόσμιου πολέμου το 1918. Μέχρι το 1991 ακόλουθοι την τύχη της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και στο πόλεμο της Βοσνίας αποτελεί μεγάλη βάση του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού και από κει πραγματοποιούνται βομβαρδισμοί του Ντουμπρόβνικ. Το 1992 ανακηρύσσεται ως πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιοχής των Σέρβων στην Ερζεγοβίνη. Σήμερα είναι μια πόλη της Σερβικής Δημοκρατίας της Βόσνιας-Ερζεγοβίνης των 25.000 κατοίκων και πόλη καλή βάση για τις εξερευνήσεις της γύρο περιοχής. Σχετικά δύσκολη πρόσβαση, απέχει 40 λεπτά οδικώς από το Ντουμπρόβνικ. 
 
    1. Το κυριότερο αξιοθέατο το Τριμπίνιε είναι η κουκλίστικη Παλιά Πόλη. Περπατήστε τα στενά σοκάκια της με πλακόστρωτο και παλιά κτίσματα Οθωμανικής εποχής και του Μεσαίωνα. Μαγεύει η πλευρά της παλιάς πόλης που βρίσκεται παράλληλα του ποταμού Τριμπιστνιτσα, ειδικά από την άλλη όχθη.
  
    2. Εξερευνήστε την Παλιά Πόλη του Τρεμπίνιε, δείτε τις 3 πύλες της πόλης, τις οχυρώσεις και το τοίχος προς τη μεριά του ποταμού. Δείτε το Οθωμανικό δημαρχείο ( Medzlis) ,τα δύο παλιά τζαμιά , το Οσμαν- πασά τζαμί, κτίσμα του 1729 , από τα πιο όμορφα τζαμιά της Ερζεγοβίνης και το Σουλταν Αχμεντ τζαμί, κτίσμα του 1719. 
 
    3. Το δεύτερο κυριότερο αξιοθέατο του Τρεμπίνιε είναι η πέτρινη γέφυρα Arslanagica Bridge, κτίστηκε το 1574 και είναι άριστο δείγμα Οθωμανικής γεφυροποιίας Η γέφυρα έχει 4 καμάρες, 2 μεγάλες και 2 μικρές, έχει μήκος 80 μετρά και είχε μεγάλη στρατηγική σημασία στην επικοινωνία μεταξύ του Ντουμπρόβνικ και του Χερζεγ Νοβι του Μαυροβουνίου. 

    4. Επισκεφτείτε την Νέα πόλη του Τριμπίνιε, με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, καθίστε για καφέ στην μεγαλύτερη υπαίθρια καφετέρια της Βόσνιας και Ερζεγοβίνης με 16 μεγάλα πλατάνια στην περίμετρο της, περπατήστε στο κεντρικό πάρκο της πόλης , δείτε τις 2 όμορφες κεντρικές πλατείες με αγάλματα και σιντριβάνια. 
   
    5.Επισκευτείτε το Herzegovina Museum, ένα αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο , που βρίσκεται σε ένα ωραίο παλιό κτήριο στην παλιά πόλη. Έχει πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα όλων των εποχών και περιόδων από την ιστορία της πόλης. 

    6. Θαυμάστε 2 Ορθόδοξες εκκλησίες του Τρεμπίνιε, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος και την Παναγία και ανεβείτε στο λόφο έξω από την πόλη και θαυμάστε το μοναστήρι Hercegovaska Gracanica με εκπληκτική θέα στη πόλη. 
    7. Κάντε βαρκάδα στο ποτάμι Τριμπισνιτσα, που είναι και το μεγαλύτερο υπόγειο ποτάμι στο κόσμου μήκος 92 χιλιομέτρων και μπορείτε να κάνετε μπάνιο στο ποτάμι στην παραλία Bregovi Beach στο κέντρο της πόλης, που δημιουργήθηκε με ιδιαίτερα εφευρετικό τρόπο .
   
    8. Κάνοντας βόλτα στη πόλη επισκεφτείτε πολλά κελάρια με διαφορετικά είδη καλών ντόπιων κρασιών και το βράδυ η παλιά πόλη προσφέρεται για ποιοτική νυχτερινή διασκέδαση σε πολλά μπαρ και 2 παραποτάμια νυχτερινά κλαμπ. 

    9. Πολύ κοντά στη πόλη βρίσκεται το Μοναστήρι Tvrdos μαζί με το φρούριο Tvrdos και 8 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης βρίσκεται το τεράστια οχύρωση των Αυστρο-Ούγγρων, το Golo Brdo, κτισμένο το 1908, που επόπτευε την περιοχή. 
  
    10. Για τον "ανήσυχο" ταξιδιώτη προτείνω μια ημερήσια εκδρομή Καρστικό Πεδίο Πόποβo, το μεγαλύτερο της Βόσνιας -Ερζεγοβίνης και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, η εικόνα των καρστικών φαινομένων και χαρακτηριστικών και της φύσης θα σας αποζημιώσει.

                                                                       













                                                                                 
                                                                               





                                                                               






















































                                                                             














































































































































                                                                            

                                                                                








































































































































































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου