Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Εδιμβούργο (Edinburgh)



Το Εδιμβούργο (Edinburgh) είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας, που κάποιοι  την αποκαλούν «Αθήνα του Βορρά» , είναι μια πανέμορφη, «ατμοσφαιρική»  και ρομαντική πόλη, το ιστορικό της κέντρο συμπεριλαμβάνεται στο κατάλογο της UNESCO «Παγκόσμια Κληρονομιά». Εκτός από τα κάστρα, εμβληματικά κτήρια, πολλά μουσεία έχει και ιστορικό πανεπιστήμιο, όμορφο λιμάνι και το φεστιβάλ του Εδιμβούργου είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Για όλους αυτούς τους λόγους μόνο η πόλη αυτή δέχεται 13 εκατομμύρια επισκεπτών του χρόνου. Σχετικά εύκολη πρόσβαση μέσο Λονδίνου όλο το χρόνο και το καλοκαίρι πετάει εκεί  ο εθνικός μας αερομεταφορέας.

   1.Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης είναι το κάστρο του  Εδιμβούργου, κτισμένο στο βράχου του αρχαίου ηφαιστείου, με τις φιγούρες των εθνικών ηρώων της Σκωτίας  του Γουίλιαμ Γουάλας και  του Ροβέρτος  Μπρούς  στην είσοδο του.
   
    2.   Δείτε μέσα στο κάστρο το παλαιότερο κτήριο της Σκωτίας το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας, αναζητήστε οπωσδήποτε τη Πέτρα του Πεπρωμένου και να δείτε την Κορόνα της Σκωτίας, διαβάζοντας ποια είναι η σχέση της με τον Γουόλτερ Σκοτ.

     3.   Περπατήστε το Βασιλικό Μίλι , μια σειρά από τέσσερεις μεσαιωνικούς οδούς με πολλά αξιοθέατα , που ξεκινάει από το κάστρο και καταλήγει στο παλάτι του Τίμιου Σταυρού.
   
   4.   Θαυμάστε το Καθεδρικού του Sant Giles , ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού, δείτε το παρεκκλήσι του Τάγματος της Ακάνθου και τα μοναδικά βιτρώ του με απεικόνιση του Αγίου Ανδρέα, προστάτη της Σκωτίας.
  
    5.   Επισκεφτείτε το Πανεπιστήμιο  του Εδιμβούργου και το παλάτι και το αβαείο  του Τίμιου Σταυρού (Palace of Hoolyrood).

   6.   Με τίποτα  μην ξεχάσετε να δείτε την υπόγεια οδό Mary King’s Close  , το παλιό νεκροταφείο Greyfriars Kirkyards  και το Κοινοβούλιο της Σκωτίας .

   7. Να δείτε το μνημείο του Γουόλτερ Σκοτ , νεογοτθικού ρυθμού με όμορφη θέα της πόλης , το κάστρο του Lauriston και το παρεκκλήσι του Rosslyn (Rosslyn Chapel)

   8. Το Εδιμβούργο έχει πάρα πολλά αξιόλογα μουσεία, όπως Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο προσωπογραφιών, Μουσείο Βασιλικού Οίκου της Σκωτίας και πολλά άλλα  όπως το Βασιλικό γιοτ «Βρετάνια»

   9. Από εναλλακτικές δραστηριότητες στα ευρύτερα όρια της πόλης θα σας συνιστούσα περπάτημα(και ψάρεμα) στο ποταμό Leith ( Water of Leith Walkway) ,μια μικρή εκδρομή στο λόφο «Κάθισμα του Βασιλιά Αρθούρο και επίσκεψη στο μυστικό κήπο των Dr’s Neil.

   10. Αν είστε στη πρωτεύουσα της Σκωτίας από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβρη τότε είστε τυχεροί και θα δείτε το φημισμένο φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

   11.Για όποιον δεν φοβάται τη χοληστερίνη προτείνω να δοκιμάσει το Haggis, παραδοσιακό σκωτσέζικο φαγητό, που είναι τα ψιλοκόμμενα  εντόσθια του αρνιού (συκώτι, καρδιά, πνεύμονες) μαζί με κρεμμύδι και μπαχαρικά , βραστά στο αρνίσιο στομάχι.

   12. Για τον ανήσυχο ταξιδιώτη προτείνω μια ημερησία εκδρομή σε μια μικρή , αλλά πολύ σημαντική για κάθε σκωτσέζο και όχι μόνο (διαβάστε γιατί), πόλη του Άγιου Ανδρέα  που είναι και η γενέτειρα του Γκολφ ( GOLF=Gentlemen Only,Ladies Forbidden):J















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου