Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Σιένα (Siena)


Η Σιένα ( Siena) είναι μια πόλη – αριστούργημα της Τοσκάνης , η πιο  διατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Νότιας Ευρώπης με  πολλούς θρησκευτικούς, αρχιτεκτονικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς . Η ιστορία της ξεκινάει από Ετρούσκους, περιπλέκεται με την ιστορία της ισχυρότερης γειτόνισσας της Φλωρεντίας λόγω  ανταγωνισμού αιώνων  και φτάνει στις μέρες μας. Ο Καθεδρικός Ναός της, Duomo, θεωρείται η πιο όμορφη εκκλησία γοτθικού ρυθμού του κόσμου και η  πόλη εντυπωσιάζει τον ταξιδιώτη  από  τα πρώτα βήματα και  τον μεταφέρει στην εποχή του Μεσαίωνα. Σχετικά δύσκολη πρόσβαση, απέχει οδικώς 1, 30 ώρα από τη Φλωρεντία και 2,30 ώρες από τη Ρώμη.

  1.      Το κυριότερο αξιοθέατο της Σιένας είναι ο Καθεδρικός Ναός της , Dumo, η ομορφότερη εκκλησία γοτθικού ρυθμού στο κόσμο. Θα σας εντυπωσιάσει η εσωτερική διακόσμηση του ναού, θαυμάστε τη  μοναδική καθέδρα, έργο του Nikola Pisano και τη βιβλιοθήκη Piccolimini.

  2.      Στη πλατεία του ναού οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε το μουσείο του Doumo με απίστευτα έργα τέχνης και το Βαπτιστήριο

  3.      Άλλο κύριο αξιοθέατο της Σιένας είναι η Piazza del Campo, κεντρική πλατεία της πόλης. Αυτό που την ξεχωρίζει από άλλες πλατείας είναι μία κλήση του δαπέδου  που έχει και προσφέρει θεα  στους ιππικούς αγώνες Palio από οποιοδήποτε σημείο της.

  4.      Θαυμαστέ το μοναδικό κτηριακό ανσάμπλ της πλατείας del Campo  και το συντριβάνι Fonte Gaia , ‘άλλα ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται  μεσαιωνικό Δημαρχείο της πόλης,   Palazzo Pubblico.

  5.      Μοναδική εμπειρία είναι η επίσκεψη στο Palazzo Pubblico με σπάνιους  καλλιτεχνικούς θησαυρούς όπως σάλα γεωγραφικών χαρτών, σάλα των εννέα, σάλα Balia και τοιχογραφίες του Simone Martini

  6.      Μοναδική επίσης είναι και Εθνική Πινακοθήκη της Σιένας με ζωγραφική και γλυπτική της πρώιμης Αναγέννησης , πού σπάνια βρίσκεις στα άλλα μουσεία της Ευρώπης.

  7.      Απολαύστε βόλτα στα μεσαιωνικά σοκάκια της πόλης

  8.       Μην ξεχάσετε να  δείτε τα παλάτια Salimbeni ,  Tolomei, Chigi-Saracini και το σπίτι της Αγίας Αικατερίνης της Σιένας.

  9.      Αν είστε καλοκαίρι στη Σιένα, οπωσδήποτε δείτε στις 2 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου τους ιππικούς αγώνες Palio , μεταξύ των 17 συνοικιών της πόλης (contrade) στη πλατεία del Campo που μαζί με το «παιχνίδι των σημαιών» προσφέρει σπάνιο θέαμα.


  10.  Αν και η Τοσκάνη έχει πάρα πολλά μέρη για μονοήμερη εκδρομή, εγώ στον «ανήσυχο» ταξιδιώτη θα πρότεινα να επισκεφτεί το οχυρωμένο χωριό Moteriggioni, η θεα του χωριού και των κτηρίων μαζί με την μεσαιωνική οχύρωση του 13 αιώνα θα του μένει αξέχαστη.
                                                                   









                                                                               







                                                                          


                                                                            




                                                                                 

                                                                             

                                                                               









                                                                           













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου